Säkerheten är Viktig när Du Cyklar med Cykelkärra

juni 8, 2014
Uppdaterad: 16-aug-2023

Som cyklist ute i trafiken är du väldigt utsatt. Du har inget skyddande skal som de som kör bil har. Därför är säkerheten vid cykling med cykelvagn i trafik något du bör lägga stor vikt vid.

Dels ska du skydda dig själv som cyklist, alla andra trafikanter men självklart även din last (barn, husdjur eller packning).

En annan detalj som blir viktig är att du håller koll på cykelkärrans skick och utrustning. En väl underhållen och fungerande vagn underlättar i trafiken.

Här kan du läsa mer om hur du underhåller din cykelvagn på bästa sätt.

Att Cykla med Cykelkärra ute i Trafik

Första gången/gångerna du använder din cykel tillsammans med en vagn så rekommenderar vi att du gör det på en avskild väg. En bit från störande och bullrig trafik.

Detta är bra då din cykel kommer att bete sig annorlunda nu när du drar en extra vikt. Den kommer helt enkelt inte bete sig precis som vanligt och det kan vara lite svårt att få grepp om det i början. Därför är en mindre trafikerad väg en avskild plats att föredra de första gångerna.

Cyklist med Cykelkärra ute i trafiken

Den extra vikten och massan gör att cykeln blir lite slöare och reagerar långsammare. Start och stopp tar längre tid. Viktigt att tänka på detta och då speciellt vid vägövergångar och stoppljus.

Utför kommer ekipaget att komma fortare upp i hög hastighet och uppför kommer det bli tvärtom, det går tyngre.

Bor du du i en stad med stora höjdskillnader kanske du kommer att behöva en cykel med växlar, om du inte redan har det.

Vid skarpa kurvor gäller det att du håller en lagom hastighet så att ni inte riskerar att välta. Dessutom kanske du också behöver ta ut svängen lite extra eftersom cykelvagnen kommer att skära in i kurvan. Detta för att inte riskera att komma in på mötande körbana eller köra på avdelande kantstenar.

Cykling med Cykelkärra i Mörker

Cykling på kväll eller natt kanske inte är att föredra men ibland kommer det naturligtvis att ske naturligt.

Se då till att kärran är väl synlig med gott om reflexer.

Många vagnar kommer med kapell där reflexband är inbyggt. Bra belysning på cykeln är också ett måste för att kunna lysa upp vägbanan ordentligt. Täcker vagnen ditt vanliga baklyse kan det vara bra att fästa ett bak på den också.

Trafikverkets Råd om Cykelkärror och dess Säkerhet

Då din cykelvagn kommer att brukas i trafik har Trafikverket satt upp en del rekommendationer som bör följas. Se till att din kärra är byggd enligt dessa punkter:

  • Cykelvagnens tyg bör vara tillverkat i en väl synlig färg
  • Vagnen skall baktill vara utrustad med en röd reflex
  • Hjulen på vagnen bör ha vita eller orangefärgade reflexer
  • Monteringen mot cykeln bör ha en extra säkerhetsanordning, t ex kedja, fjäder

Läs gärna mer på Trafikverkets hemsida och speciellt pdf-broschyren de satt ihop angående säkerhet i cykelkärra.

Cykelhjälm på Cykel och i Cykelvagn

Cykelhjälm för Barn från Abus

Självklart ska du använda cykelhjälm när du är ute och cyklar i trafiken. Detsamma gäller för eventuella barn som du drar i din kärra.

Lagkravet gällande cykelhjälm för barn under 15 år gäller dock inte i cykelkärror.

Vi har tidigare felaktigt påstått detta. Men efter att ha grävt djupare bland lagtexter verkar det inte vara så. Dock kan man på olika ställen få lite motsträviga uppgifter.

Oavsett lagen eller ej så hävdar vi bestämt att cykelhjälm ska användas även i olika cykelvagnar. Det är du som vuxen som bär ansvaret för att se till att dina barn bär hjälm.

Har du problem att hitta hjälmar som du gillar har vi satt ihop en sida med information samt köpråd av våra hjälmfavoriter. (Kommer gå live inom kort)

Att föregå med gott exempel och bära hjälm inför och med sina barn är att ta ansvar. Det är svårt att motivera för sitt barn att hon eller han bör ha hjälm om du som ”ansvarsfull” vuxen inte behagar att ta på din.

Använd Hjälm – det är en självklarhet för alla.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}