Navdynamo – vad är det & hur fungerar den?

oktober 6, 2021
Uppdaterad: 06-okt-2021

Du har säkert hört talas om, eller bokstavligen hört, en dynamo när det kommer till cyklar och belysning?! Det där surrande ljudet som uppstår när du knäpper på dynamon så att den ligger an mot däcksidan.

Men det är den gamla metoden för att driva cykellysen. Numera används navdynamo. Med vad är det egentligen och hur fungerar den?

Det tänkte jag att vi skulle gå genom här.

Den gamla sortens Cykeldynamo

Vi börjar med att snabbt titta bakåt, till den gamla sortens dynamo och hur de såg ut samt fungerade.

För yngre generationer så kan detta vara helt ny information medan nästan alla av oss som är lite äldre förmodligen någon gång cyklat på en cykel där en dynamo funnits monterad.

Dynamo monterad på cykel
Axa Basta Cykeldynamo

Cykeldynamon sitter monterad långt uppe på ett av framgaffelns ben, uppe vid däcket. Överst på dynamon sitter en räfflad rulle och när denna ligger an mot däcket och hjulet börjar rulla så börjar också dynamon generera ström kopplat till cykelns lampa.

Dynamon går att knäppa på eller haka av. Så under dagtid behöver du inte cykla med den igång. För den genererar ett tydligt motstånd och det går helt enkelt tyngre att cykla.

Med dynamon igång märker du också stor skillnad på hur bra lyset lyser beroende på hur snabbt du cyklar. Cyklar du väldigt långsamt eller bara leder cykel så ger lampan ett väldigt svagt sken. Cyklar du sedan snabbare så ökar lyskraften.

Även baklampan kan drivas av dynamon men det var också vanligt att den drevs med hjälp av batterier.

Den nya sorten – Navdynamon

Principen är den samma. Genom motstånd skapas energi som driver cykelbelysningen. Nu sitter detta dock inne i navet på framhjulet.

På så sätt slipper du den gamla varianten som låg an mot däcksidan. Du slipper också att dynamon utsätts för så mycket väder och vind. Den är numera väl skyddad inne i navet.

Navdynamo från Shimano

Tack vare nyare teknik så ger den också ett klart mindre motstånd när du cyklar. Vid beräkningar så har man sett att navdynamon ”snor” mellan 1% till 7% av din rulleffekt, beroende på tillverkare och modell.

Tillsammans med en LED-lampa så sker heller ingen större effektförlust, från dynamo till lampa.

Om du ska köpa till en navdynamo (en lös för att montera på ett nytt hjul) behöver du veta ett par olika saker. Det finns nämligen olika modeller beroende på:

  • vad du har för bromssystem
  • hur stort hjul du har
  • hur många ekrar ditt hjul har
  • och vad för sorts låsning du har till ditt hjul.
Cykellampa och Navdynamo - sladdinfästning

Cykellyset kopplas ihop med navdynamon via en sladd som antingen går invändigt i gaffelbenet eller utvändigt längs med gaffelbenet.

Går en navdynamo ofta sönder och går den då att laga?

Som allt annat kan saker gå sönder. Men de är faktiskt väldigt driftsäkra och håller för väldigt många mil och år.

Det som oftast strular är sladdkopplingarna mellan navdynamon och lampan. Där kan med tiden uppstå korrosion och kontaktproblem. Men det går oftast enkelt att lösa. Antingen om har någon händig i närheten eller så lämnar du bara in cykeln hos din lokala cykelreperatör.

Hur fungerar en dynamo, rent tekniskt?

En dynamo, eller generator som det också kallas, är en maskin som omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi. Vid omvandlingen tillämpas induktionsprincipen/generatorprincipen – när en elektrisk ledning och ett magnetfält rör sig i förhållande till varandra uppstår en elektromotorisk kraft (emk) i ledningen.

Vad är bäst, navdynamo eller batteridriven cykelbelysning?

Svaret blir det klassiska, det beror på.

Om du cyklar lite då och då är navdynamon perfekt. Den finns alltid med dig. Du behöver inte göra så mycket, t ex bara knäppa på lampan om du har på/av knapp. Och den är väldigt underhållsfri.

Cykellampor med navdynamo ger dock inte så mycket lyskraft. Så om du cykelpendlar och ofta hamnar på gator eller cykelbanor med mindre gatubelysning är det inte säkert att lampans sken räcker till. Där gör batteridriven belysning en stor skillnad.

Med batteridrivna cykellampor, både utbytbara och laddningsbara, kan du få väldigt kraftiga lysen. Lampor som lyser upp över 100 meter framför dig. För dig som cykelpendlar har vi här satt ihop en guide över de bästa cykellamporna.

Tänk också på din baklykta

När du använder navdynamo och måste stanna, t ex vid ett övergångsställe eller rödljus så slocknar många baklampor. Det finns några varianter som laddas och lyser även när du stannat men de är få.

Därför är rekommendationen att använda en batteridriven lampa för baklyktan.

Vanliga frågor

Vad är en navdynamo?

Det är en generator som sitter i hjulets nav. När hjulet oh navet snurrar produceras där ström till cykelns lampa.

Hur fungerar en dynamo?

En dynamo fungerar som en generator. Den omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi.

Vad är en cykeldynamo?

Det är en liten generator som används för att driva cykelbelysning. Den klassiska/gamla varianten är en sidhängande generator som drivs av ett räfflat hjul som ligger an och rullar mot cykeldäckets sida.

Går det att stänga av en navdynamo?

Lamporna går att stänga av eller koppla bort. Du kan dock inte stänga av själva dynamon. Den sitter i navet och arbetar om hjulet snurrar.

Vi summerar

Förhoppningsvis har vi lyckats bringa lite klarhet i hur en navdynamo fungerar men också hur den gamla typen av cykeldynamo fungerade.

Dynamos, eller generatorer, är en smart uppfinning som hjälpt oss (världen) mycket och på många olika sätt. Bland annat att driva våra cykellysen!

Dagens navdynamo är ett bra och smidigt sätta att driva sin cykelbelysning. Det är underhållsfritt och enkelt att alltid ha både lampa och dess strömkälla med dig på cykeln.

För dig som behöver kraftigare belysning är det dock inte säkert att dynamon lyckas uppfylla dina krav. Då är en batteridriven lampa ett bättre alternativ.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

    1. Hej Camilla,

      Ber om ursäkt för väldigt sent svar. Denna kommentar missades.

      Beroende på modell så kan det se olika ut. Men i stort så hakar/plockar du bara bort kontakten (locket) från kontaktterminalen. Den bör lossna ganska enkelt bara du tar bort rätt del så att säga.

  1. Finns det någon standard spänning eller hur många Volt brukar ge navdynamo?
    Finns det någon regulator som begränsar spänningen om hjulet rullar för fort?
    Mvh Vidak

      1. Frågeställaren frågar om spänningen och inte om effekten. Han vill veta om det finns en spänning som är reglerad i dynamon. Med en reglerad spänning kan man säkerställa att varje lampa som är anpassad för denna spänning inte blir överbelastad och vid uppnådd spänning kommer lampor med olika effekt (för denna spänning) endast variera strömuttaget utefter deras effektbehov och fungera optimalt.

        1. Tack för din kommentar och hjälp John. Får nog råda till att kontakta tillverkaren, jag är helt enkelt ute på djupt vatten här.

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}