Allt om Cykelkärror

En cykelkärra, eller cykelvagn, ger dig hjälp och frihet i vardagen - oavsett det är barn, hund eller packning du vill transportera.

Med en bra cykelkärra kommer du kunna ta dig och din "last" långa sträckor. Och det endast med hjälp av din cykel och din egna benkraft. Det är riktigt häftigt!

Du kommer tillsammans med din kärra - uppleva saker och få en ny glädje till din cykel och cykling. Ett helt nytt sätt att transportera sig!

De flesta cykelvagnar som finns tillgängliga på marknaden idag är lättanvända, säkra både för last & passagerare och är tillverkade av material i bra kvalitet.

Utbudet av vagnar är stort och brett och ger dig som kund en mängd olika valmöjligheter. Därmed kan vi, oavsett av vad just du primärt tänkt använda din kärra till, garantera att det finns en som passar för just dig och dina behov.

Olika Cykelkärror för Olika Ändamål

Vi delar in marknaden i tre olika segment. Du kan läsa mer om de olika segmenten genom att välja att klicka dig vidare till en specifik sidan på sajten här nedan.

Välj den typ av vagn som passar in på just dina och din familjs behov. Där hittar du även några köprekommendationer över de bästa alternativen. Allt enligt oss..

Förutom de olika huvudtyperna av cykelkärror som vi nämner här ovan finns det också kombivagnar.

En kombivagn är en cykelkärra som även kan användas som promenadvagn, joggingvagn eller skidvagn. Detta gäller främst för cykelkärror för barn men gäller även vissa hund- och lastvagnar.

Något som också finns i överflöd är tillbehör. Bland annat har många modeller speciella sittgungor för spädbarn. Eftersom vi bor på breddgrader där det ibland kommer snö finns också snöskidor eller medar som tillbehör.

Att komma in på marknaden med tanken på att köpa en ny vagn kan kännas stort och lite övermäktigt. Det finns så mycket alternativ och andra saker att tänka på. Vi vet. Och just därför finns den här sajten.

Och just för dig som är lite otålig och inte sugen på att sätta dig ner och läsa en massa utan bara vill bli hjälpt snabbt ger vi direkt några riktigt bra köptips på vagnar inom de olika segmenten som garanterat är bra köp.

3 Bra Köp Vi Direkt Kan Rekommendera Dig

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BARN

Thule Chariot - Lite 1 Cykelvagn

Thule Chariot - Lite 1

Vikt: 11,7 kg

Hjul: 20"

Lastvikt: Max 34 kg

Mått: 112x78x109 cm

Hopfälld: 85.5x62x37.5 cm

TRANSPORT

vidaXL - Cykelvagn för Last

vidaXL - Cykelvagn Last

Vikt: 12,45 kg

Hjul: 16"

Lastvikt: max 50 kg

Lastyta: 67x44,5x28,5 cm

Mått: 67x73x48,5 cm

HUND/HUSDJUR

Burley - Tail Wagon Hundcykelkärra

Burley - Tail Wagon

Vikt: 11 kg

Hjul: 16"

Lastvikt: max 34 kg

Lastyta: 90 cm

Mått: 93x79x81 cm

Dessa tre köptips passar som sagt inte alla. Vill du ha fler alternativ så tar du dig bara vidare till våra tester över de bästa kärrorna. Se listan med de:

Där kan du ta del av fler köpalternativ och få lite extra kött på benen.

Mer läsning om Cykelkärror

Köpa Cykelkärra Online

Köpa Cykelkärra Online – Vi Guidar Dig till Rätt Butik

Köpa Cykelkärra Online - Vi Guidar Dig Köpa cykelkärra på nätet är ett mycket bra alternativ till det mer traditionella sättet - att gå till en vanlig fysisk markbutik. En cykelvagn kan vara ...

Läs Mer
Tan Hand om Din Cykelkärra

Var Noga med Underhållet av din Cykelkärra (tvätta mm)

Precis som en cykel behöver en cykelvagn då och då få lite kärlek. En genomgång och lite underhåll helt enkelt. Om din cykel är smutsig efter användning så kommer cykelkärran att vara minst ...

Läs Mer
Använd Hjälm i Cykelkärra

Använda Cykelhjälm i Cykelkärra? vi säger självklart ja!

I Sverige har vi lagkrav på cykelhjälm för barn upp till 15 år. Men detta gäller dock inte när de åker som passagerare i en cykelvagn. Vi tar tidigare felaktigt uppgett att det ...

