Cykelvagn till Hund & Husdjur - vår köpguide

Att cykla är ett bra sätt för både dig och din hund att få frisk luft och motion (ja mest för dig kanske).

Men att cykla med hunden i ett halsband kan vara ganska farligt, för er båda. För kortare turer finns det speciella hållare för halsbandet.

Men vill du kunna ta med dig din hund eller annat husdjur ut på en längre cykeltur är en cykelkärra för hund och husdjur en riktigt bra investering. Och det ska vi lära dig mer om här!

Tänk dig en ljummen sensommarkväll. Ett bad lockar. Tillsammans kan ni då cykla iväg till hundbadet. Där får du sedan se din fyrfotade kompis leka & svalka av sig.

Med en bra cykelkärra för hund, eller husdjur, är detta både enkelt som smidigt!

På marknaden finns idag ett flertal modeller, och utbudet växer stadigt och modellerna blir bara bättre. Detta samtidigt som att cykla i sig blir allt mer populärt. Det är en perfekt kombination.

3 Köptips: Cykelvagnar till Hund och Husdjur

Vill du ha lite köphjälp hittar du här våra snabbtips. 3 riktigt bra vagnar som du med gott samvete kan köpa till dig och ditt husdjur. Alla är testade och håller bra kvalitet.

Söker du mer ingående information hittar du här vårt test av de bästa cykelvagnarna för hundar.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BUDGETVALET

Tiggo - Doggyhut Hundcykelvagn - Bästa

Tiggo - Doggyhut

Vikt: 10,4 Kg

Max Lastvikt: 30 Kg

Hjulstorlek: 16"

Innermått: 66x43x50 cm

Uppfälld: 121x64x65 cm

Hopfälld: 69x19x49 cm

BÄSTA KÖPET

Burley -Tail Wagon Hundcykelvagn - Bästa

Burley - Tail Wagon

Vikt: 9.6 Kg

Max Lastvikt: 34 Kg

Hjulstorlek: 16"

Innermått: 73x58 cm

Uppfälld: 85x70x80 cm

Hopfälld: 90x65x28 cm

PREMIUMVALET

Croozer Dog Enna Hundcykelvagn - Bästa

Croozer - Dog Enna

Vikt: 16,2 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 16"

Innermått: 75x40 cm

Uppfälld: 90x72x82 cm

Hopfälld: 85x72x26 cm

Andra Köptips

Alla våra köptips här är som sagt bra köp. Men det finns fler modeller om ingen av dessa föll dig riktigt i smaken. Följ länkarna ovan till butikerna så kan du där kolla in deras hela utbud eller kolla in vårt test.

Köpguide: dags att Köpa Cykelkärra för Hund (eller husdjur)

Glad hund sittandes i en Cykelkärra

Eftersom du är här vet vi att du är intresserad av en hundcykelvagn eller vagn för husdjur. Är det då bara att bege sig till en butik och kolla utbudet? Nja, först vill vi skicka med dig lite tips och råd.

För det första vill vi bara göra klart en sak:

Har du en cykelvagn för barn som du även tänkt att använda till hunden?

Detta är något vi starkt avråder från. Det fungerar många gånger inte optimalt. Speciellt om du har en större hund. Detta beror på att de flesta kärror för barn har nivåskillnader i golvet, oftast då i form av någon typ av säte.

Därför är vårt råd att alltid använda en kärra speciellt byggd för djur.

Dessa modeller har en botten som är mer eller mindre platt. En platt botten gör att hunden kan sitta/ligga mer stadigt och det ökar därmed säkerheten för ditt husdjur men också för dig som drar ekipaget.

Många av cykelvagnarna tänkta för husdjur ser mer eller mindre lika ut men det finns en del skillnader som vi ska försöka göra dig uppmärksam på.

10 saker som är bra att tänka på innan du köper en Cykelvagn för Hund

1. Storlek och vikt

Kolla upp vagnens maximala lastvikt. Det vill säga hur mycket hunden maximalt får väga.

Även sitt/ligg-delens innermått är bra att hålla koll på. Din hund måste kunna sitta, stå, vända på sig och lägga sig bekvämt.

