Allt om Cykelkärror för Barn:
tips & köpguide

Ni är en cyklande familj som vet om cykelns alla fördelar. Dock så har ni inte riktigt lyckats få med barnen på tåget, ännu iaf.

Då är en cykelkärra för barn den perfekta lösningen. Speciellt om barnen är relativt unga och ännu inte orkar eller kan cyklas så långt själva.

Med en cykelvagn får ni med lätthet med barnen ut på cykeltur!

Antalet användningsområden är många och ni får helt nya möjligheter att leva ett mer aktivt liv.

Cykelkärran passar perfekt för tillfällen som:

 • Utflykten med hela familjen.
 • Till och från dagis.
 • Till och från affären.
 • Som barnvakt 🙂 vid cykelträning.

Det är nästan bara er fantasi som sätter gränserna för hur och när den kan användas.

" En Cykelkärra till och för Barn ger er som familj nya transportmöjligheter. Ni upptäcker nya sätt att umgås och ni kan många gånger få till en smidigare vardag. "

Att Köpa Cykelkärra för Barn

Thule cykelvagn kopplad till cykel

Det kan vara lite svårt att hitta rätt kärra. Utbudet är stort och priserna varierar dessutom väldigt mycket. En riktigt bra cykelvagn kan kosta upp och över 10 000 kronor. Det är naturligtvis mycket pengar. Så det gäller att göra hemläxan innan.

Vad är bra och vad är mindre bra med olika kärror? Kommer just denna vagn passa oss så att vi också kommer att använda den? Hur mycket måste den kosta?

Frågorna är många. Och just därför hoppas vi kunna hjälpa till, på vårt sätt. Förhoppningen är att vår information här kan hjälpa dig komma närmare ett köpbeslut.

Vi håller koll på marknaden, nästan dagligen, och kommer testa/recensera flera olika vagnar. Dessutom kommer det att dyka upp fler guider här inom kort. Allt för att underlätta och hjälpa dig på vägen mot ett tryggt köp.

Köptips: 3 av våra Toppval

Skulle du direkt vilja veta några bra köp ger vi dig här nedan 3 av våra favoritvagnar. I olika prisklasser så att det ska finnas något för alla. Alla är bra vagnar som kommer göra jobbet enkelt för dig och din familj.

Vill du ha mer utförlig info kring varje vagn vi rekar hitta du här våra bästa cykelkärror för barn!

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BUDGETVALET

Thule - Coaster XT 2 Cykelvagn för barn

Thule - Coaster XT 2

Antal Barn: 1 - 2

Vikt: 12 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 20"

Hjul till Hjul: 80 cm

Hopfälld: 94x74x28 cm

Axelbredd: 58.4 cm

Säkerhetssele: Fempunkts

BÄSTA KÖPET

Burley - Bee 2 Cykelkärra till barn

Burley - Bee 2

Antal Barn: 1 - 2

Vikt: 9.1 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 20"

Hjul till Hjul: 76.2 cm

Hopfälld: 90.2x74.3x28.6 cm

Axelbredd: 

Säkerhetssele: Fempunkts

PREMIUM

Thule - Chariot Cross 2 Cykelvagn för barn

Thule - Chariot Cross 2

Antal Barn: 1 - 2

Vikt: 14.5 Kg

Max Lastvikt: 45 Kg

Hjulstorlek: 20"

Hjul till Hjul: 80 cm

Hopfälld: 85.5x76x37.5 cm

Axelbredd: 54 cm

Säkerhetssele: Fempunkts

Om ingen av vagnar här ovan föll dig i smaken så får du några fler köptips här. Dessa kan man säga föll på målsnöret. Och målsnöret i det här fallet är att det bara fanns plast för tre 🙂

Ett par andra riktigt bra köp:

Hur du väljer vilken typ av cykelkärra som passar er familj

Det är naturligtvis den stora frågan. Det finns ett väldigt stort utbud och många olika sorters modeller.

Innan du köper bör du tänka genom vad du vill att kärran ska klara av och hur den kommer komma att användas. Försök även att tänka framåt. Hur kan era behov komma att förändras med tiden?

Cykelkärra Till Barn

1. Typ av cykelkärra - även för gång, jogging mm?

Många utav dagens cykelkärror tillverkas och designas inte bara för att användas tillsammans med cykel. Många kan även användas som vanlig barnvagn eller joggingvagn. Ibland även för skidåkning.

Dessa kallas ibland för multivagnar.

