Allt Du behöver Veta om Balanscyklar

Välkommen till vår samlingssida om balanscyklar. Här hittar du all den information vi har satt ihop om just spring- och balanscyklar. Härifrån skickar vi dig sedan vidare beroende på vad det är för hjälp, eller tips, du söker just idag.

Balanscykel

Balanscykeln är den perfekta förstacykeln för ditt barn. Den lär hen balans, kontroll och bjuder på ren cykelglädje. Vilket sen gör övergången till en "vanlig" barncykel väldigt smidig.

Vad Vill Du Göra/Veta?

En liten bit längre ner på denna sida hittar du också en snabböverblick över våra toppval bland de olika Balanscyklarna. Du kan även läsa våra övriga artiklar om balans- och springcyklar.

Vi har självklart inte hela facit men vi kan ändå ge dig en bra bild och en hel del råd på vägen. Vi förstår att frågorna kan vara många och svaren svåra att få. Det är trots allt en relativt ny sorts variant cykel.

Du kan säkert ha frågor som:

  • Vad är viktigt att tänka på?
  • Hur mycket pengar som du bör lägga?
  • Ska balanscykeln ha broms eller ej?

Vi ska försöka svara på så många av dina frågor som bara möjligt är. Hittar du inte svaret på just din fråga så är du mer än välkommen att ta kontakt med oss.

Jag, och många med mig, har gång på gång sett den enorma fördelen med att barn tidigt börjar cykla balanscykel.

Små barn som börjar med balanscykel, eller springcykel som den också kallas, runt 18 månader (1 1/2 år) kommer med största sannolikhet att kunna börja trampa på en barncykel när de är runt 3 år, ibland även så tidigt som 2 1/2 år.

Vår dotter var ca 14 månader när hon sakta började gå runt med sin Cruzee balanscykel hoppade upp på en trampcykel när hon var drygt 2.5 år och cyklade helt obehindrat när hon var 3 år. Alltså inga stödhjul här!

Om du fortfarande inte är helt såld på det här med balans- och springcyklar så hoppas jag att vi här på cyklo.se kan övertyga dig att det är det rätta sättet att lära sig cykla för barn. Häng med!

Bästa Balanscyklar just nu - våra 3 favoriter

Är du lite otålig (kanske har bråttom att köpa hoj till födelsedagen) och vill komma vidare direkt så ger vi dig här våra tre favoriter bland balanscyklar. Dessa tre är alla kapabla balanshojar men de är ändå bra på lite olika saker. Dessutom är de ur olika prisklasser.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BUDGETVALET

Kinderkraft 2 Way Next - Balanscykel

Kinderkraft - 2-Way Next

Sadelhöjd: 31 - 40 cm

Metall

12" Hjul

3.1 kg

BÄSTA KÖPET

Vitus Nippy Springcykel

Vitus - Nippy Superlight

Sadelhöjd: 31 - 38 cm

Aluminium

10" Hjul

1.9 kg

PREMIUM

Vitus - Smoothy Balanscykel

Vitus - Smoothy

Sadelhöjd: 33 - 44 cm

Aluminium

12" Hjul

3.2 kg

Tips: vill du hitta ett större urval så titta in på Amazons hela utbud av Balanscyklar.

Vad är en Balanscykel för sorts Cykel?

Dessa pedalfria cyklar ses numera lite varstans runt omkring i vårt avlånga land. Snabbt har de börjat ersätta de mer svårhanterade och onaturliga stödhjulen samt till viss del även trehjulingen.

Precis som så mycket annat här i världen så har kärt barn många namn och balanscykeln är inget undantag. De kan även kallas:

  • Springcykel
  • Glidcykel
  • Gåcykel

Men alla är alltså samma sak. Bara så du vet 🙂

Kortfattat kan man säga att de är cyklar som är byggda för att lära. Lära barnet balans och koordination för att steget upp till en "vanlig" cykel sedan ska bli så litet och okomplicerat som möjligt.

Balanscyklar bygger på samma princip som stora cyklar, dvs den har två hjul, ram, sadel och ett styre. Den stora skillnaden är att de saknar pedaler, kedja och drev. Det går helt enkelt inte att trampa sig framåt utan barnet använder sig av sina fötter för att ta sig framåt. Avsaknaden av pedaler underlättar barnets möjlighet till balansträning.

För att cykla så grenslar barnet helt enkelt cykeln och går sakta framåt. I takt med att självförtroendet växer kommer benen gå lite snabbare för att till slut springa i full fart och sedan bara glida framåt! Vissa barn kan faktiskt åstadkomma allt detta redan innan de fyllt två år.

