Var Noga med Underhållet av din Cykelkärra (tvätta mm)

juni 9, 2018
Uppdaterad: 16-aug-2023

Precis som en cykel behöver en cykelvagn då och då få lite kärlek. En genomgång, lite underhåll och en tvätt helt enkelt.

Om din cykel är smutsig efter en cykeltur så kommer cykelkärran vara minst lika nersmutsad, om inte mer. Det är ganska logiskt egentligen. Den ligger ju efter din cykel och får all spray och smuts som cykel kastar bakåt.

Se till att underhålla din cykelvagn - då håller den längre!

Vad damm & smuts kan ställa till med 

Först och främst slits en skitig vagn snabbare än en som hålls efter och för det mesta är hyfsat ren.

Damm och smuts sliter på lager och vagnens alla andra rörliga delar. Saker och ting börjar glappa, rulla lite sämre och tyvärr till slut riskerar att gå sönder.

Dessutom kommer du själv, eller dina barn eller packning, riskera att bli smutsig. Tänk själv, att försöka att få i och ur barnen utan att röra vid vagnens olika delar är nästan omöjligt. Nu är ju smutsiga händer eller kläder inget jätteproblem men det är ändå lite onödigt..

Ett rent ekipage ser alltid bättre ut och kan ibland även gå snabbare 🙂 . Framför allt så kommer den dock att hålla längre.

Ha gärna som regel att när du tar hand om din cykel även gå över din kärra. Cykelvård = Vagnsvård! Torka bara av den lite med en trasa eller om den är den väldigt smutsig så kan du använda vattenslangen.

Tänk på Cykelkärrans Andrahandsvärde

En bra cykelkärra av god kvalitet kostar en bra slant. Men här finns det möjlighet att få tillbaka en del av dessa pengar.

Eftersom barnen växer upp ganska fort så kommer många av oss att sälja kärran vidare när behovet ej längre finns i hushållet. Den tar ju trots allt upp en del plats i garaget eller cykelrummet.

Att sälja en begagnad cykelkärra som till synes är i bra skick och har tagits väl omhand kommer garanterat att ge dig bättre betalt!

Sedan kommer förmodligen affären vara smidigare och risken för sura kommentarer efteråt från köparen minskar. (Om du sålt något begagnat sedan innan vet du vad jag menar..)

Kort och gott: Du kan helt enkelt "tjäna" pengar på att underhålla dina saker!

Så här Tvättar du din Cykelkärra på Bästa sätt

Är kärran bara måttligt smutsig så räcker det att använda en trasa och på så sätt torka bort smuts och annat som fastnat.

Behövs vatten så använd en hink med vatten och ett milt rengöringsmedel. Använd en svamp till mjukare delar och en borste till hårdare och grövre delar, t ex ram och hjul.

Smidigt TvättKit från Weldtite

Vid kraftigare nedsmutsning så behöver du kanske spruta vatten på den, använd då en vattenslang med mjuk stråle. Försök att inte spruta rakt in mot lager, t ex vid hjulen. Detta riskerar nämligen att fettet tränger ut och kan med tiden leda till att lagret skär och går sönder.

OBS! Använd helst inte högtryckstvätten, inte heller på din cykel. För högt tryck mot vissa detaljer, som t ex lager, på cyklar och cykelkärror är inte bra.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

Bra Produkter för Tvätt av Cykelvagnar

Här är några köpförslag på bra hjälpmedel vid tvätt av cykelkärra och cykel.

Tvättkit för Cykel & Cykelkärra - Muc off

Muc Off - Tvättkit

Cykelrengöringsspray - Muc Off

Muc Off - Rengöringsspray

Borstset - Muc Off

Muc Off - Borstset

Efter tvätten så torkar du av cykelvagnen med en torr trasa och använd gärna vax samt smörjmedel där det behövs.

När du tvättar eller gör annat underhåll så passa även på att titta över däcken (mer om dessa här nedanför) så att de är i fortsatt bra skick. Passa också på att efterdra bultar och skruvar.

Titta även till eventuella säkerhetsbälten och fästanordningar så att de fortfarande fungerar som de ska och inte innebär någon säkerhetsrisk.

Rätt lufttryck = A och O på din Cykelkärra (precis som på din cykel)

Något som är väldigt viktigt (och det gäller även för din cykel) är däckets lufttryck.

Alltför ofta ser man hjul där det i stort sett går på fälgen på grund av att det är alldeles för lite luft i däcket. Detta påverkar däckets livslängd, punkteringsrisken blir avsevärt högre och ekipaget rullar väldigt trögt. Du kommer alltså förbruka mer kraft för att få den att rulla.

Cykeldäck med lite luft

Så se till att pumpa. Det tjänar du på tidsmässigt, ekonomiskt och fysiskt!

Rekommenderat lufttryck stå alltid angivet på däckets sida. Se bara till att följa det, svårare än så är det inte.

Tänk speciellt på att kolla trycket om du inte använt cykelvagnen på ett tag och ska ut på en tur. Slangar och ventilen tenderar att läcka lite med tiden.

Försök ha som vana att några gånger per år se till att kolla trycket i däcken på kärran!

Att ha en bra pump hemma är många gånger en stor räddare i nöden. En fotpump/golvpump är att rekommendera. Men även en mindre mer portabel minipump är bra att ha i sin ägo.

Cykelpumpar - några köptips från oss!

Äger du idag ingen bra pump så kommer här några köpförslag på bra, billiga och pålitliga pumpar.

Cykelpump Sahoo Sarcophilus 2.0

Sahoo - Sarcophilus 2.0

Cykelpump SKS Rookie XL

SKS - Rookie XL

Cykelpump SKS Air-X-Press 8.0

SKS - Air X-Press

Vi sammanfattar

Se till att underhålla din vagn med hjälp av trasor och lite vatten. En smutsig kärra fungerar med tiden sämre. Se även till att hålla koll på alla rörliga delar och efterdra de bultar som finns.

Du ska dessutom hålla koll på lufttrycket. Både på din kärra och cykeln som drar ekipaget. Kom ihåg det!

Där har du nu fått lite tips och råd om hur du bäst underhåller och tvättar din fina cykelkärra. Vår förhoppning är att detta ger en längre livslängd och ett högre andrahandsvärde.

Lycka till.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}