Säkerheten vid Cykling på Balanscykel

juni 10, 2014
Uppdaterad: 16-aug-2023

Som vid all cykling är säkerhetsaspekten något att vara uppmärksam på och verkligen lägga tid vid. Det gäller självklart att vara extra noga när det är barn som ska cykla. Se till att helt enkelt tänka till och vara förutseende.

Att barn cyklar omkull har alltid hänt och kommer alltid att hända.

Så är det bara. Men vi kan jobba förebyggande och minska risken för mer allvarliga skador.

När det kommer till barns cyklande på springcyklar så kommer farterna inte bli så väldigt höga men risken för vurpor och skador finns ju självklart ändå.

Cykla är kul och ska alltid vara det men här nedan har vi i alla fall samlat ihop en del saker som tål att tänkas på.

Säkerhetstänket ska alltid finnas med vid all sorts cykling.

5 Råd angående Balanscykling & Säkerheten

Här kommer fem stycken tips eller saker att tänka på när det blivit dags för barnet att komma igång med sin balanshoj.

1

Hjälmen SKA sitta på Huvudet

Hjälm ska användas när det cyklas, oavsett om det handlar om springcykel eller "vanlig trampcykel".

Det gäller att försöka göra så att cykeln och hjälmen hänger ihop. Det ska bli ett naturligt steg att hjälmen ska på när det cyklas.

Är det lätt? Nej många gånger är det ju inte det men det gäller att stå på sig om det knorras i början.

En regel att använda: Ingen hjälm - ingen cykling.

Förhoppningsvis kommer det efter ett tag gå lättare. Och om man dessutom ser till att hjälm även ska användas vid skateboard, skidåkning, sparkcykel ock så vidare blir det oftast lättare och till slut en mer eller mindre självklarhet.

Det är ju dessutom lag på hjälmanvändning vid cykling och skjutsning av barn under 15 år.

Val av Cykelhjälm och Storlek

Att välja hjälm och framförallt få till rätt storlek är viktigt, men det kan också vara lite svårt.

Du ska köpa en hjälm som passar barnet just nu. Inte en som hen kan växa in i. Den ska passa perfekt nu och den ska inte kunna flyttas runt eller röra sig på huvudet.

Alltså - Köp Cykelhjälm som passar idag. Inte imorgon.

Två st Balanscyklar med hjälmarna snyggt upphängda

En för stor hjälm kommer inte skydda lika effektivt och i vissa fall inte skydda alls. Dessutom kan en för liten hjälm många gånger klämma och göra lite ont. Detta är självklart inte bra och kan göra så att barnet inte vill använda hjälm och förknippar det med ont.

Vilken hjälmstorlek som passar tar du fram på följande sätt:

Mät ditt barns huvudomkrets, mät strax över örat och ögonbrynen. Centimetermåttet du får fram där kan du sedan jämföra med hjälmens storleksmått och ta sedan en som passar.

Många hjälmar har en minimum och maximum storlek. De är helt enkelt ställbara och kan anpassas storleksmässigt med hjälp av kuddar och nackspänne.

Alla hjälmar som säljs i Sverige måste vara CE-märkta och har därmed uppnått de krav som ställs där. Läs mer om cykelhjälmar till barn.

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

3 Köptips Cykelhjälm till Barn

Här är några köptips på barncykelhjälmar som vi tycker är riktigt bra köp.

Abus - Smiley 2.0 Cykelhjälm för Barn

Abus - Smiley 2.0

Bell - Span Mattsvart Cykelhjälm för Barn

Bell - Span Mattsvart

Abus - Scraper 3.0 Cykelhjälm för Barn

Abus - Scraper 3.0

2

Bra Skor på Fötterna

När barnet cyklar på sin balanscykel så kommer fötterna att användas frekvent och det är därför bra om de använder stabila skor som till exempel sneakers, gymnastikskor eller liknande.

Att använda öppna sandaler, flip flops eller att cykla barfota är inte att rekommendera, risken för sår och skador blir alltför stor.

När barnet lär sig att behärska sin cykel kommer fötterna används till att hålla balansen, starta och bromsa. Ofta kommer det att bromsas på tå. Därför slits framsidan av skon väldigt lätt upp.

Skor efter att ha använts som broms på springcykel

På bilden ovan ser du ett par skor som använts under ett par veckor som broms på en springcykel. Nu behärskar barnet som använt dessa skor cykeln väldigt bra och farten blir ibland hög. Men du förstår att det kan slita.