Läs Mer
Köpa Begagnad Cykelkärra

Att Tänka på vid Köp av Begagnad Cykelvagn

Du funderar på att köpa en cykelkärra av något slag men tycker att det känns lite dyrt.. Det är fullt förståeligt. Dessa kärror kostar oftast en hel del att köpa in. Att då ...

Läs Mer
Säkerheten vid Cykling med Cykelkärra

Säkerheten är Viktig när Du Cyklar med Cykelkärra

Som cyklist ute i trafiken är du väldigt utsatt. Du har inget skyddande skal som de som kör bil har. Därför är säkerheten vid cykling med cykelvagn i trafik något du bör lägga ...

Läs Mer

Vad Du kan använda en Cykelkärra till

Du kanske ännu inte riktigt bestämt dig om det verkligen är en cykelkärra du behöver?

Du vill vara säker på att du verkligen kommer att använda den om du nu beslutar dig för att köpa en.

Som vi redan beskrivit så är användningsområdena många. Och varför just du behöver en, är förstås väldigt individuellt. Men lite ska vi allt kunna hjälpa dig på vägen.

Tänk dig en varm sommarkväll. Du packar barnet eller kanske barnen, fikakorgen och en mysig filt ner i cykelkärran. Sedan rullar ni iväg hela familjen ut på en härlig picknick. Barnen ropar om att ni ska cykla fortare - eftersom detta är det bästa de vet. Väl framme kan ni i lugn och ro ägna er åt varandra.

Leka och ha skoj.

När det gäller cykelvagnar överlag är säkerheten självklart mycket viktig! Dels vill du att den eller det som åker med ska sitta bra

I stort sett alla vagnar som säljs i Sverige är robusta och väldesignade. Allt för att ge barnet, hunden eller packningen en så säker och behaglig resa som möjligt. Insidan är ofta vadderad och uppbyggd med tanke på att det ska vara säkert och skönt.

Cykelkärra Till Barn

När det kommer till cykelkärror för barn så görs mycket för att barnet ska trivas och tycka det är kul att följa med.

T ex är många vagnar försedda med nät eller plasthölje längst fram. Genom detta kan då barnet se ut och njuta av utsikten under färden. Det ger även dig som chaufför en möjlighet att titta till ditt barn.

Har du känt att cykelns pakethållare eller cykelkorg inte riktigt räcker till så kan dina problem enkelt lösas med en cykelvagn. Du kommer säkert att bli förvånad över den stora lastkapacitet som den "lilla" kärran klarar av att bära. Samtidigt som du med lätthet kommer att orka dra den framåt med din cykel.

Är du och din hund ute och rör på er ofta men din lilla vän orkar inte alltid sista biten. Då är det en cykelvagn för hund du behöver. Det finns många olika varianter i alla prisklasser, alla speciellt utformade för bästa möjliga trivsel och komfort.

Priser - vad kostar en Bra Cykelkärra på ett ungefär?

Som inom de flesta andra produktområden varierar priserna i mångt och mycket efter kvaliteten. Du får därför, precis som vanligt, många gånger vad du betalar för.

Man kan generellt säga att de billigaste hamnar runt 1000 kr och de dyrare kostar över 10 000 kr.

De dyraste är då så kallade kombinationsvagnar som även kan användas som joggingvagn och dessa ligger i prisspannet 5 000 kr till 14 000 kr.

Enklare lastvagnar är generellt sätt de billigaste och fungerar många gånger väldigt bra för det ändamålet.

Eftersom de olika kärrorna har olika användningsområden är det svårt att säga något exakt om vilka prisklasser du ska satsa på men en dyr behöver inte alltid vara det allra bästa valet för dig.

Det du ska göra är att jämföra och kolla runt - för att på så sätt hitta rätt kärra till rätt pris.

Rent generellt så indikerar priset dock en viss kvalitet. En dyrare vagn är oftast byggd med material i högre kvalitet och även med bättre tekniska lösningar.

Tänk dock på att inte jämföra priset mellan olika sorters vagnar. En cykelvagn för barn är många gånger lite dyrare än den för transport av packning.

Att Cykla med en Cykelvagn (i trafik och rent generellt)

Dam med cykel och barn i cykelkärran

När du de första gångerna beger dig ut på en cykeltur med din cykelkärra finns det en del saker som kommer att vara annorlunda mot en vanlig tur med cykeln. Cykeln kommer att bete sig på ett annat sätt och det gäller att du är medveten om det.

