Bästa Ryggsäcken för Cykelpendlaren 2024

september 17, 2018
Uppdaterad: 09-jan-2024

Cykelpendling har blivit en kultur i sig själv. Och det med rätta - även om resan från hemmet till jobbet bara är en liten del av dagen så kan den turen lätt sätta tonen för resten av dagen. En jobbig pendlingstur med problem kan hänga i hela arbetsdagen om det vill sig illa.

Därför är det viktigt att använda rätt utrustning. Och en del av problemet med att pendla med cykel är hur du får med dig de saker som behövs för en arbetsdag?!

Det är här ryggsäcken kommer in i bilden!

Ryggsäck för cykelpendling

Det är kanske svårt att tro tills du testar. Men en bra (rätt) ryggsäck för cykelpendling kan nästan göra lika stor skillnad i hur du upplever pendlingen som din cykel eller kläder.

Här ska vi hjälpa dig hitta den bästa ryggsäcken att cykelpendla med!

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

Ryggsäck

Omnämnande

Volym

Laptop stl

Vårt Toppval

24 liter

15 tum

Bäst Utrymme

18/25 liter

14 tum

Bästa Budgetvalet

12 liter

13 tum

Pendla med Stil

20 liter

15 tum

Bäst för Dåligt Väder

20 liter

15 tum

Där är en snabb överblick av våra favoriter. Läs mer om respektive ryggsäck längre ner.

Varför Ryggsäck när du Cykelpendlar?

Det är viktigt att komma förberedd för denna relativt viktiga del av dagen.

Har du en cykel (vilket vi antar eftersom du läser en artikel om ryggsäckar för cykelpendling 🙂 ) och en hjälm (för det har vi alla!) så är nästan ryggsäcken, eller i alla fall väskan, den näst kommande viktigaste utrustningsdetaljen.

Cykelpendlare med ryggsäck

Den ska klara av att bära allt du behöver för att komma genom dagen - telefon, bärbara dator, platta, jobbpapper, extra kläder, din lunchlåda mm - och det ska inte bara få plats utan även ligga still och i ordning. Samtidigt som den inte ska vara i vägen när du cyklar!

 • En ryggsäck är att föredra framför andra packningsalternativ på cykeln då den följer med dig som cyklar, inte cykeln som t ex packväskor gör.
 • Den kräver inga speciella fästen som måste sitta på cykeln.
 • Cykelns viktfördelningen påverkas inte. Det är bara din tyngdpunkt som blir lite förändrad. 

Rent generellt så tar de flesta cykelryggsäckarna uppåt 20-30 liter och många har en interna organisatörer med flera olika fack och fickor för specifika föremål. Den är designad för att ta mycket packning men samtidigt vara smidig och behändig att cykla med.

De Bästa Cykelryggsäckarna för Pendling

Här är några av de bästa alternativen som finns att köpa. Det finns en stor marknad med många olika köpalternativ men de vi rekommenderar här är enligt oss sådana som klarar av det dagliga pendlandet bäst.

Vi har tagit fram några olika alternativ för olika personer och behov.

Thule - Pack`n Pedal Commuter   |  Vårt Toppval


Thule - Pack n Pedal Cykelryggsäck

Thule gör som du kanske vet en rad med produkter, från väskor till cykelhållare. Och de gör det bra, eller väldigt bra. Cykelryggsäcken är inget undantag.

Det vi verkligen gillar är dess komfort: packa den mer eller mindre full och du kommer ändå knappt känna av att du har den på. Vare sig du cyklar eller går runt i den.

Den har ett antal fickor och fack som är bra placerade och enkla att nå. Fack för solglasögonen och ett hjälmnät är bara bonus.

Thule Pack´n Pedal är inte långt ifrån att vara helt perfekt men om vi ska anmärka på något så är det storleken på det stora huvudfacket. Det är i minsta laget.


Specifikation

 • Packvolym: 24 liter
 • Mått (BxDxH): 38 x 17 x 48 cm
 • Vikt: 1.16 kg
 • Material: Cordura-liknande Nylon
 • Färger: Svart
 • Storlek Laptop: 15 tum

Osprey - Escapist 18   Riktigt Bra Köp


Osprey - Escapist 18 Cykelryggsäck

Marknadsledaren bland ryggsäckar för cyklister Osprey har i denna cykelryggsäck verkligen inte hållit igen.

För dig som behöver packa mycket är Escapist säckarna perfekta. Här är det 18 liters varianten vi recenserar men om du behöver fylla på mer så finns den även i 25 liter. 18 tycker vi är lagom för cykelpendlaren, du kan ta med ganska mycket saker men den sitter ändå skönt på ryggen.