Man säger, och det med rätta, att det svåraste med att lära sig cykla är balansen. Ett barn som har lärt sig hitta balansen via en balanscykel kommer att lära sig konsten att trampa på några minuter.

Varför en Balanscykel är den Perfekta Förstacykeln

När det är dags för den första cykeln för ditt barn tänker säkert du och väldigt många med dig automatiskt på en trehjuling eller en barncykel med stödhjul.

Tyvärr så kommer dessa båda typer av barncyklar inte lära ditt barn den nödvändiga kunskapen som behövs för att kunna cykla på en vanlig tvåhjulig cykel. Risken är att de kommer att bli alltför beroende och fast i att endast lita på att cykeln i sig håller dem uppe. Den viktiga balansträning kommer i stort sett vara obefintlig. Det därför en Balanscykel passar så väldigt bra.

Men med det sagt så är det inget fel med att använda stödhjul. Det finns bara ett mycket bättre alternativ!

Ditt barn kommer gradvis bygga upp sin balans för att till slut, när de känner sig redo, lyfta fötterna och rulla fram (glida) i stadig fart.

Här är en härlig video som visar ett par barn som fått Balanscyklar och hur utvecklingen ser ut under de första dagarna. Se och inspireras.

Hoppas en Balanscykel blir ditt barns Första Cykel

Det finns egentligen ingen anledning till att låta ditt barn lära sig och bli beroende av stödhjul.

Dagen kommer när det är dags att bort stöden och du ska släppa taget om sadeln för första gången, det kan vara en stor påfrestning. Risken är stor att det hela slutar med en vurpa och har ni då otur kanske barnet blir rädd och avstår från att hoppa upp och göra ett nytt försök.

Med en Balanscykel kommer ditt barn redan ha lärt sig den svåraste delen av att cykla, att hålla balansen. Efter att ha lärt sig det i sin egen takt så kommer biten med att trampa upp sin egen fart gå ganska lätt.

Hoppas verkligen att den info och guidning vi erbjuder gör det, åtminstone lite, lättare för dig att hitta rätt. Det är vårt mål här på Cyklo.

Andra Artiklar om Balanscyklar

Köpa Cykelkärra Online

Köpa Balanscykel Online: vi guidar dig till Bäst Butik

Köpa Balanscykel Online - Vi Guidar Dig Köpa balanscykel på nätet är ett mycket bra alternativ till det mer traditionella sättet - att åka till och kliva in hos en vanlig fysisk markbutik. Balans- ...

Läs Mer
Köpa Cykelkärra Online

Hur Du Väljer Rätt Balanscykel till ditt Barn

Det kan vara svårt att hitta information om balanscyklar. Och framför allt info om vilka som är ett bättre respektive sämre köp. Att välja rätt balanshoj till ditt barn kan då ofta bli lite ...

Läs Mer
Köpa Cykelkärra Online

Vi hjälper dig att: Hitta Rätt Storlek på Balanscykel

För att på bästa sätt kunna använda och hantera balanscykeln behöver ditt barn ha en cykel i rätt storlek. Med en för stor, eller för liten, springcykel så riskerar du dels att inlärningsperioden blir ...

Läs Mer
Köpa Cykelkärra Online

Säkerheten vid Cykling på Balanscykel

Som vid all cykling är säkerhetsaspekten något att vara uppmärksam på och verkligen lägga tid vid. Det gäller självklart att vara extra noga när det är barn som ska cykla. Se till att helt ...

Läs Mer
Köpa Cykelkärra Online

Hur välja Balanscykelns Material: Trä eller Metall?

Tänk dig att du är i parken eller på en lekplats med ditt barn. Där ser du andra barn cykla runt på Balanscyklar och de verkar ha riktigt skoj. Du börjar fundera på om ...

Läs Mer
Köpa Cykelkärra Online

Cykla med Balanscykel: Jackson Goldstone visar hur

En balanscykel ses först och främst som en bra, rolig och lärorik förstacykel för barn. En cykel där barn på ett bra sätt lär sig om cykelkontroll och balans. Men för barn som kanske ...

Läs Mer

Den här sidan och alla andra sidor om Balanscyklar är under ständig utveckling. Vi bygger kontinuerligt på med mer material så om du just nu saknar någon information finns det en möjlighet att vi jobbar på det just i detta nu :).

Men ta gärna kontakt med oss om du saknar info eller inte fått svar på just din fråga. Vi har säkerligen missat en del, så hjälp är alltid välkommet!


Artikel senast uppdaterad: 18 augusti, 2023

Artikel publicerad: 28 april, 2014


Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?