Miljövänliga cykelslangar – finns det?

november 11, 2022
Uppdaterad: 11-nov-2022

Cykling är ett relativt miljövänligt transportmedel, speciellt i jämförelse med bilen. Men hur är det med alla produkter som vi cyklister använder?

Här tänkte vi titta närmare på cykelslangen. Finns det miljövänliga (eller miljövänligare) cykelslangar?

Innehåll

Vad är en cykelslang tillverkad av?

Vi vet att plast och gummi rent generellt är stora miljöbovar. Och en cykelslang är väl tillverkad av någon sorts gummi?

De flesta slangar är tillverkade av butyl. Butyl är en väldigt elastisk och lufttät syntetisk plast.

Men det finns också slangar tillverkade i Latex (naturgummi) och Aerothan som är en polyuretan plast.

”Problemet” med slangar är att de ska fungera lika bra i kalla som varma förhållanden. De ska också kunna hålla luft bra, stå emot slag och stötar. Kunna snabbt expandera för att sedan krympa tillbaka igen.

Detta begränsar materialvalen.

Däcktillverkaren Schwalbe & deras återvinningsprogram

En av världens största tillverkare av cykelslang och däck, tyska Schwalbe, har sedan 2015 ett återvinningsprogram där butiker och cyklister gratis kan skicka tillbaka gamla uttjänta slangar.

Programmet finns just nu i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Hittills har över 7 miljoner slangar återvunnits.

I de nya slangarna är sedan ungefär 20% från återvunnet material.

Återvunna cykelslangar som blivit en annan produkt

Precis som med mycket annat plast- och gummimaterial finns det också innovativa företag och människor som tar tillvara på gamla slangar. Sedan används den gamla slangen till att tillverka en ”ny” produkt.

Hos bland annat Cycle of Good finns bälten, plånböcker och andra förvaringsväskor som är tillverkade av återvunna cykelslangar. Häftigt.

Även du kan göra en liten insats för miljön

Istället för att köpa nya slangar kan du se till att laga den du har. Köp ett lagningskit.

Är det bara ett litet hål i slangen fungerar det alldeles utmärkt att laga slangen. Dessutom sparar du någon extra krona.

Sammanfattning

Cykelslangar är till största del tillverkade av butyl, vilket är en syntetisk plast. Vi vet att plast och gummi är stora miljöbovar.

Schwalbe har ett program för att återvinna gamla uttjänta slangar. Materialet från dessa återvänds sedan när nya slangar tillverkas. Så vill du göra en liten miljöinsats ska du köpa cykelslangar från just Schwalbe.

Något annat du kan göra är att minska dina inköp av nya slangar. Laga istället dina gamla.

Har du något tips på vad vi som cyklister kan göra för att ytterligare minska vårt klimatavtryck? Behöver inte röra sig om just slangar.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}