Allt om Cykelkärror för Barn - vår köpguide & köptips

Ni är en cyklande familj och vet om cykelns alla fördelar. Dock så har ni inte riktigt lyckats få med barnen på tåget, ännu iaf.

Då är en cykelkärra för barn den perfekta lösningen. Speciellt om barnen är relativt unga och ännu inte orkar eller kan cyklas så långt själva.

Få med barnen ut på cykeltur!

" En Cykelkärra till och för Barn ger er som familj nya transportmöjligheter. Ni upptäcker nya sätt att umgås och ni kan rent av få en smidigare vardag. "

Antalet användningsområden är många och med en cykelvagn till barnet, eller barnen, så får ni nya möjligheter att leva ett mer aktivt liv.

Den passar perfekt för tillfällen som:

 • Utflykten med hela familjen.
 • Till och från dagis.
 • Till och från affären.
 • Som barnvakt 🙂 vid cykelträning.

Det är nästan bara er fantasi som sätter gränserna för hur och när den kan användas..

Att Köpa en Cykelkärra för Barn

Thule cykelvagn kopplad till cykel

Det kan vara lite svårt att hitta rätt kärra. Utbudet är stort och priserna varierar dessutom väldigt mycket. Och en riktigt bra cykelvagn som är korrekt designad för barn kan kosta uppåt 10.000 kronor. Och det är mycket pengar för alla.

Vad är bra och vad är mindre bra? Kommer just denna vagn passa oss så som vi kommer att använda den? Hur mycket måste den kosta?

Frågorna är många. Och just därför hoppas vi kunna hjälpa till, på vårt sätt. Förhoppningen är att vår information kan hjälpa dig komma närmare ett köp.

Vi håller koll på marknaden, nästan dagligen, och kommer testa/recensera flera olika vagnar. Dessutom kommer det att dyka upp fler guider här inom kort. Allt för att underlätta och hjälpa dig på vägen mot köpet av en kärra.

Bästa Cykelkärror för Barn - våra 3 Toppval

För att direkt få dig närmare ett köp så ger vi dig här nedan 3 av våra favoritvagnar. I olika prisklasser så att det ska finnas något för alla. Alla är bra vagnar som kommer göra jobbet enkelt för dig och din familj.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BUDGETVALET

Thule - Coaster XT 2 Cykelvagn för barn

Thule - Coaster XT 2

Antal Barn: 1 - 2

Vikt: 12 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 20"

Hjul till Hjul: 80 cm

Hopfälld: 94x74x28 cm

Axelbredd: 58.4 cm

Säkerhetssele: Fempunkts

BÄSTA KÖPET

Burley - Bee 2 Cykelkärra till barn

Burley - Bee 2

Antal Barn: 1 - 2

Vikt: 9.1 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 20"

Hjul till Hjul: 76.2 cm

Hopfälld: 90.2x74.3x28.6 cm

Axelbredd: 

Säkerhetssele: Fempunkts

PREMIUM

Thule - Chariot Cross 2 Cykelvagn för barn

Thule - Chariot Cross 2

Antal Barn: 1 - 2

Vikt: 14.5 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 20"

Hjul till Hjul: 80 cm

Hopfälld: 85.5x76x37.5 cm

Axelbredd: 54 cm

Säkerhetssele: Fempunkts

Om ingen av vagnar här ovan föll dig i smaken så får du några fler köptips här. Dessa kan man säga föll på målsnöret. Och målsnöret i det här fallet är att det bara fanns plast för tre 🙂

Ett par andra riktigt bra köp:

Vilken sorts & typ av Cykelvagn Du ska Köpa?

Det är naturligtvis den stora frågan. Det finns ett väldigt stort utbud och många olika sorters modeller.

Innan du köper bör du tänka genom vad du vill att kärran ska klara av och hur den ska komma att användas. Tänk inte bara för perioden just nu, utan försök även tänka framåt. Hur kan era behov komma att förändras med tiden.

Cykelkärra Till Barn

En vagn för olika aktiviteter - Multivagn

Många utav dagens cykelkärror tillverkas och designas inte endast för att användas tillsammans med cykel. Utan många kan även användas som barnvagn eller joggingvagn. Så kallade multivagnar.

Detta är självklart något du som även gillar att springa ska tänka på vid köpet. Kanske att en sådan vagn kan vara lite dyrare att köpa men det sparas lätt in genom att ni då slipper köpa en extra joggingvagn.

Plats för 1 eller 2 Barn

Kärror för barn har antingen två eller tre hjul och kan transportera ett eller två barn. Har ni i dagsläget endast ett barn men planerar för tillökning kanske det är bättre att köpa en kärra för två barn och på så sätt ha lite framförhållning. Prisskillnaden är inte så stor.

Cykelkärrornas kapell är vanligtvis tillverkat i ett slitstarkt material som även står emot väder och vind. Framtill finns ofta antingen nät eller ett öppningsbart plastfönster. Detta så att barnet dels ska kunna se ut men också så det inte ska bli eller kännas alltför instängt.

