Kom igång med att Cykelpendla – Våra Bästa Tips

september 14, 2018
Uppdaterad: 17-aug-2023

Cykelpendling – och att komma igång. Frågorna kan vara många. Men egentligen är det inte så svårt. Säkert så har du sakerna du behöver hemma alla redan.

Här kommer hur som helst vår guide med bra tips för dig som ska börja cykelpendla och som vill läsa på lite innan. Vi ger dig som behöver lite hjälp på vägen våra tankar och tips som gör att du och fler med dig kommer igång och börja cykla till jobbet.

Cykla till Jobbet – Är det något för dig!

Du kanske är en sådan som tänker att cykla till jobbet bara är för hurtbullar med fina cyklar och sportiga kläder?

Tjejer som cykelpendlar

Det tycker vi är fel. Det är för alla och alla ska få plats. Har du på riktigt övervägt och funderat på hur en dag skulle kunna se ut om du cykelpendlade?

Gör det. Tänk på saker som:

 • Hur långt är det är?
 • Finns cykelvägar hela vägen fram?
 • Och hur lång tid skulle det ta att cykla dörr till dörr?

Cykling är ett miljövänligt alternativ som dessutom adderar en rad med hälsofördelar (läs en studie i ämnet här). Tänk att på ett smidigt sätt, utan att ”träna” få en bättre kondition och hälsa 🙂 .

Gör så här:

Mjukstarta. Det är ett perfekt sätt att komma igång och testa.

Första gången så tar du cykeln till jobbet ena vägen, sedan tar du bussen, tåg eller vad du har tillgängligt andra vägen. Sedan gör du tvärtom dagen efter.

Satsa därefter på att cykla en dag i veckan. Sedan ökar du det med tiden. Ställ cykeln om det regnar eller blåser (för det kan i ärlighetens namn vara ren och skär misär). Men med tiden kommer du kanske även gilla dåligt väder, det blir som en seger i segern..

Vilken Utrustning behövs för att kunna cykelpendla?

Så här är det. Egentligen behöver du inte mer än:

 • En cykel
 • En hjälm

Så, klart! Bara hoppa upp och dra iväg till jobbet. Fundera inte mer. Leta upp bästa vägen och testa.

Men är det verkligen så enkelt?

Ja faktiskt, men med tiden kommer du kanske märka att det behövs mer och bättre utrustning. Du kommer behöva ha saker med dig (mobil, dator, papper, lunch etc), ibland kommer vädret ställa till det. Och din gamla damcykel går ju visserligen framåt men det går trögt. Skulle kanske vara roligare med något som rullar lite bättre och kanske fler växlar.

Personlig Utrustning för dig som vill ta nästa steg i din pendling

 • Hjälm – Vilken cykelhjälm som helst fungerar. Men den ska sitta bra på huvudet för att skydda vid fall. Och lägg gärna pengar för att få en bra kvalitetshjälm. Huvudet/hjärnan är så svår att laga.
 • Kläder – Cykelbyxor med padding kan vara skönt om du har en mer rejsig sittställning. En cykeljacka som står emot vind/regn är också bra, den typer brukar ha en förlängning över rumpan. Annars fungerar vilka funktionskläder som helst.
 • Ryggsäck – En bra ryggsäck är ett utmärkt sätt att få med sig sin packning. Välj en ryggsäck specifikt utformade för cykling.
 • Handskar – Till höst/vinter är ett par handskar ett måste. Man bli kall om händerna av att cykla. Vinden plus att man håler dem helt stilla gör sitt till. Välj med skyddan vindlager på ovansidan.
 • Glasögon – Kan vara skönt för fartvinden, solen och insekter. Dina befintliga solglasögon fungerar bra om de sitter ok. Kan vara bra med ett par andra glas vid mörker.