Detta är självklart något du som även gillar att springa ska tänka på vid köpet. Kanske att en sådan vagn kan vara lite dyrare att köpa men det sparas lätt in genom att ni då slipper köpa en extra joggingvagn.

En cykelkärras olika funktioner

2. Budget - bra, bättre eller bäst?

Priserna på cykelkärror för barn varierar från strax över 1000 kr upp till 10 000 kr och över. Och som i de flesta andra fall så återspeglas kvaliteten och funktionen i dess pris.

De dyraste vagnarna ger dig den bästa byggkvaliteten, flest funktioner och erbjuder en smidigare & behagligare upplevelse för både föräldrar som barn. Men detta kommer som sagt till ett pris.

Billigare vagnar är många gånger gott nog för många familjer. Speciellt om den mest används på asfalt. Dessa saknar dock många säkerhets- och komfortfunktioner som erbjuds i mellan- och den högre prisklassen.

Toppkvalitetsmärken som Thule är många gånger överlägsna inom nästan alla områden. Men märken i mellanklassen, t ex Hamax eller Qeridoo, är i flera fall inte jättelångt efter. Ställer du då pris mot vissa funktioner är en mellanvagn många gånger ett smartare val.

3. Babyhängmattor (insatser) & restriktioner

Det är inte säkert dra en bebis i en cykelvagn förrän de är runt 1 år gamla (12 månader).

Men om du använder kärran även som barn- och promenadvagn kan du promenera med din bebis från när den är ungefär 6 veckor gammal.

Det du behöver då är en babyhängmatta eller "Infant Sling". Den fästs inne i kärran och gör så att barnets huvud och nacke stöds på ett ordentligt sätt. Denna typ av insats kan du använda tills din bebis är 6 månader gammal, ibland även längre än så.

Tänk på: det är dock inte alla cykelvagnar som erbjuder denna typ av uppgraderingar och tillbehör. Speciellt inte billigare märken. Här är det Thule, Burley, Hamax och Qeridoo som är de säkra korten.

4. Singel eller Dubbel: plats för 1 eller 2 Barn

Det finns kärror för antingen 1 barn (singel) eller för två barn (dubbel).

De flesta större tillverkarna erbjuder samma modell som antingen singel eller dubbel. På de billigare är det vanligt att kärran klarar två barn men att det inte finns någon singelmodell.

Vet du med dig att det bara blir ett barn eller att åldersskillnaden kommer vara stor mellan dem - då är en singelvagn rätt att välja. De är oftast både smalare och lättare än dubbelvagnar. De blir lättare att dra och hantera överlag.

Cykelkärror för två barn (dubbelvagnar) är bäst för växande familjer. Planerar ni för tillökning kanske det är bättre att köpa en kärra för två barn och på så sätt ha lite framförhållning. Prisskillnaden är inte så stor.

Det kan också vara fördelaktigt med lite flexibilitet. Ibland kanske en kompis vill följa med eller så ska mycket packning kunna tas med.

Tänk på: de flesta kärrorna för två barn har inget mittenbälte. Så om endast 1 barn åker i den måste hen då sitta på ena sidan.

Sittutrymmets storlek

De invändiga måtten på sittutrymmet varierar mellan olika märken och modeller.

En ganska liten skillnad på bara några centimeter kan faktiskt göra skillnad, speciellt med 2 barn. Det kan ge välbehövligt huvud- och axelutrymme för barnen, särskilt om de äldre och/eller längre.

Var noga med att kontrollera och jämföra axelutrymme och sitthöjden på några cykelvagnar. Se så att ditt val passar till dina barn.

Cykelkärrornas kapell är vanligtvis tillverkat i ett slitstarkt material som även står emot väder och vind. Framtill finns ofta antingen nät eller ett öppningsbart plastfönster. Detta så att barnet dels ska kunna se ut men också så det inte ska bli eller kännas alltför instängt.

5. Cykelkärrans viktkapacitet (max)

En kärras totala viktkapacitet anges ofta ganska tydligt. Men, och detta är viktigt, maxvikten som uppges är inklusive allt. Dvs barn och eventuell packning.

Det du ska titta efter är främst maxvikten per barn.

Den totala maxvikten kan vara 50 kg. Då är det såklart normalt att tro att barnet kan väga 50 kg i en singelvagn. Men detta stämmer oftast inte. Istället kan det finnas en maxvikt per barn på t ex 20 kg.

Så var noga med att kolla upp detta!