Tänk på: Har du en stor och kanske hög hund. Det ger en högre tyngdpunkt och då kan det krävas bredare hjulbas för att kompensera för detta. På så sätt blir inte kärran ostabil.

2. Användningsområden

Tänk efter innan köpet på vad, och hur, du kommer att använda vagnen. Vilken typ av terräng kommer du mestadels att köra den i. Är det inne i stan eller mest på landet?

Utgå sedan från detta när du bestämmer vad du kan tänka dig att lägga för summor på vagnen och vilka egenskaper som är viktiga.

3. Tillverkare och varumärke

Välj ett märke och tillverkare som kan cykelprodukter och som är erfarna inom produktområdet cykelkärror.

Det vill säga en tillverkare gör specifika produkter för hund och husdjur och/eller vagnar. Om de sedan även gör cykelvagnar till last och barn gör inget.

4. Säkerheten

Se till att vagnen möter de olika standards som gäller för säkerheten. Det är viktig att veta vad som gäller och hur du på säkrast möjliga sätt framför ditt ekipage i trafiken.

Som alltid gäller det att hålla sig till gängse trafikregler. Man är relativt oskyddad som cyklist i trafiken. Det gäller så klart även för din vän där bak.

5. Garanti

Vad tillverkaren ger för garanti på produkten är viktigt och ett litet mått på deras tro på densamma.

Vi är relativt bra skyddade som konsumenter här i Sverige men kolla ändå över tillverkarens egna villkor.

6. Design

Olika ramdesign ger kärror som är bra på olika saker. En bred vagn kan minska framkomligheten, en hopfällbar kan påverka vagnens stabilitet och kör du i terräng bör du kolla upp markfrigången.

Även hur låg den är i insteget är en viktig detalj. Du vet själv hur rörlig och "vig" din hund är.

7. Säkerhetslösningar

Kan du på ett säkert sätt säkra din hund i vagnen? Finns det ett fäste eller ögla för halsbandet? Kan du på ett säkert sätt separera husdjuret och eventuell last?

Cyklar du på väldigt kuperade vägar kanske en extra broms till vagnen kan vara ett bra alternativ (finns på vissa modeller)?!

Tänk genom vad du vill ha för att du ska kunna känna att din hund är skyddad på bästa möjliga sätt.

8. Vagnens hjul

Hjulen är en viktig del av en cykelkärra.

Aluminiumfälgar med ekrar är bättre än plast. Större hjul är bättre på att ta sig över knölar och ojämnheter. Det ger en mjukare gång.

Är planen att åka ut på längre turer är ett lättrullar däck med minimalt mönster att föredra.

Hjul som är enkla att ta av gör det lättare att förvara vagnen över t ex vintern.

9. In- och urstigning

Är det lätt eller svårt för hunden att kliva in och ur kärran?

Ett lågt insteg gör det lättare. Ta även med hur stor öppningen blir när du öppnar upp.

Tänk även på att din hund (tyvärr) kommer bli äldre och kanske mindre rörlig med åren. Då kanske du tillslut kommer behöva hjälpa till.

10. Rengöring och förvaring

Finns det ett borttagbart golv som gör det enklare och smidigare vid tvätt & rengöring? Även övrig inredning ska vara lätt att torka av eller tvätta.

Hur mycket kan du fälla ihop vagnen när den ställs undan för vintern. Har du dåligt med plats är det en viktig detalj. Vissa vagnar kan faktiskt fällas ihop till ett ganska platt paket. Här är det då viktigt att även hjulen går att ta av.

Håll speciellt koll på cykelkärrans maxvikt. Var extra uppmärksam på detta om du har en större hund. Att gå över denna kommer med risker.

Välja antal hjul på cykelkärran?

Hjulen är självklart en mycket viktig del på en cykelkärra.

De flesta modeller för hundar är av den tvåhjuliga typen. Dvs ett hjul på vardera sida av ramen och sittdelen.

Det finns även ett fåtal med endast ett hjul. Dessa är mer för långcyklare, så kallad cykeltouring. Detta då denna typ rullar mycket lättare och således går snabbare.

