Köpguide: Cykelkärra för Transport av Last & Packning

Du gillar att cykla, men din cykelkorg räcker inte till för allt du vill transportera på cykeln? Saknas bil/körkort eller du kanske verkligen försöker tänka på, och göra en insats för, miljön?

Men att kunna transportera större och tyngre saker på ett smidigt och samtidigt miljövänligt sätt är svårt.

Det du behöver är en cykelkärra för transport av last och packning!

Det är det perfekta alternativet för dina specifika behov.

Cykelkärra för Last & Packning

Har du sedan tidigare en cykelkärra till dina barn går det bra att använda denna för att även transportera lättare saker, som t ex matkassar. Men har du större behov än så är det absolut bäst med en vagn specifikt byggd för tyngre last.

Jag är nämligen helt säker på att du kommer bli förvånad över hur mycket som får plats i en kärra (både när det gäller vikt som volym). Samtidigt som hur lätt den ändå kommer att vara att cykla med.

Cykelkärra för Transport av Last & Packning - 3 snabba köptips

Längre ner i artikel kommer saker som du bör tänka på när du ska köpa. Men vi vet att du säkert direkt vill se några olika alternativ. Vi tipsar dig här direkt om 3 olika cykelkärror för transport som vi alla anser vara bra köp.

Vilken som passar just dig bäst beror till stor del på hur du tänkt att använda den. Alla ger bra möjligheter till att transportera det du behöver samtidigt som de är lätta att hantera & cykel med.

---> Vill du se vår längre lista med alla de bästa cykelvagnarna för last och packning hittar du dem här.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

BUDGETVALET

vidaXL - Cykelvagn för Last

vidaXL - Cykelvagn

Vikt: 12,45 Kg

Hjul: 16"

Lastvikt: 50 Kg

Lastyta: 67x44,5x28,5 cm

Mått: 67x73x48,5 cm

TUNG LAST

Burley - Flatbed Cykelvagn för last

Burley - Flatbed

Vikt: 7 Kg

Hjul: 16"

Lastvikt: 90 Kg

Mått: 84x79x41 cm

Hopfälld: 84x59x11 cm

TOURING

Topeak - Jorney Cykelkärra

Topeak - Journey Trailer 16

Vikt: 6,1 Kg

Hjul: 16"

Lastvikt: 32 Kg

Lastkapacitet: 65 Liter

Mått: 157x44.7x42 cm

Andra Bra Köpalternativ

2-hjuliga:

1-hjuliga:

Om nu ingen av dessa kärror föll dig i smaken eller möter dina behov så kan du bara följa länkarna till de olika butikerna och kolla genom deras hela sortiment. Många har ett ganska bra utbud av olika typer av vagnar.

Vad du ska tänka på när du köper Cykelvagn för Last & Packning

Det finns ett flertal olika modeller att välja mellan. Några lite bättre än andra men mycket beror på hur du mer exakt tänkt använda den, och till vad.

Vad du behöver för sorts Cykel

Har du en bra cykel med låga (lätta) växlar och ordentligt pumpade däck (mycket viktigt vid all cykling) kommer du klara av att cykla i stort sett överallt. Även om det finns väldigt branta backar kring där du bor.


Ju bättre cykel du har, desto enklare kommer det att bli. Men det går att använda cykelvagn ihop med i stort sett alla typer av cyklar.

Du kan lasta många olika sakers packning - även stora och tunga saker

Möjligheterna att dra olika sorters packning är stora och det är egentligen endast din fantasi som sätter stopp för vad du kan lasta på din kärra.

Här är några förslag, och tankar, på vad som absolut är möjligt att transportera med din cykelvagn:

 • Matkassar - stora veckohandlingen blir plötsligt ganska enkel
 • Transportera idrotts- eller hockeytrunken till träningen
 • Musikinstrumenten till replokalen
 • Byggvaror till stundande renovering
 • Campingutrustningen
 • Kanoten till sjön/ån/kanalen
 • + en mängd andra saker. Bara din fantasi sätter stopp!

Helt plötsligt har din cykel fått helt nya användningsområden.

Något att tänka på är att alla cykelvagnar har en maxvikt gällande hur mycket packning den klarar av. Och den är det naturligtvis bra att hålla sig under. Dels med tanke på vagnens hållbarhet, trafiksäkerheten och eventuella garantier.

