Att Hitta Rätt Storlek på Balanscykel

mars 2, 2017
Uppdaterad: 23-aug-2021

För att på bästa sätt kunna använda och hantera balanscykeln behöver ditt barn ha en cykel i rätt storlek.

Med en för stor, eller för liten, springcykel så riskerar du dels att inlärningsperioden blir onödigt lång och att den lille i värsta fall inte tycker att det är kul.

Med en balanscykel i rätt storlek så kan vi nästan garantera att ditt barn kommer att ha väldigt kul. Det har vi sett om och om igen!

Här är snabbsvaret för dig som har inte orkar läsa en massa 🙂

Barnets innerbenslängd (grenmått) ska vara drygt 2 centimeter högre än balanscykelns lägsta sadelhöjd!

Hur ser Rätt Storlek ut på en Balanscykel?

Den ideala positionen för barnet på cykeln innebär att de sittande på sadeln ska ha hela foten i marken och då ha ett lätt böjt knä.

Rätt storlek balanscykel - barnets knävinkel
Bild från: Striderbikes.com

Då har de absolut bäst förutsättningar för balans och möjlighet att kunna ta fart.

Hur tillverkare anger Storlek på olika springcyklar

I stort sett alla seriösa tillverkare och märken mäter en balanscykels storlek utifrån dess sadelhöjd.

Det finns också olika hjulstorlekar som även det påverkar sadelhöjden men mer om det längre ned.

Hur Mäts Sadelhöjden?

Sadelhöjden mäts från marken och upp till sadelns övre del.

Så om du ser ett storleksmått (sadelhöjdsmått) på säg 40 cm så betyder det alltså att sadeln är 40 cm över marken. Men du kommer också se två olika typer av mått (t ex 25-40):

  • Högsta sadelhöjd 40 cm – Är så högt som sadel går att få.
  • Lägsta sadelhöjd 25 cm – Är sadelns höjd i sitt lägsta läge.

Det betyder att sadelhöjden är justerbar, du kan sänka den till 25 cm eller höja den till max 40 cm. Vilket naturligtvis är riktigt bra eftersom barn växer relativt fort. Du vill inte behöva köpa en ny cykel redan efter ett par månader.

På många balanscyklar går det även att justera styrets höjd. Detta är inget som påverkar själva storleken men det är naturligtvis bra för cykelpositionen att när sadeln höjs även kunna justera styrets höjd.

Ok, så nu vet vi hur storleken mäts på själva cykeln men hur mäter vi barnet? Och vad för mått är det som är en bra storlek?

Så här gör du för att komma fram till rätt storlek

Om vi har ett mått på cykeln så behöver vi självklart även ett mått på barnet. Det ena fungerar inte utan det andra när det gäller att hitta en bra storlek.

Sedan gäller det också att veta vilka som passar ihop bäst. Det går vi genom här. Följ med!

Mäta Innerbenslängden på barnSteg 1 – Grenlängd (innerbenslängd)

När det kommer till balanscyklar så är det framför allt barnets grenlängdsmåttet eller innerbenslängd som är den stora faktorn.

Bilden här till höger visar ett korrekt uttaget mått på grenlängden.

Så här mäter du barnets innerbenslängd

Låt barnets stå mot en vägg (utan skor) och mät avståndet från golvet upp till barnets gren. Använd en bok om det är svårt. Mät sedan från bokens överkant ner till golvet.

Det måttet är barnets innerbenslängd!

Steg 2 – Balanscykelns Sadelhöjd

Kolla nu upp den balanscykel ni är intresserade av och dess sadelhöjd. Ta både den högsta och den lägsta höjden.

Har du ett barn som är 1.5 till 3 år så är det förmodligen det lägsta sadelhöjdsmåttet som är mest intressant.

Steg 3 – Använd Innerbensmåttet och Sadelhöjden för att hitta rätt Balanscykel

Nu har vi då två olika mått:

  • Cykelns sadelhöjd (högsta och lägsta)
  • Barnets innerbenslängd

Dags att använda dessa för att hitta en bra storlek.

Barnets innerbenslängd ska vara ungefär 2 – 4 centimeter högre än cykelns lägsta sadelhöjd!

För att tala i klartext så kommer här några olika exempel:

Exempel 1

Om barnet står över springcykeln i dess lägsta sadelläge så ska det finnas minst två centimeter till godo. Om barnet sedan sätter sig på sadeln så kommer knät vara lagomt böjt.

Exempel 2

Din knodd har ett innerbensmått på 33 cm och den lägsta sadelhöjden på cykeln ni tittat på är 30 cm. Det betyder att den passar perfekt. Det finns 3 centimeter tillgodo vilket är prima ballerina!

Exempel 3

Ni har fått fram en grenlängd på 27 cm och om den lägsta sadelhöjden på cykeln är 30 cm så kommer inte barnet på ett bekvämt och säkert sätt kunna gränsla cykeln och samtidigt hålla balansen med båda fötterna i marken. Detta leder till en osäker upplevelse och mycket sämre möjligheter till en snabb inlärning.

Då Är Det Klart! Ni har nu en bra uppfattning om vad som kan tänkas vara en bra storlek att börja med.

Svårare än så behöver man inte göra det!

Olika Hjulstorlekar på Balanscyklar

Balanscyklar olika Hjulstorlekar

Precis som med barncyklar finns det även olika hjulstorlekar på springcyklar. Vilket alla inte vet.

Många tänker att det bara är en cykelvariant för de allra minsta men även äldre barn, då pratar vi 4 år och uppåt, kan uppskatta en balanshoj.

Den vanligaste hjulstorleken är 12 tum. Det är den perfekta storleken för 2-3 åringar vilket också är den stora målgruppen.