Därför är ett par bra tåliga skor att rekommendera!

3

Underlätta de Första Turerna

Då dessa cyklar är så små, kompakta och lätta är det vanligt att föräldrar låter barnen cykla inomhus, t ex i källaren eller runt omkring i huset, när det ska tränas de första gångerna. Speciellt bra under vintertiden.

Att börja cykla inne är ett alldeles utmärkt sätt att komma igång på. Antalet distraktioner kan vara betydligt färre. Alltså färre saker som tävlar om uppmärksamheten.

Utomhus är det bäst och smidigast att börja på en vägsträcka utan biltrafik. En välklippt gräsmatta, en skogsdunge eller något liknande går också bra. Gräsmattan ska då helst vara fri från tjockt gräs och mossa efter som det kan gå väldigt tungt att cykla på.

En fördel med ett mjukare underlag är att det dämpar fallet om (när) det cyklas omkull. Men det är som sagt enklare på ett mer fast underlag. Så byt därför så fort som möjligt till väg när det börjar sitta och rullet kommer igång.

Undvik trafikerade vägar innan barnet fått upp självförtroendet och blivit säkrare på att hålla balansen.

4

Håll Koll på Trafiken och Tänk Till Innan

Balanscyklar ska köras på trottoarer, garage- eller andra uppfarter, stigar och andra parkområden där trafiken är minimal och vuxna kan hålla koll.

Det kan även vara bra att hålla sig ifrån områden med alltför branta backar. Vid cykling i backar kan farten många gånger bli okontrollerbart hög och finns trafikerade vägar i närheten är risken att dessa korsas då högre.

Se till att alltid tänka ett steg längre.

Barn på balanshoj

Ett sätt att få barnet att uppmärksamma regler och faror kan vara att lära barnet att det är stora flickor eller pojkar som cyklar och att man då följer dessa uppmaningar. Det kan ge en extra känsla av man är duktig och stor.

De kommer att lära sig väldigt fort och det gäller även för de yngre barnen.

5

Låt Barnet själv få Bestämma i Början

När det är dags för de första turerna ska man som förälder inte hjälpa till genom att hålla i cykeln.

Det du istället ska göra är att endast lätt stötta barnet genom att hålla i jackan eller tröjan.

Det ger dem en större känsla av kontroll och de får snabbt reda på vad som krävs för att hålla balansen på cykeln.

För de större barnen, över 3 år, så behövs oftast ingen hjälp. Faktumet att de själva kan ha fötterna i marken kommer lära dem att hitta balansen och känslan väldigt fort.

Försök som förälder att inte pusha eller uppmana barnet alltför mycket till att de ska sätta sig ner på sadeln eller ta fart. Det kommer att komma så snart de har fått känslan att de själva håller och kontrollerar balansen.

För vissa går det snabbare än andra, mycket beroende på ålder och utvecklingsgrad.

Komma igång med Balanscykel för 1 1/2 -åringar och uppåt

De yngsta barnen brukar till en början bara stå över cykeln och gå sakta med den. Senare kommer de att sitta och hasa fram.

Det är först när de känner sig komfortabla med att hantera cykeln som farten kommer att öka.

Det sista steget i inlärningen är när de börjar ta ordentlig fart och lyfta upp fötterna för att sedan glida fram. Den här processen kan ta allt från dagar till månader så du behöver inte vara orolig om det ibland tar lite tid.

Så länge barnet visar intresse och tycker det är roligt - kommer hen att till slut lära sig. Även om det skulle gå lite trögt till en början.

Vi sammanfattar

Där har du nu några enkla säkerhetstips och annat rörande säker springcykling som är bra att tänka på.

Det är dessutom så att en Balans- eller springcykel kommer vara med under en lång tid. Visst, det är en cykel för inlärning och för en övergångsperiod men många barn kommer att gå tillbaka till balanscykeln under flera år, bara för att det är så skoj. Så kommer det förmodligen vara även när det har börjat cyklas på vanliga pedalcyklar.

Skulle intresset att cykla under perioder vara lågt, som det ju kan vara med nästan allt barn företar sig, så gör er inte av med cykeln. Den kommer med största sannolikhet att användas igen.

Speciellt om det ännu inte har gåtts över till att cyklas på vanlig cykel - då kommer Balanscykeln ännu att komma väl till pass.

Foton av swambo och citymaus

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}