9 snabba tips, fakta och ”myter” om cykeldäck

november 12, 2022
Uppdaterad: 12-nov-2022

Det finns mycket man bör veta och känna till om sina cykeldäck. Här ger vi dig några tips, lite fakta och spräcker några myter.

Häng på!

4 snabba, och smarta, tips om cykeldäck

  • Ha som vana att då och då inspektera dina däck. Gör det t ex varje gång du tvättar cykeln. Kolla efter sprickor eller jack. Pilla också bort sten och glasbitar som kan sitta fast i däcket.
  • Cykelns bakdäck slits oftare fortare än framdäcket. Så kom ihåg att rotera däcken innan bakdäcket är för slitet. På så sätt håller de mycket längre. Har du dock olika däck fram och bak så är det kanske inte ett bra alternativ.
  • Står din cykel ocyklad längre perioder, t ex under vintern, ska däcken alltid vara väl pumpade. Har du för lite luft riskerar de att bli deformerade och i värsta fall få torrsprickor. I så fall kanske du måste köpa nya.
  • Cykeltränar du mycket så kanske du kör trainer under vintermånaderna. Då är vårt tips att du köper och investerar i ett specifikt trainerdäck. De däcken har en särskild gummiblandning som tål de speciella påfrestningarna och värmen på ett bättre sätt. Dessutom tenderar de att låta mindre. Något dina grannar säkert kommer uppskatta!

Lite fakta om cykeldäck

För dig som kör racer är luftmotståndet en av de största ”fienderna”.

Då är ett smalare däck att föredra. Det ger faktiskt lägre luftmotstånd då frontalytan blir mindre.

Att det dessutom oftast är lättare gör självklart ingenting när du klättrar eller accelererar.

Gillar du däck med punkteringsskydd får du räkna med att det rullar sämre.

Alla olika förstärkningselement som nylon, aramid eller kevlar gör att punkteringsskyddet ökar men istället försämrar det rullmotståndet. Så vilket är viktigast för dig…?

3 myter om cykeldäck

Smala däck rullar lättare och snabbare än breda

Nej det stämmer inte. I alla fall inte när det gäller hyfsat smala däck.

Tester har visat att ett 25 millimeters däck faktiskt rullar lättare än samma modell i 23 millimeters bredd. Förklaringen är att kontaktytan sprids annorlunda och ett smalare däck deformeras längre vilket påverkar rullmotståndet.

Slicks ger det bästa greppet

Nej faktiskt inte.

Flera tester har visat att åtminstone lite mönster ger bättre fäste. Detta genom att mönstret suger fast i vägen mer än ett slicks. Speciellt när vägen skiftar i material och struktur.

Högre däcktryck ger alltid lägre rullmotstånd

Nej det stämmer inte riktigt. Det stämmer dock när underlaget du cyklar på är helt slätt.

Så fort vägen börjar bli dålig och däcket måste absorbera en massa ojämnheter försämras rullmotståndet. Detta om du då cyklar med väldigt hårt pumpade däck. Dessutom blir komforten och greppet sämre.

Sammanfattning

Där har vi så levererat lite tips, fakta och punkterat några myter.

Ett däck är väl ett däck, och så svårt kan det väl inte vara att hålla koll på? Så tänker många och det är så klart sant. Men vem vill inte lära sig mer och uppdatera sin däckkunskap.

Vi vill iaf det!

Vad det något som du blev överraskad av? Eller något som du kanske inte håller med om? Låt oss få veta.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}