Testa gärna cykelkärran på en avskild väg i början för att i lugn och ostörd takt kunna lära känna det nya ekipaget.

Andra saker du ska hålla lite koll, samt vara uppmärksam, på:

  • På en platt och lättcyklad väg kommer inte skillnaden under turen vara speciellt stor. Det är vid accelerationer och vid trafikljus du kommer märka skillnaden.
  • Backar ger dig extra träning och den extra vikten är inte bara av ondo.
  • På dåliga, blöta, leriga vägar kan de extra hjulen göra att det känns dubbelt så tungt.
  • En bred och större cykelvagn kan vara svår att hantera runt kurvor och trånga passager.
  • Med en tvåhjulig vagn finns risken att välta men den är dock liten, viss försiktighet är dock att föredra.
  • Vid mörkercykling - se till att ha reflex och belysning även på kärran.
  • Har du en cykel utan skärmar - montera i så fall det nu. En nedsmutsad kärra är inte roligt.

Cykelkärrors olika delar & komponenter

Precis som alla andra mekaniska produkter är cykelkärror uppbyggda av olika delar. Det kan vara en fördel att känna till de olika delarna för att på så sätt kunna hantera den på bästa möjliga sätt.

Ramen

Den största och kanske viktigaste delen är ramen, det är den som håller ihop hela konstruktionen.

Den är oftast tillverkad i någon sorts metall, cromolystål eller aluminium. Då ramen är den del som tar den största delen av vikten du placerat på din kärra är det viktigt att den är stabil och tålig.

Hjulen

Även hjulen hjälper till att hålla vikten på plats och tar lite av den tyngden.

Olika vagnar har olika storlek på hjulen, lite beroende på vad den ska användas till. Generellt kan sägas att större hjul rullar lättare och resan blir mer behaglig för din eventuella last.

De flesta hjulen på marknaden är lätta och tåliga samt klarar av många års användning.

Hjulen sitter monterade antingen direkt på ramen med hjälp av snabbkopplingar eller på en axel som sitter monterad under cykelvagnens ram.

Vissa tvåhjuliga kärror kan även ha två separata axlar, detta ger en stabil och låg tyngdpunkt. Fördelen med en lägre tyngdpunkt är att du får en lugnare och säkrare gång.

Infästning & koppling till cykeln

En viktigt detalj är självklart hur cykelkärran fäst tillsammans med din cykel.

De flesta bygger idag infästningar mot cykelns bakhjul och axel. Det finns även vagnar som monteras på cykelns sadelstolpe.

Hur konstruktionen och infästningen ser ut varierar mellan olika tillverkare men de flesta passar till olika sorters cyklar eller så följer det med delar och hjälpmedel.

Populära varumärken

Det finns några märken som är marknadsledande. Här är de vi anser vara de absolut bästa. Väljer du att köpa en modell från någon av dessa kan du vara säker på att du får en kvalitetskärra:

Burley Logga
Croozer Logga
Hamax Logga
Thule Sweden Logga

Var du köper du din cykelkärra, online?

Att köpa sin cykelkärra på nätet är något vi verkligen kan rekommendera. Det är definitivt ett mycket bra alternativ för ditt köp.

Med hjälp av den information, guidning och köptips vi ger dig här så hoppas vi att du kan hitta en kärra som passar dig och dina önskemål.

Många onlinebutiker erbjuder ett stort utbud och många olika modeller att välja mellan. Samtidigt som du ges bra & tydlig produktinformation, låga priser och smidig hemleverans.

Sammanfattning

En cykelkärra kan underlätta väldigt mycket i er vardag. Den är ett sätt att kunna undvika bil eller komplettera en bil. Den klarar förmodligen av mer än vad du tror.

Vi har mer specifika köpguider över de olika typerna av vagnar (köpguide barn, köpguide last & köpguide hund). Där kan du ta del av mer ingående tips på vad du ska tänka på när du ska köpa just den specifika typen av kärra.

Vill du direkt veta vilka vi tycker är de bästa köpen har vi även bäst i test listor (bästa barn, bästa last & bästa hund). Där tar du dig sedan snabbt till bra butiker.

Om du sedan handlar något via dessa länkar så stödjer du även oss och vår sajt för den cyklande familjen.

Tack för att du är här, och stort lycka till med din cykelkärra!


Artikel senast uppdaterad: 21 april, 2023

Artikel publicerad: 28 april, 2014

Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?