Saker du som intresserad bör tänka på innan köp

Som inför de flesta andra (större) köp gäller det att göra hemläxan innan. Så självklart också då du köper en cykelkärra till dina barn.

För i ärlighetens namn är det för många en relativt stor investering och då gäller det att köpa rätt saker.

Här har vi sammanställt några punkter att tänka på och frågor som du bör ställa dig själv inför köpet:

 • Behöver vagnen ha plats för 1 eller 2 barn?
 • Hur stor blir Cykelkärran hopfälld, har vi plats för den?
 • Säkerhetsbältet för barnet, 5-punktsbälte?
 • Känns kärran stabil och tålig, tillverkad i?
 • Finns det extra tillbehör så att den även kan användas som joggingvagn?
 • Vad är vagnens gällande maxvikt?
 • Hur ser tillgången ut på reservdelar och tillbehör?
 • Sist, men inte minst, hur säker känns den? Finns ett säkerhetstänk?

De bättre kvalitetskärrorna kostar för många en stor slant. Och det är förståeligt att man undrar om det verkligen är värt det. Men det handlar om dina barn och dess säkerhet.

Du bör dessutom tänka på att andrahandsmarknaden är stor och en välvårdad vagn kommer att kunna säljas för en relativt bra peng.

play

När kan Bebisar börja åka med i Cykelvagnen?

En ganska vanlig fråga, speciellt då från nyblivna föräldrar. Vad gäller egentligen?

Svaret är att det inte finns några egentliga regler för detta utan det handlar mest om rekommendationer.

Som vid användning av cykelsits eller cykelbarnstol så är det rekommenderat att man inte börjar cykla innan barnet klarar att hålla upp huvudet och fått upp mer styrka i rygg och mage.

Nu finns det dock produkter och hjälpmedel som gör att du kan ha bebisen i din cykelvagn, till exempel hängmattor, men huruvida dessa är helt säkra att använda vid cykling varierar.

Kolla helst upp detta med respektive varumärkes rekommendationer.

Hängmatta till Thules Cykelkärror

Det finns de som använder bebisens bilstol/babyskydd och spänner fast den i det befintliga säkerhetsbältet på cykelkärran. Problemet då blir att användning av cykelhjälm många gånger blir nästintill omöjligt.

Och därför är det inte något vi kan rekommendera. Om du dessutom har en sämre vagn med dålig stötdämpning kan även detta påverka barnet negativt.

De etablerade tillverkarna har som sagt en speciell hängmatta för spädbarn och dessa fungerar många gånger väldigt bra. Tänk dock på att låta barnet få upp lite egen kroppsstyrka innan ni ger er ut på alltför långa och skumpiga åkturer.

Trafiksäkerheten - att Cykla med Vagn och Barn

Eftersom dina barn är det mest dyrbara du har är självklart säkerheten för dem (och dig) oerhört viktig.

Dam med cykel och barn i cykelkärran

Att cykla med dem i trafik innebär alltid risker. Se alltid till att barnet använder cykel- eller småbarnshjälm. Och självklart gäller hjälmrekommendation även för dig som vuxen.

Ha alltid för vana att kolla och testa så att bältet fungerar och barnet sitter ordentligt stadigt i sitsen.

Finns en eventuell säkerhetskopplings till cykelfästet bör den användas och kontrolleras ofta. Eftersom de flesta vagnarna har en låg tyngdpunkt är det är väldigt sällsynt att en cykelvagn välter men en bra säkerhetskoppling motverkar också detta.

Mycket handlar också om hur du cyklar med vagnen. Se alltid till att följa alla gällande trafikregler. Undvik alltför häftiga svängar och hårda inbromsningar.

>> Här kan du läsa mer om saker att tänka på när man cyklar med cykelvagn och barn.

Vi Sammanfattar

Att cykla tillsammans med familjen och sina barn är en fantastisk möjlighet. Chansen är stor att barnet verkligen kommer att gilla det och vilja göra det om och om igen.

Du ska verkligen se det som en stor förmån, att få göra det tillsammans som familj!

När det kommer till att välja en bra cykelvagn för dig och ditt barn gäller det att tänka till. Gå igenom din budget och titta på flera olika alternativ.

Vi har här ovan plockat ut tre stycken olika vagnar som vi verkligen kan rekommendera. De är bra på alla sätt och säkra kort för dig som är osäker vilken som egentligen passar dig (er) bäst.

Härlig tur med Cykelkärra i solen

Säkerheten är en oerhört viktig aspekt och inget du ska ta lätt på. Lär dig så mycket som möjligt om hur cykelekipaget beter sig innan ni ger er ut i mer trafik.

Har du fler frågor eller andra synpunkter, då är du mer än välkommen att höra av dig till oss. Annars, stort Lycka till!

Foto av ITRE Bicycle and Pedestrian Program 


Artikel senast uppdaterad: 03 september, 2021

Artikel publicerad: 14 maj, 2014


Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?