Cykelvagn till Hund & Husdjur - hitta den bästa

Att cykla är ett bra sätt för både dig och din hund att få frisk luft och motion.

Men att cykla med hunden i ett halsband kan vara ganska farligt, för er båda. För kortare turer finns det speciella hållare för halsbandet men vill du kunna ta med dig din hund eller annat husdjur ut på en längre cykeltur är en cykelkärra för hund och husdjur en riktigt bra investering.

Tänk dig att en ljummen sensommarkväll tillsammans kunna cykla iväg till hundbadet och där se din fyrfotade vän leka & svalka av sig.

Med en bra cykelkärra för hund, eller husdjur, är detta både enkelt som smidigt!

På marknaden finns idag ett flertal modeller, och utbudet växer stadigt och modellerna blir bara bättre. Detta samtidigt som att cykla i sig blir allt mer populärt. Det är en perfekt kombination.

Hund i Cykelkärra

Dags att Köpa Cykelkärra för Hund (eller Husdjur)

Vi har väl redan konstaterat att en sån här vagn behövs, eller så har du gjort det själv tidigare. Men nu är det då dags att köpa en. Kanske är det just därför du nu sitter och läser det här. Dags att vi hjälper dig där.

Först ska vi bara göra klart en sak:

Har du en cykelvagn för barn som du även tänkt att använda till hunden?

Detta är något vi starkt avråder från. Det fungerar många gånger inte optimalt. Speciellt om du har en större hund. Detta beror på att de flesta kärror för barn har nivåskillnader i golvet, oftast då i form av någon typ av säte.

Därför är vårt råd att alltid använda en kärra speciellt byggd för djur. Dessa modeller har en botten som är mer eller mindre platt. En platt botten gör att hunden kan sitta/ligga mer stadigt och det ökar därmed säkerheten för ditt husdjur men också för dig som drar ekipaget.

Många av cykelkärrorna tänkta för husdjur ser mer eller mindre lika ut men det finns en del skillnader som vi ska försöka göra dig uppmärksam på.

Bästa Cykelvagnar till Hund och Husdjur - 3 bra köp

För att snabbt hjälpa dig på traven har vi här plockat fram 3 riktigt bra vagnar som du med gott samvete kan köpa till dig och ditt husdjur. Alla är testade och håller bra kvalitet.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BUDGETVALET

No Limit - Doggy Liner Paris Deluxe Hundvagn

No Limit - Doggy Liner Deluxe

Vikt: 18 Kg

Max Lastvikt: 50 Kg

Hjulstorlek: 20"

Lastyta: 78x60x65 cm

Uppfälld: 148x90x88 cm

Hopfälld: 78x24x72 cm

BÄSTA KÖPET

Burley - Tail Wagon Hundcykelkärra

Burley - Tail Wagon

Vikt: 11 Kg

Max Lastvikt: 34 Kg

Hjulstorlek: 16"

Lastyta: 90 cm

Uppfälld: 93x79x81 cm

Hopfälld: 95x71x24 cm

PREMIUMVALET

Croozer Dog XL Cykelvagn

Croozer - Dog XL

Vikt: 16,9 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 20"

Lastyta: 90 cm

Uppfälld: 105x86x93 cm

Hopfälld: 100x86x26 cm

Andra Köptips

Alla våra köptips här är som sagt bra köp. Men det finns fler modeller om ingen av dessa föll dig riktigt i smaken. Följ länkarna ovan till butikerna så kan du där kolla in deras hela utbud.

10 saker att tänka på innan köpet av Cykelvagn för Hund

1 - Storlek och Vikt

Kolla upp vagnens maximala lastvikt och dess innermått.

Din hund måste kunna sitta, stå, vända på sig och lägga sig bekvämt. Har du en stor och hög hund, tänk på att det ger en högre tyngdpunkt och det då kan krävas bredare hjulbas för att kompensera för detta.

2 - Användningsområden

Tänk efter innan köpet på vad och hur du kommer att använda vagnen. Utgå sedan från detta när du bestämmer vad du kan tänka dig att lägga för summor på vagnen och vilka egenskaper som är viktiga.

3 - Tillverkare

Välj ett märke och tillverkare som har bra kännedom och som är erfarna inom området. Det vill säga som gör specifika vagnar för hund och husdjur. Om de sedan även gör cykelvagnar till last och barn gör inget.

4 - Säkerheten

Se till att vagnen möter de olika standards som gäller för säkerheten. Det är viktig att veta vad som gäller och hur du på säkrast möjliga sätt framför ditt ekipage i trafiken.

5 - Garanti

Vad tillverkaren ger för garanti på produkten är viktigt och ett litet mått på deras tro på densamma. Vi är bra skyddade i Sverige men kolla ändå över tillverkarens egna villkor.

6 - Design

Olika ramdesign ger kärror som är bra på olika saker. En bred vagn kan minska framkomligheten, en hopfällbar kan påverka vagnens stabilitet och kör du i terräng bör du kolla upp markfrigången.