6. Skydd mot sol, regn & vind

Eftersom det är en uteprodukt kommer ni också stöta på olika sorters väder. Och att vara förberedd är a och o när det kommer till väderskydd.

Regnskydd

Regna kommer det göra ibland, även om vi försöker undvika att cykla just då.

Nästan alla cykelvagnar kommer med ett permanent fäst regnskydd som kan rullas upp när det inte används. Sedan erbjuder många även extra regnskydd som kan träs över hela vagnen. Dessa fästs med antingen med elastiska band medan dyrare modeller ofta stängs med dragkedja.

Solskydd

Solen kan vara ett problem. Vissa barn påverkas dock mer än andra.

För att hålla en strålande sol borta från barnens ögon har många vagnar olika sorters solskydd. En del har nät, andra extra flärpar och på dyrare vagnar finns skydd som kan fästas och tas bort.

Fönster

Sidofönstren på de flesta vagnar är av plast. Klart eller en viss mörkare ton är vanligt.

Många har också ett inbyggt UV-block, speciellt dyrare. För väldigt varma dagar kan det även vara att föredra om de är öppningsbara på något sätt.

7. Fjädring – ett måste?

En bra fjädring, eller bara fjädring i sig, kan göra skillnaden mellan en smidig & bekväm åktur och en gnällig "jag vill åka hem" tur.

Om ni mestadels håller er på släta vägar, som trottoarer och fina cykelbanor, behöver inte fjädring vara ett måste. Men om ni kommer att cykla på grusvägar och kanske större skogsvägar är det nästan ett måste. Den gör då en stor skillnad i åkkomforten.

På dyrare vagnar finns justerbar fjädring. Den ska du ställa in och anpassa efter passagerarnas (barnens) vikt och underlaget ni mestadels kommer cykla på.

8. Justerbara sitsar och ryggstöd

Precis som på vanliga barnvagnar kommer också många cykelvagnar med ryggstöd som kan fällas och justeras. Detta varierar dock från modell till modell.

Som vanligt är det också skillnad på hur mycket de går att fälla, antalet grader. I en tvåsits vagn bör du också titta efter om de kan justeras individuellt.

9. Last och packutrymme

Hur mycket utrymme du behöver ha för att få med dig saker och packning varierar. Här är det faktiskt smart att försöka köpa en vagn med mer utrymme än du kan tänkas behöva. Många gånger kommer du någon gång behöva packa med dig mer än du tror.

Hur stort packutrymmet är beror ofta på designen av kärran. En plattbottnad design ger ofta ett stort platt förvaringsutrymme under sittdelen.

Thule har även en extra förvaringslåda baktill på många av deras vagnar.

10. Hopfälld - hur stor blir den?

Alla cykelvagnar kan på ett eller annat sätt fällas ihop. Även hjulen kan monteras bort. Det som skiljer dem åt är hur det görs och hur stort den blir i hopfällt läge.

Detta är viktigt ur flera aspekter. Dels för vinterförvaring men också om den ska med i bilen på en längre resa.

En kärra som är svår att fälla ihop riskerar att användas mindre ofta.

11. Fäste och koppling till cykeln

Kopplingen mellan cykel och cykelkärra och dess design avgör hur smidig åktur du och ditt barn kommer att ha. Det du vill undvika är glappande koppling som ger en mer ojämn gång.

High-end märken, som Thule, Burley, Croozer, använder sina egna unika design som passar mer exakt passform. På så sätt slipper du glapp.

De bästa kopplingskonstruktionerna är flexibla och tillåter dig att lägga cykeln ned samtidigt som vagnen hålls upprätt för du enkelt ska kunna lyfta in barn och spänna fast dem.

Annat du kan behöva tänka på och kolla upp innan köp

De frågor vi har angett här ovan är de som vi anser vara de viktigaste. Men beroende på dina behov och krav kan det finnas annat som också spelar en stor roll innan köpet.

För i ärlighetens namn är det för många en relativt stor investering och då gäller det att köpa rätt saker.

Här följer ytterligare några punkter att tänka på inför köpet:

 • Kärrans hjul och däck? Storlek och material?
 • Säkerhetsbältet för barnet, 5-punktsbälte?
 • Hur sitter promenadhjulet monterat?
 • Vilken typ av broms har den?
 • Är handtaget justerbart (och hur) vid promenadanvändning?
 • Känns kärran stabil och tålig, vad är den tillverkad av?
 • Vilken typ av sits har vagnen?
 • Hur ser tillgången ut på reservdelar och tillbehör?
 • Sist, men inte minst, hur säker känns den? Finns ett tydligt säkerhetstänk?