Den rymmer som sagt en hel del men även på utsidan finns flera bra funktioner. Bland annat Ospreys egna Lidlock som du fäster hjälmen i. Även möjlighet till lyse.

En extra detalj gällande denna är att den kommer i två olika storlekar, välj beroende på torsolängd. Bra system då vi alla definitivt inte ser likadana ut.

Osprey Escapist 18 är perfekt för dig som letar efter en mångsidig ryggsäck som fungerar lika bra att pendla med som till annan uteaktivitet.


Specifikation

 • Packvolym: 18 liter
 • Mått (BxDxH): 28 x 23 x 48 cm
 • Vikt: 0.790 kg
 • Material: Ripstop Nylon
 • Färger: Svart, Blå, Röd
 • Storlek Laptop: 14 tum

Deuter - Speed Lite 12   |  Budgetvalet


Deuter - Speed Lite 12 Cykelryggsäck

Deuter är en tysk väsk/utetillbehörs tillverkare som kan branschen och har funnits i många många år.

En relativt enkel ryggsäck som gör det den ska. Den tar din packning du behöver, dock bara 12 liter, till jobbet på ett smidigt sätt. Trots det låga priset så fungerar luftsystemet på ryggpanel förvånansvärt bra och den kan hålla dig relativt sval.

Ryggsäcken har ergonomiska axelband och bröst/höft band som gör att den sitter bra på dina axlar/rygg. Även om du lägger något tungt i den så sitter den bar på plats.

Den har två separata fack i huvudöppningen och en extra ficka för t ex värdesaker. Finns även hjälmfäste.

För dig som vill hålla nere priset är Deuter Speed Lite en smidig och bra ryggsäck att cykelpendla med. Du får inga specialegenskaper men den gör det den ska!


Specifikation

 • Packvolym: 12 liter
 • Mått (BxDxH): 24 x 14 x 44 cm
 • Vikt: 0.350 kg
 • Material: Nylon
 • Färger: Svart, Blå, Röd
 • Storlek Laptop: 13 tum

Brooks England - Dalston (M)   Snyggast


Brooks England - Dalston Ryggsäck för cykelpendling

Brooks från England, startade 1866 med att göra sadlar i läder till cyklar. Sedan har produktportföljen sakta växt. Kvalitet och stil!

Alla vill och behöver inte se ut som de kom direkt från sportaffären när de cykelpendlar. Här är ryggsäcken för er. Väldigt snygg och stilig väska från engelska Brooks.

Tillverkad i ett kombinationsmaterial som är vattenavstötande och äkta vegetabiliskt färgad läder. Den här är klass, i alla fall till utseendet. På insidan finns 3 fack varav ett tar din bärbara dator. Dessutom två ytterfack plus ett nätfack för t ex vattenflaska.

Väska saknar vaddering på axelremmar som gör att den inte är lika komfortabel som de mer sportiga varianterna. Men å andra sidan kanske du inte packar denna lika tungt.

Brooks England Dalston är valet för dig som hellre cyklar med stil. Riktigt snygg cykelryggsäck som ändå har en bra volym men som saknar det där sista i bekvämlighet.


Specifikation

 • Packvolym: 21 liter
 • Mått (BxDxH): 30 x 14.5 x 46 cm
 • Vikt: 0.935 kg
 • Material: Nylon Bomull, Läder
 • Färger: Svart, Grå, Lime, Honung 
 • Storlek Laptop: 15 tum

Altura - Thunderstorm City   Dåligt Väder


Altura - Thunderstorm City 20 Cykelryggsäck

Altura använder en nylon cordura som här snarare ser vävd ut i stället för plast som dess kända cykelväskor. Men väskan är fortfarande helt vattentät, detta alltså utan regnöverdrag. Lever upp till IPX6. Perfekt när regnet kommer oväntat (och det gör det ju alltid 🙂 ).

Dess speciella rullstängning stängning gör öppningen helt vattentät och möjliggör för en snabbare åtkomst. Axelremmarna är smidiga att justera och ryggen har bra luftkanaler. Den är dessutom väldigt lätt men känns inte för det ömtålig. Det är tvärtom en riktigt tålig väska. Tryggt att veta.

Om vi går in på det negativa så är den lite stor, inte otymplig men lite bulkig. Inte riktigt lika designad som sina kamrater. Det betyder dock att den verkligen är tålig och man känner att den skyddar ens saker. Saknar även lite mer reflexer. Finns dock fäste för bakljus eller cykellås.

Altura Thunderstorm City är det bästa valet för dig som söker en bra cykelryggsäck som du vet tål mycket vatten. Den är kanske inte den absolut skönaste men packar du ordentligt så kommer den sitta väldigt bra på ryggen.

Finns också i 30 Liters storlek för dig som behöver mer plats.