7 - Säkerhetslösningar

Kan du på ett säkert sätt säkra din hund i vagnen? Finns det ett fäste eller ögla för halsbandet? Kan du på ett säkert sätt separera husdjuret och eventuell last? Cyklar du på väldigt kuperade vägar kanske en  extra broms till vagnen kan vara ett bra alternativ (finns på vissa modeller)?!

8 - Hjulen

Hjulen är en viktig del av en cykelkärra.

Aluminiumfälgar med ekrar är bättre än plast dito. Större hjul är bättre på att ta sig över knölar och ojämnheter. Är planen att åka ut på längre touringturer kanske hjul i samma storlek som din cykel är att föredra av rent praktiska reservdels skäl.

9 - In-/och Urstigning

Är det lätt eller svårt för hunden att kliva in och ur kärran? Tänk även på att hunden (tyvärr) kommer bli äldre och kanske mindre rörlig.

9 - Rengöring & Parkering

Finns det ett borttagbart golv för enklare och smidigare rengöring? Hur mycket kan du fälla ihop vagnen vid transport eller när den ställs undan i t ex garaget eller förrådet?

Håll speciellt koll på maxvikt vad det gäller lasten. Var extra uppmärksam på detta om du har en större hund.

Välja mellan antal hjul på kärran

Hjulen är självklart en mycket viktig del av en kärra.

De flesta modeller av cykelkärror för hundar är av den tvåhjuliga typen. Det finns även de med endast ett hjul men den tvåhjuliga är att föredra. Den ger hunden ett större utrymme att röra sig på samt möjlighet att både stå och sitta om vart annat. Bra för rastlösa och pigga husdjur.

Cykla med Hund i Cykelvagn

Cykelvagnar designade speciellt för hund eller katt kan också ha vissa andra fördelar som till exempel anordningar för lättare in- och urstigning, borttagbar botten (om det skulle ske "olyckor") och andra saker som underlättar för er båda.

Det är därför du ska välja en vagn speciellt utformad för just hundar eller andra husdjur. Det är ett bättre alternativ för er båda.

Hur Du Fäster Vagnen i din Cykel

Infästning av hundcykelkärra

De flesta cykelvagnar kan fästas antingen vid bakhjulets axel på din cykel eller på dess sadelstolpe. Andra lösningar finns också men vanligast är dessa två alternativ.

Beroende på din cykel och hur den ser ut är det viktigt att du har koll på vad som passar bäst för just dig och din cykel.

På många cyklar kan inte sadelstolpen användas och pakethållaren kanske måste användas eller är i vägen. Många gånger är en infästning vid bakhjulet att föredra. Dels passar den de flesta cyklarna men många användare och brukare tycker även att hela ekipaget blir något lättare att hantera. Detta till stor del beroende av att tyngdpunkten hamnar lägre och det på grund av det upplevs mer stabilt.

Saker att tänka på när du skall ut och cykla med din hund de första gångerna

När du till slut valt cykelkärra och köpt den så har vi här ett par tips för att göra upplevelsen lite bättre, och säkrare, för dig och din hund.

De första gångerna kan det vara lite osäkert och skrämmande, både för matte eller husse som din fyrbenta vän.

Ta det bara lugnt och försök att följa dessa små råd:

  • Ta kortare turer de första gångerna och välj positiva och roliga resmål. Ge gärna lite godis om de varit duktiga. Åk inte till veterinären på första åkturen.
  • Det är mycket möjligt att din hund kommer att vara lite osäker men se till att den ligger ner och slappnar av. Lägg gärna in favoritfilten för lite extra trygghet.
  • Se till att husdjuret är sitter fast och säkert men kan röra på sig utan att äventyra säkerheten.
  • Vill du ha bättre koll när du kör med vagnen bakom dig, fundera på att investera i en backspegel.
  • Undvik att cykla i för höga respektive låga temperaturer. Vid kallt väder kan hunden bli kall. Du rör på dig och känner det inte på samma sätt som hunden, den sitter ju still och i lite vinddrag. Vid för höga temperaturer kan det bli tvärtom, hunden sitter still och lite instängd. Se till att ta med ordentligt med vatten.
  • Hundar och andra husdjur har ju precis som oss olika personligheter och olika sätt att hantera nyheter och intryck. Ta det lugnt och ha tålamod om de första cykelturerna inte går perfekt.

Vi sammanfattar

Så då har du kommit ändå till slutet här och nu tänkte vi sammanfatta lite av det som vi skrivit om.

Välj en cykelvagn som är specifikt byggd för att köra hund och husdjur. Använd inte en gammal cykelvagn för barn som du kanske har hemma sedan tidigare.

Se till att gå genom vår lista med de 10 saker du ska ta i beaktning inför köpet. Och när du väl köpt och fått hem vagnen, ta det lungt när du beger dig ut i trafiken de första turerna.

Hoppas att du nu kommer att investera i en cykelvagn för hund och framöver får flera trevliga upplevelser tillsammans med ditt husdjur.

Lycka till!

Foton av Gareth Timms och lavocado@sbcglobal.net


Artikel senast uppdaterad: 30 augusti, 2021

Artikel publicerad: 14 maj, 2014


Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?