Resa med Cykel – tips & vad du ska tänka på

november 17, 2022
Uppdaterad: 17-nov-2022

När du gillar att cykla så gillar du att cykla även när du är ute och reser. Det gäller vare sig det är en specifik cykelresa eller ”vanlig” semesterresa du är ute på.

Här ger vi dig en rad med tips på sådant som är bra att tänka på när du ska ut och resa med din cykel. Oavsett vilket transportmedlet blir!

Innehåll

Cykel på flyg

Att flyga med sin cykel kan kanske uppfattas som lite komplicerat och omständligt. Men det är faktiskt ganska enkelt och smidigt.

Nästan alla flygbolag låter dig ta med cykel och checka in den som bagage, ofta kallat specialbagage eller sportutrustning. Du bokar cykeltransporten precis som du numera bokar dina vanliga väskor.

Att få cykla på sin egna cykel under semestern kan vara guld värt!

Flyga med cykel som bagage

Packa cykel i förväg i en speciell cykeltransportväska eller en cykelkartong. På så sätt är din cykel skyddad på ett helt annat sätt än om du bara skulle skruva av pedalerna, tömma däcken på luft och vrida styret.

Packa cykeln ordentligt och räkna med att väskan/lådan med cykeln kommer hanteras lite ovarsamt.

På de flesta flygplatser checkar du in cykeln vid en speciell ”drop off” för dessa större väskor. När du landat och ska hämta ut ditt bagage finns även här speciella utlämningsplatser för dessa mer skrymmande bagageväskor och sportutrustning.

När jag flugit med cykel till Malaga så är denna plats för specialbagage väl markerade och det har aldrig varit några problem att hitta eller få ut cykeln.

Priser för cykel på flyg

Priserna för att få med cykeln på flyget varierar. De allra flesta flygbolag låter dig idag boka cykeln som någon typ av specialbagage och har då ett fast pris för detta.

Men rent generellt kan vi säga att du kan räkna med runt 500 kr för att flyga med cykel inom Europa.

Tittar vi hos Norwegian så tar dem 350 kr om du bokar i förväg online och 600 kr på flygplatsen.

Cykel på bil

Att få med sig cykeln eller cyklar i/på bilen är enkelt. Det finns flera olika sätt att använda sig av.

Inuti bilen

Handlar det om 1-2 st cyklar och du har en någorlunda rymlig bil kan du transportera cyklarna inne i bilen.

Bara fäll sätet och demontera cykeln. Ofta räcker det med att ta av hjulen. Ibland får du även plocka bort sadel & sadelstolpe och kanske lossa på styrstammen så du kan vrida styret.

På bilens dragkrok

Har du dragkrok finns det många olika varianter av cykelhållare du kan montera där.

Tänk på: har du ingen dragkrok finns det varianter av cykelhållare som du fäster på bakrutan.

Det finns modeller av cykelhållare som kan ta från 1 upp till 4 st cyklar. Det finns också sådana du kan fälla så att du kan öppna bakluckan med cykelstället kvar på dragkroken.

Väldigt praktiskt när du behöver ha snabb åtkomst till bagaget.

På bilens tak

Du kan också använda dig av ett cykelställ för takmontering. Det finns några olika varianter beroende på hur många cyklar du vill kunna ta med och hur din bil ser ut.

Den kanske vanligaste är den du fäster i bilens takrails men det finns som sagt också andra monteringslösningar, allt för att det ska passa olika bilmodeller.

På taket kan du få med upp till 8 st cyklar med hjälp av de allra största takhållarna.

Cykel på tåg

Att resa med cykel på tåg är inte alltid så enkelt som det borde vara. Det skiljer sig dock en hel del åt mellan olika bolag.

Ett allmänt tips är dock att packa din cykel

Här har vi kollat upp cykelvillkoren hos några vanliga tågbolag:

  • SJ – du får ta med din cykel. Du måste monterar ner eller fälla ihop cykeln och förvara den i lämplig cykelväska. Cykelväskan kan vara max 140x85x30cm och väga som högst 25 kg för både cykel & väska.
  • SL – på pendeltågen, Saltsjöbanan och pendelbåtarna går det att ta med cykel men med vissa begränsningar. SL har många olika regler så det är bättre du läser direkt hos dem vad som gäller.
  • Västtrafik – på Västtågen får du ta med dig en cykel gratis om det finns plats. Måtten får högst vara 190 cm lång och 70 cm bred, samt ha två hjul. På spårvagnar får du inte ta med cykel ombord.
  • Skånetrafiken – inom Skåne får du ta med cykeln gratis på Öresundstågen, dock i mån av plats. Till Danmark behöver du dock köpa tillägg för din cykel.
  • Mälartåg – du kan ta med cykel gratis ombord. Finns platser för upp till sex cyklar i varje tågset. Går inte att reservera plats.
  • Tåg i Bergslagen – tillåtet att ta med cykel ombord. Finns två platser ombord på varje avgång. Går ej att boka cykelplats i förväg, först till kvarn som gäller.
Copyright: Niklas Björling, bild från Mälartåg

Vad kostar det med cykel på tåg

Det tråkiga svaret är ”det beror på”. Ibland kostar det 60 kr eller 100 kr men hos många tågbolag är det faktiskt gratis.

Innan du bestämmer dig för att resa med tåg gäller det att du kontrollerar vad som gäller på den specifika sträckan du tänkt att åka.

Gör alltid detta innan du bokar biljetten!

Cykel på buss

Bussen är ett smart sätt att resa, speciellt kortare sträckor. Men om man får ta med sig en cykel på bussen varierar, dels mellan olika bolag men också mellan olika busstyper.

Här har vi kollat upp villkoren hos några vanliga bussbolag:

  • SL (Storstockholms Länstrafik) – tillåter inga cyklar på bussarna.
  • Västtrafik – tillåter inga cyklar på bussarna. Men ett test kommer snart att införas.
  • Skånetrafiken – på vissa regionbussar får du ta med cykel i mån av plats under vissa tider. Dock inte på stadsbussarna.
  • Diverse Länstrafiksbolag – på många av länstrafikens regionbussar finns cykelställ baktill. Dock inte så ofta på stads- eller expressbussar.
  • Flixbus – tillåter cykel på flera av sina busslinjer. Kräver cykelbiljett som kostar 89 kr.

För att få de senaste och mest exakta cykeluppgifterna får du se till att göra lite bakgrundsarbete.

Kolla upp i förväg vad som exakt gäller för det bussbolag du planerar att åka med och den sträcka du vill resa.

Sammanfattning

Att resa med sin cykel är inte speciellt krångligt. Det gäller bara att vara förberedd och ha tänkt till innan avresan.

Oavsett vilket transportmedel du väljer så går det oftast att få med sig cykel. Det är egentligen bara många bussar och vissa tåg där det ofta är problem eller totalt stopp.

Mest troligt kommer det att bli enklare och enklare att kunna ta med sig cyklar på tåg och bussar. Det ligger helt enkelt i tiden att göra det enklare att transportera sig miljösmart.

Lycka till med din cykelresa!

Har du stött på problem när du rest med cykel? Berätta gärna om det gick att lösa eller sådant som vi ska vara uppmärksamma på.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}