Vi vet av erfarenhet att frågorna kan vara många angående dubbdäck, och det gäller dubbdäck i alla olika former. Men det gäller nog speciellt för just cyklar.
Detta då det ändå är en relativt ovanlig och ny företeelse.
För att underlätta för dig som funderar på om ändå inte cykeldubbdäck kanske är något för dig. För just dig, har vi har här ställt samman några av de vanligaste frågorna vi stöter på. Vet du redan med dig att det är dags för dubb- eller vinterdäck så hittar du här våra favoriter.
Hoppas vi lyckas svara på just din fråga!
Annars är det bara att ställa en via kommentarsformuläret längst ner på sidan.
Frågor & Svar angående Cykeldubbdäck
Tidigare var det Nokian (Numera SuomiTyres) som var det självklara valet men idag ser det lite annorlunda ut. Suomityres har fått konkurrens av bland annat Schwalbe och Continental.
Till exempel Schwalbe använde sig tidigare av ståldubbar men har gått över till karbiddubb och har under de senaste åren blivit mycket populära.
Det är troligt att ytan på dubben kommer att rosta men det är normalt. Det kommer definitivt inte påverka däckets funktion så du kan lugnt cykla vidare 🙂 .
Det finns, dock har inte alla tillverkare det ännu i sitt sortiment. Att sätta dit en ny dubb kan vara svårt första gångerna men det lär man sig snart.
Den största anledningen är att man cyklar lite för aggressivt på trottoarer och i stenig terräng.
Man ska helst inte använda cykeldubbdäck på barmark på exakt samma sätt som du cyklar med dina ”sommardäck”. När det är vinterväglag är det bara att köra på men ta det lite lugnare vid hårda inbromsningar på asfalt mm.
Det kan vara bra att låta dubbarna masseras in ordentligt innan man gör alltför häftiga svängar och inbromsningar. Det finns många däck och bromsar, på till exempel bilar som behöver en inkörningsperiod.
Börja att använda dubbdäcken innan snön kommit, pumpa dem väl och släpp sedan med tiden ut luft tills du har ditt valda lufttryck. Förhoppningsvis har du gjort ett par mil med däcken och de har då satts sig och är redo för långa vintern.
Är det då ett måste att köra in sina dubbdäck? Nej, det är det absolut inte men har man möjligheten är det ända att rekommendera.
Så var det ibland för många år sedan, säg under 90-talet. Numera har utvecklingen gått framåt och gummit och dubben har utvecklats till att fungera alldeles ypperligt.
Det kan dock vara bra att köra in (massera) däcken lite innan de används fullt ut. Skulle du få problem med ett däck som tappar dubb ska du ta kontakt med din handlare och reklamera däcket, alternativt be dem dubba om det.
Att tappa en och annan dubb är inget att vara orolig över, det är heller inget som kommer gå på någon garanti. Däckets grepp har inte försämrats nämnvärt pga av detta.
Visst kan det vara sant men bara om hela däcket hade varit tillverkat av karbid. Faktum är att tack vare det lilla utsticket på dubbarna, ca 1 mm på cykeldäck, så är det inget större problem.
Dubben sitter i relativt mjukt gummi och när man cyklar på ett hårt underlag trycks istället dubben in i däcket. På is blir det tvärtom, den mjukare isen gör att dubben istället sjunker ner i isen och ger ett bättre grepp.
Folk som pratar om att det kan vara halkigt med dubbdäck har nog kört med dåliga däck. Tillverkarna vet att en vinterväg inte alltid, om än alls i vissa fall, består av snö och is. Detta finns med i beräkningen och däcken är därför gjorda för båda underlagen.
Dock så är det ju så att de passar absolut bäst på vinterväglag. Anpassar du hastigheten till rådande förhållande så har du inget att oroa dig för.
Nej det tycker vi inte du behöver.
Se till att byta till vinterdäcken sent på hösten och ha dem sedan på över hela vintern. Dagens karbiddubbar håller lika länge som gummit i däcken gör så det är inga problem.
Skulle däremot dubben vara av stål kanske man ska vara lite mer uppmärksam då de slits betydligt fortare.