Specifikation

 • Packvolym: 20 liter
 • Mått (BxDxH): 47 x 27 x 15 cm
 • Vikt: 0.600 kg
 • Material: Nylon Cordura
 • Färger: Svart, Hi Wiz Gul 
 • Storlek Laptop: 15 tum

Där har du några av våra toppval. Men vi skulle kunna tagit med flera, många fler.

Och för dig som inte hittade riktigt vad du sökte. Här kommer så 3 ytterligare cykelryggsäckar som vi av olika anledningar gillar och kan rekommendera:

Att Tänka på när du köper Ryggsäck

Det finns självklart inget som hindrar dig från att använda en vanlig ryggsäck för ditt cykelpendlande. Men de som designats med cykling i åtanke kommer att kryssa i några rutor som de "andra" inte gör.

Vad ska få plats i cykelryggsäcken

De bästa pendlingsryggsäckarna är självklart de som är bekväma, som sitter bra och håller din packning på plats. Den ska inte sitta åt för hårt men inte heller för löst.

Det är viktigt att det går att justera passformen då vi alla är olika men vi sitter också olika beroende på vilken sorts cykel man har.

Här är funktionerna att hålla koll på och leta efter:

Luftkanaler för Andningsförmåga

Chansen eller risken att din kroppstemperatur stiger när du cyklar är överhängande.

Därför har en bra cykelspecifik ryggsäck försökt att motverka svettning. Detta med hjälp av luftkanaler, användning av nät eller ett mer andningsvänligt tyg på ryggpanelen.

Vadderade Axelremmar

Du vill inte ha axelremmar som lägger ett för stort tryck på dina axlar/rygg när du fyller upp ryggsäcken. Därför är ett bar bra vadderade axelremmar som fördelar trycket att föredra på cykeln.

Bröstrem och Höftbälte

Extra remmar vid bröst och/eller höft håller ryggsäcken på plats. Utan dessa kan väskan riskera att svänga från sida till sida eller framåt över axlarna när du kör nedför brantare backar eller kanter. Dessa är också i de flesta fall justerbara.

Vissa märken, som t ex Osprey, erbjuder större möjlighet till justering på damspecifika väskor. T ex så att bröstremmen kan placeras under eller över bysten istället för mitt över/på.

Fickor

Vi alla gillar väl att organisera packningen så att var sak hamnar i sitt lämpliga utrymme, eller ficka?!

En kvalitets cykelryggsäck kommer att ha ett urval av fickor för olika produkter. T ex så att du kan hålla din lunch borta från resten av ditt bagage. Fickor och fodral som är utformade för däckavtagare, slang och en pump kommer också att vara till hjälp. Liksom fickor med dragkedjor för värdeföremål och sidofickor där du enkelt kan komma åt sådant som du snabbt behöver få fram.

Eftersom många av oss använder dator och behöver ta med den till jobbet så ska väskan också ha ett speciellt vadderat fack för denna. Kolla efter väskor där laptopfickan inte når ända ner till botten av väskan.

Vattentät

Sedan gäller det att den är vattentät. Du kommer vissa dagar att hamna i riktiga regnoväder, så är det bara. Och då veta att din packning hålls torr är ett problem mindre att behöva tänka på.

Det finns dels säckar med ett extra avtagbart regnskydd som du enkelt kan ta av eller på. Sedan finns det ryggsäckar som är tillverkade i ett mer regntätt material. Se till så att dessa även har tejpade sömmar som ett extra skydd mot vätan.

Reflekterande Material (Reflex)

Krav nummer ett när du cyklar i mörker är självklart en bra uppsättning cykelljus. Men ett smidigt tillägg är om din ryggsäck har reflekterande detaljer. På så sätt behöver du inte ha extra reflexer och behöva hålla koll på dessa.

Vätskesystem

Ett vätskesystem är inget större krav eller något du har behov av om du bara pendlar några kilometer. Men för längre sträckor är det alternativ. Det är smidigt när du ändå har en ryggsäck på dig att även ha vattnet i densamma.

Speciellt ryggsäckar utformade för mountainbikecykling har ofta ett inbyggt vattensystem med en vattenblåsa och slang med munstycke som du dricker ur.

Vi Sammanfattar

Att pendla till jobbet på cykel är en rörelse som bara växer och växer. Så också antalet av specifika tillbehör och utrustningsalternativ som finns.

Här har vi förhoppningsvis hjälpt dig till att lära dig mer om och hitta den bästa ryggsäcken till cykelpendling.

Om du av någon anledning missat våra favoriter så hittar du dem här!

Skulle du ha fler frågor eller andra synpunkter så är du mer än välkommen att höra av dig.

Annars, pendla lugnt!

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}