Utrustning för din cykel – för att underlätta i pendlandet

 • Belysning & Reflexer – Det gäller att synas och att kunna se. Beroende på vart och när du pendlar så är behoven olika. Det är lag på belysning & reflexer vid mörker.
 • Ringklocka – Även här är det lag på att en ringklocka ska finnas om cykeln framförs på bil- eller cykelvägar. Välj en som låter mycket, speciellt om det är vältrafikerat där du cyklar.
 • Skärmar – Skulle du pendla på en mountainbike eller en hybrid utan skärmar så köp detta och montera dit. Gör väldigt stor skillnad vid blött väglag.
 • Reparationskit – Ett litet kit som hjälper till vid problem kan vara skänt att h amed sig om det är långt hem. T ex för att laga punkteringar eller dra åt en sjukande sadelstolpe. Kan placeras i en sadelväska.
 • Cykeldator – Överkurs, men kan vara kul för att få lite statistik på hur långt och fort det går.
 • Pedaler – För dig som är en mer van pendlare/cyklist kan pedaler som du sitter fast i göra stor skilland. Men det är överkurs.

Vad för sorts Cykel behövs för att kunna Cykla till Jobbet?

Vilken sorts cykel för pendling

Som vi beskrev här ovan så behövs egentligen ingen speciell cykel. Din gamla hoj fungerar bra, iaf till en början. Testcykla någongång när det är fint väder så märker du om cykeln (och du) kommer att klara av vägen till jobbet.

Se dock till att pumpa däcken (viktigt för att få ett bra rull) och smörja upp kedjan!

Om du nu inte har någon cykeln eller du känner att den du har inte fungerar så är här några småtips på vad du ska tänka på.

Tips för dig som behöver köpa ny Cykel

Behöver du köpa en cykel att pendla med så är vårt tips att du köper en som du gillar att cykla på.

Och vilken sorts cykel det är beror på några olika saker som vi går genom här:

 1. Hur långt du behöver cykla dagligen?
 2. Vad det är för sorts vägar?
 3. Ska du även använda hojen som ett träningsredskap?
 4. Har du tänkt att även kunna transportera barn (cykelkärra eller cykelsits)?

Om det sedan är en mountainbike, racer, hybrid eller en citybike är helt upp till dig. Tänk igenom dina behov, och framtida behov.

Hur långt är det realistiskt att kunna cykelpendla?

Vilka avstånd som det går att pendla med cykel varierar en del. Till stor del på dig och din utrustning.

Om du är vältränad och har en ”snabb” cykel så klarar du av att lägga fler mil på ditt pendlande. Mycket bereodne också på hur mycket tid som finns tillgänglig. T ex om det måste anpassas till lämningstider på dagis etc.

Hur vägarna som du använder till jobbet ser ut gör också sitt till. Plus att om det är mycket trafik och andra cyklister som du måste ta hynsyn till.

Kanske är upp till 1-1,5 mil enkel resa rimligt för dig som inte är en sån van cyklist. Självklart beroende på hur vägen till jobbet ser ut. Med avstånd längre än så finns ju en elassisterad cykel som ett tänkbart alternativ.

Praktiska tips för att få ihop det – livspusslet

Visst är det så att det kanske inte alltid är det snabbaste eller smidigaste sättet att ta sig till jobbet. Men det behöver inte vara så. Planering och att vara förutseende är a och o här.

 • Planera: Det gäller angående flera delar av pendlingen. Dels den med kläder och extra packning. Men även med familjen så att de vet vad som gäller för vilka dagar. När du kan tänkas komma hem och så vidare.
 • Omklädning / Ombyte: Se till att du har dubbla uppsättningar av arbetskläder och pendlingskläder så att du alltid har en uppsättning av var hemma och på jobbet. Ha även duschgrejer på jobbet. Och skor, glöm inte skor.
 • Träning: Jobbpendlingen är ett perfekt tillfälle att kombinera transport med träning. Det frigör även tid som du istället skulle lagt på ett träningspass av något slag.
 • Lunchlådan: Har du alltid med dig lunchlåda till jobbet så är det inga problem med att få med dig den även på cykeln. Använd ryggsäck eller annan väska (ett tips – lägga lådan i en påse ifall det skulle bli läkage). Ta med dig alla veckans lådor på måndagen så slipper du kanske ryggsäcken resten av dagarna. Finns även speciella lunchväskor.

Där har du det – vår guide för dig så att du kommer igång med cykelpendlingen. Det är ett bra alternativ. Och som sagt, du måste inte cykla varje dag bara för att du nu råkar vara en som cyklar till jobbet.

Vad är dina tankar? Har du något att tillägga?

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}