Hopfällbar Cykel - vår kompletta guide

En hopfällbar cykel är precis det som namnet antyder - en Cykel som du kan fälla ihop!

Anledningen till varför du och många med dig vill ha och behöver en vikcykel (som de också kallas) kan vara många. Det kan till exempel handla om situationer och faktorer som:

  • Cykelpendlare som även tar hjälp av buss, tåg eller tunnelbana.
  • Personer som vill ta med sig cykeln på resor, t ex med husbil, båt eller husvagn.
  • Trångbodda utan plats för cykelförvaring.
  • Stadsturister som behöver transportera sig längre sträckor i staden.
  • Bilpendlare med parkering långt ifrån arbetsplatsen.

Användarna och användningsområdena är som sagt många. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad och hur den hopfällbara cykeln kan användas för, samt till.

Vi kan nästan garantera att alla någon gång kommer att hamna i en situation där en hopfällbar cykel kommer underlätta och behövas. Frågan är bara hur ofta detta händer..

Vi ska på dessa sidor guida dig till ett köp av en vikbar cykel. Vår förhoppning är att informationen här kommer ge dig allt du behöver för att göra ett smart beslut. Ett köpbeslut som du aldrig ska behöva ångra eller ifrågasätta.

En hopfällbar cykel är det perfekta mobila och flexibla transportmedlet!

Köpa Hopfällbar Cykel (eller Vikcykel)

Om du är på gång att köpa, eller iaf i startgroparna, en "folding bike" så vill vi försöka hjälpa dig på traven.

Det kan vara lite svårt att hitta dessa cyklar hos din vanliga handlare. Det säljs helt enkelt inte tillräckligt många för att det ska vara lönt för alla butiker att ha dem i lager. Men de flesta kan säkert ta hem, om du frågor.

För dig som vill komma till skott nu direkt och inte har något emot att köpa online så ska vi se till att hjälpa dig också.

Eftersom den är hopfällbar passar den sig utmärkt för att köpas över internet. Vi tycker att du alla gånger ska fundera och titta över marknaden på nätet. Den ger dig oftast ett långt mycket större utbud och även många gånger bättre priser.

3 Bra Hopfällbara Cyklar Du kan Köpa idag

Här nedanför hittar du våra rekommendationer om 3 bra köp. Dessa vikhojar kan du köpa idag och vara cyklande med inom ett par dagar.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BUDGETVALET

Probike Folding 20 - Hopfällbar cykel

Probike - Folding 20

Vikt: 15.9 Kg

Hjulstorlek: 20"

Växlar: 6 (utanpåliggande)

Rammaterial: Stål

Bromstyp: Fälg

BÄSTA KÖPET

Dahon Mu Uno - Hopfällbar Cykel

Dahon - Mu Uno Singlespeed

Vikt: 11.2 Kg

Hjulstorlek: 20"

Växlar: 1 (singlespeed)

Rammaterial: Aluminium

Bromstyp: Fotbroms

PREMIUM

Dahon K3 Plus - Hopfällbar cykel

Dahon - K3 Plus

Vikt: 9.8 Kg

Hjulstorlek: 20"

Växlar: 9 (utanpåliggande)

Rammaterial: Aluminium

Bromstyp:  Skivbroms

Vikcyklarna ovan är ett urval av vad som finns tillgängligt. Har du en väl fungerande handlare på din ort kan du även besöka dem och höra dig för där.

Den Hopfällbara Cykeln idag

Hopfällbar Cykel (vikcykel)

Hopfällbara cyklars popularitet har varit relativt svag under en ganska lång tid. Men under de senaste åren och cykelboomen som rådit har också vikcykeln blivit mer populär och en vanligare syn.

Så även bland "vanligt folk", sådana som du och jag. Det är alltså inte bara väldigt cykelintresserade personer som har vikcyklar som extracykel.

Dess mångsidiga användbarhet i dagens moderna transportsamhälle är en starkt bidragande orsak. Vi bor allt mer koncentrerat i större städer där var persons utrymme tenderar att bli mindre och mindre.

Att ta sig fram med cykel är både miljövänligt och bra för kropp o själ men utrymmet och möjligheten att få med sig cykeln exakt dit man vill är många gånger begränsat. Det är där en hopfällbar cykel är den perfekta lösningen.

Men är den även en lösning för dig?

Att Cykla på en Hopfällbar Cykel

Vad många undrar över är om det egentligen går att cykla på en så liten cykel?

Svaret blir ett rungande, Ja!

Man som cyklar på vikcykel

De flesta moderna hopfällbara cyklarna som är kvalitetsbyggda är alldeles utmärkta cyklar.

Då många modeller har mindre hjul så minskar möjligheten till längre bekväma turer men det är inte det den är designad för. Att ta sig från A till B på ett smidigt sätt och samtidigt kunna få med sig sin cykel till punkt C är det den är menad för.

Utvecklingen går framåt och alla hopfällbara cyklar av idag har inte de små hjulen som vi många gånger förknippar med denna typ av cykel. Idag finns i stort sett alla olika cykeltyper/hjulstorlekar även som vikbara modeller.

I takt med att även mekaniken som används vid ihopfällningen blivit bättre, styvare och mer hållbar har även cykelegenskaperna förbättrats markant.

Den är inte längre ett vingligt och rent av trafikfarligt fordon utan en fullblodscykel med fördelen att den är enkel att få med sig.

Hopfällbara cyklar och dess framtid

Den ökande användningen och försäljningen av folding bikes har gjort att marknaden fullkomligt exploderat med tillverkare och modeller. Det finns idag över 100 stycken tillverkare och det växer dagligen. Cyklarna blir också de fler och bättre.

Idag kan du få i stort sett vilken cykelmodell som helst i hopfällbart format. Den mer vanliga storleken på hjulen som 16, 18 och 20 tum har idag fått sällskap av allt från 24" till 700c och hjulstorlekarna är idag lika många som på de "vanliga" cyklarna.

Dagens våg av elektriska cyklar har även nått de vikbara cyklarna och du hittar många olika modeller av eldrivna cyklar.


Artikel senast uppdaterad: 18 augusti 2023

Artikel publicerad: 28 april 2014


Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?