Vikten av att sitta rätt på cykeln – undvik problem & cykla snabbare

november 17, 2022
Uppdaterad: 17-nov-2022

Att kunna sitta rätt på cykeln är a och o för att kunna cykla utan att få ont och för att kunna cykla snabbare och mer energisnålt.

Vi är alla olika byggda, så något som passar för din kompis kanske inte alls passar för dig.

Här ger vi dig tips på hur du på bästa sätt ställer in och ser till att cykeln passar dina mått och din typ av cykling.

Innehåll

Vad vi menar med att sitta rätt (& hur viktigt det är)

Cykling är relativt statiskt. Du gör samma rörelser om och om igen. Ibland flera timmar i sträck.

Skulle du då sitta fel och obekvämt med felaktig belastning kommer förmodligen smärtor som ett brev på posten.

Men det är inte bara problem du riskerar. Du hämmar också din utveckling när det kommer till hur fort och långt du klarar att cykla.

Sitter du illa går det åt en massa onödig energi. Energi som du kunnat lägga på att cykla snabbare eller längre, eller bara på att cykla i samma fart med mindre ansträngning.

Så även om du inte har som mål att egentligen cykla snabbare kan du ha nytta av att sitta rätt på cykeln.

När du sitter rätt

Med det bästa möjliga inställningar på cykeln sitter du avslappnat på cykeln. Du får inte onödigt ont i rumpan, dina händer domnar inte. Du får inte heller ont i nacken eller axlar.

Istället får du ner all kraft i pedalerna. Det går helt enkelt enklare att cykla.

Inställningar du kan göra på din cykel

När du tänker på inställningar på cykeln tänker du säkert att ställa in sadelhöjden? Och det är naturligtvis rätt, men det finns många fler inställningar och mått som är viktiga.

  • Sadelhöjden – att sitta på korrekt höjd är viktigt. Att sitta för högt eller lågt kan lätt ge knäproblem.
  • Sadelvinkel – vinkeln på sadeln är viktigt. Den påverkar din höft. Börja med sadeln helt horisontellt och justera sedan så att spetsen på sadeln pekar lätt nedåt.
  • Sadelns mått mot styre – avståndet mellan sadel och styre är viktigt. Du kan ändra detta genom att justera sadelns setback. Du kan också byta styrstam till en längre eller kortare.
  • Styrets vinkel – beroende på vad för sorts typ av cykel du har så har styret olika vinklar. Och att ändra denna vinkel genom att vrida det kan ändra cykeln känsla markant.
  • Vinkel på broms- & växelreglage – att ändra broms eller växelreglagen position kan även det ändra din position på cykeln. Speciellt om du bromsar ofta som på en mtb.
  • Vevarmslängd – du kan också byta vevarmar till längre eller kortare sådana.

Kom ihåg: gör små justeringar och låt kroppen vänja sig med tiden. Ibland räcker det med 1 eller ett par millimeter. Anteckna så du kommer ihåg dina justeringar.

Gör en bikefit

Vid en bikefit ställs din cykel in och justeras efter din kropps olika mått.

Det börjar ofta med att du mäts. Inte bara din kroppslängd utan även dina ben, armar, bål och överkropp. Alla mått spelar en roll. Dessutom kollas din rörlighet.

Sedan justeras cykeln utefter din kropp. Sadeln och styret samt förhållandet mellan dessa är inställningar som är viktiga.

Du ska sitta utan att få ont eller bli hämmad på något sätt. Du ska dessutom kunna generera så mycket kraft som möjligt, på ett så energieffektivt sätt som möjligt.

Var göra en bikefit?

Du kan beställa och genomgå en bikefit hos många cykelbutiker. De har ofta utbildad personal som har rätt kunskaper för att hjälpa dig.

Ibland kan de även erbjuda en full bikefit i samband med att du köper en ny cykel.

Det finns dessutom specialistföretag där du kan göra en komplett bikefit.

Sammanfattning

Sitter du fel på grund av att cykeln inte är inställd efter din kropp kan det leda till att du får problem och i värsta väldigt ont. Dessutom påverkar det din prestation på cykeln.

Genom att justera din cykel så att den bättre passar dig kan komma att leda till att du inte bara slipper problem utan att du också orkar cykla snabbare och längre. Och vem vill inte det…

Det finns flera olika inställningar du kan göra på din cykel. Testa dig gärna fram i små steg. Du kan också ta hjälp av proffs på det här med cykelinställningar, beställd då en bikefit.

Genom att sitta rätt på cykeln kommer du njuta än mer av fantastisk cykling!

Har du gjort några ändringar som hjälpt dig? Tipsa gärna så att andra kan se om det hjälper även dem.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}