Tänk dig att du är i parken eller på en lekplats med ditt barn.
Där ser du andra barn cykla runt på Balanscyklar och de verkar ha riktigt skoj. Du börjar fundera på om det kanske kan vara något för ditt barn.
På kvällen, efter att barnen somnat, sätter du dig vid datorn och börjar googla efter cyklar.
Först och främst kommer med allra största säkerhet att bli lite överraskad över hur populära dessa cyklar är.
När du börjar kika runt så finns risken att det nästan blir lite för mycket information. Det är olika tillverkare, storlekar, modeller och även olika material.
Frågan du ställer dig är:
”Vilken modell och typ av springcykel är bäst för oss och då framför allt mitt barn?”
Vi har i den här artikeln försökt att sammanfatta de olika rammaterialen och dess eventuella för- respektive nackdelar.
Vill du ha mer grundläggande köpinformation finns det på annat ställe. Vi har också en stor guide över balanscyklar och dess specifikationer.
Balanscykel i Trä

De flesta Springcyklar i trä är tillverkade utav baltisk björkplywood som limmats ihop i olika skikt. Denna metod, som även är vanlig till andra saker, är mycket bättre än att till exempel använda en solid bit trä. Anledningen är träets förmåga att uppta fukt vilket kan leda till sprickor eller skevhet.
Björk använder man för att det är ett lätt träslag som trots sin lätthet är väldigt starkt och hållbart, dessutom är det miljömässigt förnybart.
Vanliga tillverkare av Springcyklar som använder sig av trä är:
- Smart Gear Bikes
- ZUM Balance Bike
- Wishbone Designs Bike
- Kiddimoto Balance Bikes.
En balanscykel i trä väger vanligtvis runt 4-5 kilo. De är oftast lite tyngre än springcyklar i metall.
En vanlig orsak till viss tveksamhet angående en cykel i trä är tron att den kommer att påverkas av utemiljön och bli bland annat sned och skev.
Det är i dagsläget inget att oroa sig för, tekniken med att sammanfoga flera tunna skivor med material som sedan behandlas och täcks med klarlack gör att den klarar av vatten.
Dock så kan det vara bra att inte lämna cykeln ute i regnet – men det gäller samtidigt för alla cyklar.
Balanscyklar i Metall

Cyklar i metall består oftast ett lättviktsstål eller aluminium.
En ram eller cykel i stål eller aluminium består av olika rör som svetsats samman till en förutbestämd form. Ett enkelt sätt att få en viss aning om kvaliteten är att titta speciellt på svetsarna och se hur de ser ut. En bra svets är jämn och består av en fint sammansatt vågrörelse.
Vikten är beroende av hur tjockt rörmaterial som använts men många gånger så väger stål- och aluminiumcyklar ungefär lika mycket.
Strider bikes tillverkas av stål med tunna väggar och väger runt 3,2 kilo medan aluminiumramen hos Kinderbike Laufrad E Series väger ungefär 3,6 kilo. Andra balanscyklar som är tillverkade i olika metaller väger omkring 3 till 6 kilo.
Som du säkert redan vet ska cyklar, speciellt i stål, aldrig lämnas ute i regnet över längre perioder. Detta då risken för rost och korrosion är stor och det kan ha en påverkande faktor för cykelns funktion.
Balanscyklar i Komposit, Karbon eller Plast

Som inom alla cykelgrupper kommer det hela tiden nya och förbättrade rammaterial. Komposit och karbon är material som använts i cykelramar under ganska många år och det finns nu också i springcyklar.
Komposit och karbon cyklar består av olika plasthartser och nätmaterial som formsprutats till en stark massa. Man ska akta sig för att blanda ihop dessa högteknologiska material med enklare formsprutade plastleksaker där kvaliteten är helt annorlunda och inte har alls samma styrka och uthållighet.
Dessa enklare ”cyklar” och leksaker görs endast med åtanke på lägsta möjliga tillverkningskostnad.
Cyklar i karbon och komposit kommer att motstå skevhet, sprickor och rost, samtidigt som den kommer att vara lättare än t ex träcyklar. Men det handlar inte om någon jättestor skillnad och ställt mot priset så är det en svår balansgång.
Det finns idag endast ett fåtal tillverkare som formsprutar cyklar i olika komposit- och karbonmaterial men fler är på gång. Ett märke som säljer cyklar idag är FirstBike.
Summering och beslutsdags
Vi kan garantera att materialen vi beskrivit här ovan, oavsett vilket du väljer, kommer att ge barnet den bästa upplevelsen och en smidig övergång till en ”vanlig” pedalcykel. Samtidigt som balanscykeln kommer erbjuda många stunder med glädje.
Kom dock ihåg – det allra viktigaste att följa när du väljer ut vilken cykel som ska köpas är dess storlek och hur den passar just ditt barn. Titta speciellt på ditt barns innerbenslängd och jämför med cykelns sadelhöjd.
En bra måttstock är att det ska finnas ungefär två centimeter med luft mellan sadeln och barnets gren.
När du nu ska köpa en cykel så tänk på materialet men fokusera först och främst på så att cykeln passar till barnet.
Ta även med barnets önskemål om färg osv. Ett barn som fått vara med att bestämma kommer troligen att tycka det är roligare att cykla.
Det kanske kan vara så att även du har vissa önskemål och märke som du föredrar framför andra men tänk på att cykeln måste passa barnet. En dåligt anpassad storlek gör att barnet inte kommer att lära sig och ha kul direkt.
Hoppas vi kunnat svara på några av dins frågor här. Skulle vilja veta mer går det alltid att höra av sig till oss!