Och är det något man aldrig ska tumma på så är det trafiksäkerheten.

Olika Vagnmodellers Utseende och Användningsområden

När du köper en cykelvagn för last och packning gäller det att du tänkt till lite innan.

Du bör nämligen ha en någorlunda koll på vad du planerar att använda den till. Detta då de olika modellerna på marknaden ser ganska olika ut och passar bra till olika saker.

Det finns modeller med 1-, 2- eller till och med 3 hjul. Antalet hjul du ska välja baseras en hel del på vad för typ av last du tänkt transportera samt hur långt du ska cykla med densamma.

Cykelvagnen har en max lastvikt och den bör du ha med i beräkningen samtidigt som vagnens mått självklart spelar en stor roll. Både vad det gäller inner- (dvs packmått) och yttermåtten. Du kommer behöva parkera (hemma) vagnen någonstans och om den inte kan fällas ihop alltför mycket måste du ha en större plats för den.

Det finns vagnar som är designade specifikt för mer eller mindre en sak, t ex för långfärdscykling, men det finns ännu fler där du som användare får frihet att nyttja den till olika last.

En kärra för cykel touring eller semestercykling har oftast endast ett hjul. Detta ger en cykelkärra som rullar fort och stabilt. Packmöjligheterna är på dessa också oftast mycket goda.

Kärrans infästning mot Cykeln

De flesta cykelvagnar kan fästas antingen vid bakhjulets axel på din cykel eller på dess sadelstolpe. Det finns också andra alternativ men dessa två är de absolut vanligaste.

En välpackad Cykelkärra

Själva infästningen mot cykeln är något du ska titta över och undersöka ordentligt. Mycket är beroende av hur din cykel ser ut och vad som kan tänkas passa på denna.

Alla har inte plats för ett fäste på sadelstolpen. Kanske använder du pakethållaren till en barnsits - då är infästning vid bakhjulet att föredra. Den passar de flesta cyklarna på marknaden och föredras av många.

Anledningen till varför många väljer en kärra med infästning vid bakhjulets axel är för att tyngdpunkten då hamnar lite lägre och det medför att kärran blir något lättare och smidigare att hantera.

Lådcykel istället för Cykelkärra?

Sitter du nu och istället tänker Lådcykel - så är den visst ett helt ok alternativ. Vi säger dock nja på den funderingen.

Det finns ett par klara fördelar med att istället välja en cykelvagn. Jag tänkte här nämna några av dem. Men väljer du istället en lådcykel så är det "nästan" lika bra. Du cyklar ju iaf samtidigt som du kan packa med dig barn och varor.

 • 1
  Lastkapaciteten är ungefär lika stor. Dock självklart beroende på storleken på respektive produkt.
 • 2
  Du har möjlighet att koppla loss vagnen och cykla vidare utan. Lådan har du alltid med dig.
 • 3
  Ska du parkera eller förvara din vagn så är flera modeller på ett eller annat sätt möjliga att montera/fälla ihop. Tar därmed mycket mindre plats.
 • 4
  Ett ekipage med  cykel och vagn är snabbare, smidigare och enklare att hantera än en lådcykel.
 • 5
  Trampar du med lådcykel så är du fast med "lådan" även om du inte behöver den för stunden. Du kommer då behöva två cyklar, något alla inte har råd med.

Sammanfattning

Att använda en cykelkärra för enkla transporter kommer med en rad fördelar. Du gör förutom en insats för miljön även en investering i dig själv och din hälsa. Det måste få räknas.

Bor du hyfsat centralt i en stad med lagom långa avstånd kommer du utan problem kunna lösa basbehoven.

Det finns dock många olika modeller att välja mellan. Du måste själv börja med att tänka efter och komma fram till vad du först och främst tänker använda den till. Sedan behöver du självklart veta hur mycket du är villiga att lägga i pengar.

Vill du ha flera olika bra köpalternativ? Kolla då vår genomgång av de bästa cykelkärrorna för last och packning.

Nu hoppas vi här på Cyklo.se att du fått bra med information, och användbar sådan. Förhoppningsvis är du nu redo att köpa en cykelkärra byggd för att transportera last och annan packning.

Nu önskar vi dig ett stort lycka till!


Artikel senast uppdaterad: 18 augusti, 2023

Artikel publicerad: 14 maj, 2014


Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?