Dessutom kan man aldrig riktigt veta när och om det fryser på, det kan bli snabba skiftningar i temperaturen. Så fort solen går ner kan det bildas is på tidigare blöt områden. Därför, välj att ha dubbdäcken på hela vintern.
Visst är det så att de är lite tyngre och låter mer men det är ett lågt pris för den extra säkerhet de ger.
De flesta dubben i dagens cykeldäck är tillverkade av Tungsten Karbid, vilket är en mycket hård och tålig legering mellan Tungsten och Karbon. Dubbarna är därför mycket tåliga.
Ibland förekommer även vanliga ståldubbar, ibland även en blandning av de två materialen, men det är allt ovanligare.
Det är något du inte behöver oroa dig för.
Däcken är tillverkade så att dubben inte ska kunna göra hål i slangen. Detta är något tillverkarna naturligtvis testat ordentligt. Basen på dubben, dvs den sida som är inne i däcket och då närmast slangen, är också platt. Det är endast det du ser på utsidan som är lite spetsigare.
Du behöver inte heller använda någon specialslang. Din vanliga fungerar alldeles utmärkt.
Skulle du få punktering och inte riktigt vet orsaken så kan det vara så att däcket har torkat och dubben därför trängt genom. Då är det dags att byta däck. Ett gammalt slitet däck kanske inte alltid klarar av att hålla kvar dubben vilket dels kan göra att de trillar bort eller tränger genom intill innerslangen.
Som med alla andra utsatta kontaktytor så kommer dubben till slut att slitas ner, precis som på dubbdäcken till bilen. Det är dock en process som beror mycket på underlag, hur många mil du cyklat och annan påverkan. Det är inget du behöver vara orolig över.
Även själva gummit i däcket har en viss livstid. Gummit torkar med tiden och gå sönder. Dubbar kan då slitas loss och kanske försvinner även däckets mönster på vissa ställen. Även däcksidorna kommer till slut ge upp, de spricker och ger till slut punkteringar.
Detta händer dock alla däck och är inget specifikt för cykeldubbdäck. Visst skulle det kanske gå att ytterligare förbättra däckens hållbarhet men risken är då att det istället blir mer eller mindre okörbart så det kommer vara alldeles för tungt och trögrullat. Ingen skulle vilja cykla med ett sådant.
När däcken är slut, se det så som att du istället gjort något bra. Du har kört många mil på din cykel och förbättrat din hälsa samt gjort en liten miljöinsats.
Ett tips för att få en längre livslängd på dina dubbdäck är att alltid välja däck med karbid dubb istället för stål dito!
Det finns dubbade cykeldäck med ett olika antal dubbar. Ett däck med många dubbar ger självklart bättre grepp på is och snö, men kan fungera lite sämre när barmarken kommer fram. Det kommer även rulla sämre, låta mer men framför allt är det inte lika effektivt.
Håller du till och cyklar mest i stan på plogade cykelvägar eller om du oftast har milda vintrar där du bor (läs söder) kan ett däck med ca 80-140 st dubbar räcka mer än väl.
Dessa däck brukar ha dubben placerad mer på sidan av däcket för att ge dig bättre grepp när du lutar cykeln vid svängar. Det ger även ett bättre funktion på torr barmark samtidigt som rullmotståndet blir mycket lägre.
Cyklar du till största del på vägar som inte underhålls lika ofta, i obanad terräng eller generellt har mer snö så kan det vara mer lämpligt med ett däck med fler dubb. Välj då gärna däck som har 200 – 300 st dubb.
Fördelarna med ett större antal dubb är många. Risken att du låser hjulen vid en kraftig inbromsning minskar, cyklar du uppför eller vid igångdrag efter ett rödljus minskar risken att du spinner. Det ger dock sämre rullförmåga och på barmark kommer det att smattra en del, dock ett lågt pris att betala för bra grepp.
Är det mountainbike du cyklar så är det bäst med ett kraftigt däck med ca 300 st dubb som hjälper dig vid inbromsningar, accelerationer och snabba riktningsförändringar.
Mtbs har oftast även ett grövre däckmönster som fungerar bättre i djupare snö.