Men för hundra och husdjur är den tvåhjuliga är att föredra. Den ger hunden ett större utrymme att röra sig på samt möjlighet att både stå och sitta om vart annat. Bra för rastlösa och pigga husdjur.

Cykla med Hund i Cykelvagn

Cykelvagnar designade speciellt för hund eller katt kan också ha vissa andra fördelar som till exempel anordningar för lättare in- och urstigning, borttagbar botten (om det skulle ske "olyckor") och andra saker som underlättar för er båda.

Det är därför du ska välja en vagn speciellt utformad för just hundar eller andra husdjur. Det är ett bättre alternativ för er båda.

Hur du fäster Cykelvagnen i din Cykel

Infästning av hundcykelkärra

De flesta cykelvagnar kan fästas antingen vid bakhjulets axel på din cykel eller på dess sadelstolpe. Andra lösningar finns också men vanligast är dessa två alternativ.

Beroende på din cykel och hur den ser ut är det viktigt att du har koll på vad som passar bäst för just dig och din cykel.

På många cyklar kan inte sadelstolpen användas. Ibland är pakethållaren bara i vägen eller så måste den användas till packning.

Därför är infästning vid bakhjulet att föredra.

Detta då den dels passar till de flesta cyklarna. Men många upplever också att hela ekipaget blir något lättare att hantera. Detta beror till stor del på att tyngdpunkten hamnar lägre och på så sätt upplevs mer stabilt.

Beroende på vilken typ av cykel du har och typen av baknav och axel din cykel har kan det dock ibland behövas extra tillbehör.

Men många tillverkare är här duktiga på att informera och instruera vad som medföljer och vad som eventuellt kan behövas köpas till.

Saker att tänka på när du skall ut och cykla med din hund de första gångerna

När du till slut valt cykelkärra och köpt den så har vi här ett par tips för att göra upplevelsen lite bättre, och säkrare, för dig och din hund.

De första gångerna kan det vara lite osäkert och skrämmande, både för matte eller husse som din fyrbenta vän.

Ta det bara lugnt och försök att följa dessa små råd:

  • Ta kortare turer de första gångerna och välj positiva och roliga resmål. Ge gärna lite godis om de varit duktiga. Åk inte till veterinären på första åkturen.
  • Det är mycket möjligt att din hund kommer att vara lite osäker men se till att den ligger ner och slappnar av. Lägg gärna in favoritfilten för lite extra trygghet.
  • Se till att husdjuret är sitter fast och säkert men kan röra på sig utan att äventyra säkerheten.
  • Vill du ha bättre koll när du kör med vagnen bakom dig, fundera på att investera i en backspegel.
  • Undvik att cykla i för höga respektive låga temperaturer. Vid kallt väder kan hunden bli kall. Du rör på dig och känner det inte på samma sätt som hunden, den sitter ju still och i lite vinddrag. Vid för höga temperaturer kan det bli tvärtom, hunden sitter still och lite instängd. Se till att ta med ordentligt med vatten.
  • Hundar och andra husdjur har ju precis som oss olika personligheter och olika sätt att hantera nyheter och intryck. Ta det lugnt och ha tålamod om de första cykelturerna inte går perfekt.

Nedan kan du se ett perfekt litet infoklipp från Croozer om hur du får din hund komfortabel med kärran.

Vi sammanfattar

För att på bästa sätt transportera din hund eller husdjur ska du köpa en cykelkärra som är specifikt byggd för att användas med just hund eller husdjur.

Använd inte en gammal cykelvagn för barn som du kanske har hemma sedan tidigare.

Se även till att gå genom vår lista med de 10 saker du ska ta i beaktning inför köpet. Och när du väl köpt och fått hem vagnen, ta det lugnt när du beger dig ut i trafiken de första turerna. De flesta hundar måste få lite tid att vänja sig vid vagnen.

Hoppas att du nu kommer att investera i en cykelvagn för hund och framöver får flera trevliga upplevelser tillsammans med ditt husdjur.

Lycka till!

Foton av Gareth Timms och lavocado@sbcglobal.net


Artikel senast uppdaterad: 22 september, 2023

Artikel publicerad: 14 maj, 2014

Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?