De bättre kvalitetskärrorna kostar för många en stor slant. Och det är förståeligt att man undrar om det verkligen är värt det. Men det handlar om dina barn och dess säkerhet.

Du bör dessutom tänka på att andrahandsmarknaden är stor och en välvårdad vagn kommer att kunna säljas för en relativt bra peng.

När kan Bebisar börja åka Cykelkärra?

En ganska vanlig fråga, speciellt då från nyblivna föräldrar. Vad gäller egentligen?

Svaret är att det inte finns några egentliga regler. Det handlar mest om rekommendationer.

Precis som vid användning av cykelsits är det rekommenderat att man inte börjar cykla innan barnet klarar att hålla upp huvudet och fått upp mer styrka i nacke, rygg och mage.

Nu finns det dock produkter och hjälpmedel som gör att du kan ha bebisen i din cykelvagn, till exempel hängmattor. Men dessa är främst avsedda för när vagnen används till promenader. Huruvida dessa är helt säkra att använda vid cykling varierar.

Kolla helst upp detta med respektive varumärkes rekommendationer.

Hängmatta till Thules Cykelkärror

Det finns de som använder bebisens bilstol/babyskydd och spänner fast den i det befintliga säkerhetsbältet på cykelkärran. Problemet då blir att användning av cykelhjälm många gånger blir nästintill omöjligt.

Och därför är det inte något vi kan rekommendera. Om du dessutom har en sämre vagn med dålig stötdämpning kan även detta påverka barnet negativt.

De etablerade tillverkarna har som sagt en speciell hängmatta för spädbarn och dessa fungerar många gånger väldigt bra. Tänk dock på att låta barnet få upp lite egen kroppsstyrka innan ni ger er ut på alltför långa och skumpiga åkturer.

Trafiksäkerhet - att Cykla med Vagn & Barn i trafik

Eftersom dina barn är det mest dyrbara du har - är självklart säkerheten för dem (och dig) oerhört viktig.

Dam med cykel och barn i cykelkärran

Att cykla med dem i trafik innebär alltid risker. Se alltid till att barnet använder cykel- eller småbarnshjälm. Och självklart gäller hjälmrekommendation även för dig som vuxen.

Ha alltid för vana att kolla och testa så att bältet fungerar och barnet sitter ordentligt stadigt i sitsen.

Finns en eventuell säkerhetskopplings till cykelfästet bör den användas och kontrolleras ofta. Eftersom de flesta vagnarna har en låg tyngdpunkt är det är väldigt sällsynt att en cykelvagn välter men en bra säkerhetskoppling motverkar också detta.

Mycket handlar också om hur du cyklar med vagnen. Se alltid till att följa alla gällande trafikregler. Undvik alltför häftiga svängar och hårda inbromsningar.

>> Här kan du läsa mer om saker att tänka på när man cyklar med cykelvagn och barn.

Tänk på: de flesta tillverkare anger en maxhastighet för deras kärror. Thule säger högst 25 km/h och att du ska sakta ned till högst 10 km/h när du svänger runt hörn eller kör på ojämnt underlag.

Vi Sammanfattar

Att cykla tillsammans, familj och barn kan vara fantastiskt. Chansen är stor att barnet verkligen kommer att gilla det och vilja göra det om, och om igen.

Du ska verkligen se det som en stor förmån. Att få göra det tillsammans som familj!

När det kommer till att välja en bra cykelvagn för dig och ditt barn gäller det att tänka till. Gå igenom din budget och titta på flera olika alternativ.

Vi har här ovan plockat ut tre stycken olika vagnar som vi verkligen kan rekommendera. De är bra på alla sätt och säkra kort för dig som är osäker vilken som egentligen passar dig (er) bäst.

Härlig tur med Cykelkärra i solen

Säkerheten är en anna oerhört viktig aspekt. Det är inget du ska ta lätt på. Lär dig så mycket som möjligt om hur hela ekipaget medcykel och cykelkärra beter sig, innan ni ger er ut i mer livlig trafik.

Har du fler frågor eller andra synpunkter? Då är du mer än välkommen att höra av dig till oss.

Annars, stort lycka till!

Foto av ITRE Bicycle and Pedestrian Program 


Artikel senast uppdaterad: 14 april, 2023

Artikel publicerad: 14 maj, 2014

Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?