Nu är det dock inte bara antalet dubb som påverkar ett cykeldubbdäcks funktion. Gummit i däcket och dess sammansättning är också väldigt viktigt. Vinterdäck, både med och utan dubb, har som regel en mjukare gummiblandning än den som används på sommaren. Anledningen till det är att kylan på vintern gör gummit hårt och det leder till en sämre greppförmåga. Något man absolut inte vill ha på en vinterväg.
Svaret på frågan är inte helt enkelt. Men visst är det bättre med ett dubbdäck fram än inget alls.
Ett bra dubbdäck fram kommer förmodligen att hindra några vurpor som annars kunde ha skett. När greppet/fästet släpper på framhjulet så kör du omkull ganska snabbt och många gånger utan någon som helst förvarning.
Om du tappar fästet bak så vurpar du många gånger också men det händer inte lika snabbt och oväntat som fram. Resultatet blir kanske inte så allvarligt och du hinner även få ut en fot för att dämpa eller hindra fallet. Kör du heldubbat kanske du slipper eller i alla fall minimerar risken för att cykla omkull.
Väljer du dubb endast fram så får du även andra problem:
– Du kommer ha problem att ta dig uppför en isig backe.
– Du kommer att få problem i spåriga och isiga förhållanden.
– Du riskerar att tappa fästet på bakhjulet i isiga utförslöpor med sladd som följd.
– Risken att tappa kontrollen i korsningar med mycket trafik.
– Du riskerar att vid hårda snabba inbromsningar endast kunna glida och hoppas på det bästa.
Så med detta i åtanke är det svårt att förstå varför man skulle ”nöja” sig med dubb bara fram, om det nu inte handlar om att man vill spara lite pengar.
Slutligen
Där har du nu lite att läsa igenom. Använd sökfunktionen om du tycker att det är för mycket att läsa/skumma genom.
Hoppas hur som helst att du har fått svar på din fråga och redan är på väg till butiken för att nu köpa dig ett par bar dubbdäck till din hoj.
Lycka till!
Dubbdäck både fram och bak är det enda vettiga. Men om man av någon konstig anledning bara vill ha ett dubbdäck, så sätt det bak! Då kan du bromsa och får drivkraft i backar. Med dubbdäck enbart fram kan du inte bromsa och får gå uppför hala backar. Det är bättre att köra omkull för att framhjulet släpper än att inte kunna bromsa för att dubbarna sitter fram.
Hejsan Björn,
Självklart har du rätt i att dubbdäck fram OCH bak är det rätta. Inget annat kommer så klart i närheten. Bara för att göra det klart – köp två st dubbdäck! Tanken här var att ge hjälp för dem som t ex bara hade råd med ett dubbdäck. Artikeln skrevs för ett par år sedan och då kostade däcken en bra slant. Skulle vilja säga att det är många faktorer som spelar in och vilket alternativ som då är minst dåligt. Vart du cyklar, hur duktig cyklist du är, skick på underlaget, backigt lr platt med mera. Men jag vill fortfarande hävda att det är rätt att sätta dubben fram om man bara har möjlighet till att använda ett dubbdäck. Så skulle jag göra men om någon annan vill göra tvärtom ska de självklart göra det. Gör det som känns bäst för dig och din situation.
Tack Björn för dina synpunkter och kommentar. Det uppskattas.
Min cykelreparatör bad mig köpa vinterdäck med dimension 400 – vad är det och kan ni hjälpa mig att köpa det här på er sida? Har precis köpt en Skeppshult från -91 som jag tänkte använda i vinter (5vxl m fotbroms ??)
Hejsan Malin,
Vi säljer tyvärr inga däck, eller andra produkter, här på vår sida. Men det finns många andra ställen du kan köpa dig ett däck. Med dimension 400 antar jag att reparatören menar en fälgdiameter på 400 mm. Då ska du köpa ett däck med ETRTO XX-400. XX står här för bredden på däcket (kan vara 25, 32, 37 med flera).
Men det kan också handla om det gamla franska cykeldäcksmåttet. Då blir det dock svårare att säga exakt vilket däck du ska köpa.
Sorry att jag inte kan hjälpa dig mer specifikt än så.