När kan en större hjulstorlek vara bra

Ett större hjul ger som oftast även en större cykel. Men det är fortfarande sadelhöjden som är det mått som används för att hitta rätt storlek.

En balanscykel med större hjul är en perfekt lösning för barn som kanske har något lätt handikapp eller bara svårare med balansen. Eftersom den är det perfekta lärocykeln så finns också numera större varianter så att alla barn ska få kunna känna av friheten som cykling ger.

Den generella rekommendationen är att man bör vara ca 110 cm (kroppslängd) för att kunna hantera en 16-tummare.

En del barn är precis runt 105 – 110 cm i 4-års åldern. Då kan det nästan vara bättre att i stället gå på innerbenslängden och måttet man fått fram där, eller titta på en 14-tummare.

Så även om 12-tumshjul är det absolut vanligaste så finns det andra varianter för att passar för många olika barn.

Några Användbara Tips Gällande Storleksvalet

  • Köp inte en balanscykel som kan passa i framtiden, köp en som passar just nu. En cykel som är för stor för ditt barn kan leda till ett frustrerat barn och att inlärningen blir svårare och tar längre tid.
  • Skulle det vara så att ditt barn är i gränslandet mellan en cykel med 12 tums, 14 tums eller 16 tums hjul, välj då den mindre. Det kan vara det säkrare valet men det hänger också på en rad olika faktorer, såsom koordination, längd och vikt.
  • Är barnet runt 2-3 år så kommer de flesta 12 tums cyklarna passa bra. Vid två års ålder och därunder gäller det att mäta, detsamma gäller för barn som är över 4 år.
  • Du vill att ditt barn ska kunna kliva över ramen och sedan ha båda fötterna stadigt i marken när de sitter på balanscykelns sadel.

Vi sammafattar

Försök att inte titta allt för långt fram och köpa en balanscykel som ditt barn snart kommer att växa in i. Vi förstår att det är lätt att tänka så för plånbokens skull. Speciellt eftersom barn växer väldigt fort.

Men tänk på att dessa cyklar används här och nu!

Skulle cykeln vara för stor, eller för liten, kommer barnet inte känna sig bekvämt eller säkert. Han eller hon kommer inte kunna hantera den på bästa möjliga sätt.

Dessutom så är Balans- och Springcyklar en språngbräda till något annat – nämligen en cykel med pedaler. Det kan många gånger gå snabbt och rätt var det är så är det dags för den första ”riktiga” cykeln.

Men denna första ”träningscykel” kommer alla gånger vara värd varje krona ni spenderar!

Du vill ju dessutom att ditt barns första intryck av cykling ska vara positivt och bli ett härligt minne för hela familjen.

Lycka till!

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

  1. Hej Tobias, jag har en 4årig son som har börjat cykla med stödhjul för kanske ett halvår sen.
    Han fick cykeln i present och det tog lite tid tills han blev intresserad av den (12 tum)
    Jag funderar på att köpa en balanscykel då mitt barn har alltid varit lite försenad, att gå, prata och även cykla alls.
    Min svägerska, som har en snart 5åring, tyckte att det är ingen mening att köpa en balancykel nu eftersom sonen är 4 år gammal.
    Ändå läste jag nu att den finns i olika storlekar.
    Min fråga är; tycker du att det är bra att börja med springcykel nu eller ska vi bara köpa en 14/16 tum cykel med stödhjul? Tack så mycket

    1. Hejsan Nina,

      Jag tycker alltid att en balanscykel är den bästa första cykeln. Men sedan kanske det inte passar alla beroende på förutsättningar. Stödhjul försöker jag råda från men i vissa fall så går det självklart inte. Vad det gäller ålder så ser jag inga problem med att en 4-åring skulle cykla balanscykel. Men som alltid är det svårt att ge specifika råd när det är så mycket som påverkar. Jag tänker att du känner din son bäst och får gå på det som du känner är bäst för honom. Lycka till!

  2. Hej!
    Tack för intressant info. Min son fyller 4 år i juni. Han älskar sin balanscykel och cyklar på den året om. Tyvärr börjar den dock bli för liten för honom. Jag står i valet och kvalet om jag ska skaffa en ny, större balanscykel till honom eller om vi ska satsa på en vanlig cykel med trampor redan nu? Han har ännu inte lärt sig trampa, ens på trehjuling eller trampbil, utan brukar sparka sig fram på allt som har trampor. Om vi ska satsa på inlärning av en cykel med trampor i sommar måste jag ta undan den roliga balanscykeln för honom, så glädjen i cyklingen skulle ju försvinna helt för ett tag medan han tränar. Vilken slags cykel skulle du råda oss att satsa på nu?

    1. Hej Matilda,

      Kul att du uppskattar det vi skriver. Och kul att din son gillar att cykla!

      Det där är en vanlig fråga men tyvärr en fråga utan ett enkelt svar. En större balanscykel är ju så klart ett alternativ. Det finns varianter att välja mellan där.

      Ett annat alternativ är dock att du köper en ”vanlig” cykel med trampor. Men istället för att börja använda pedalerna direkt kan du skruva bort dem en tid. Så får han cykla på nya cykeln så som han har lärt sig sedan innan. Sedan kan ni testa med pedaler efter ett tag. Då kan ni också göra så att han sparkar igång som vanligt för att sedan börja trampa när han fått upp farten. Balansen har han ju hittat sedan lång tid tillbaka.

      Jag säger inte att det är det bästa alternativet för er men det kan vara ett som är värt att tänka på. Som sagt är det ett dilemma som många innan dig stått inför. Värt att tänka på är att begagnatmarknaden för bra barncyklar är stor. Så skulle det bli helt fel och ni måste sälja cykeln direkt behöver inte den ekonomiska förlusten blir alltför tung.

      Lycka till!

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}