Förvara din cykel – tips på hur du bäst förvarar cykeln hemma

november 28, 2022
Uppdaterad: 28-nov-2022

Cyklar är härliga att använda men vi kan inte cykla hela tiden. Så då och då måste de förvaras, speciellt under vintern.

Men hur du ska och kan förvara din cykel skiljer sig åt beroende på hur du bor, hur lättillgänglig du vill ha din cykel och vilka andra förutsättningar du har.

Det finns flera smarta lösningar när det kommer till cykelförvaring. Och dessa kommer vi att tipsa dig om här.

Innehåll

Bäst för Cykeln

Det absolut bästa sett ur cykelns synvinkel är att den får stå torrt och relativt varmt. Då mår den som allra bäst. Till exempel i ett uppvärmt garage eller torrt förråd.

För väta och stora temperaturskillnader kan tära på cykeln med tiden. Du kan då se att saker börjar rosta och kanske kärva ihop.

Men om detta inte är ett möjligt alternativ listar vi några saker du kan göra här.

Förvara cykel i Lägenhet

Cykel förvarad i lägenhet

Bor du i lägenhet och saknar ett riktigt bra förvaringsutrymme för din cykel? Eller det kanske finns ett cykelförråd men det känns tryggare att ha cykeln hemma i lägenheten?

Här ska vi hjälpa dig med några tips om cykelförvaring på bästa sätt hemma i lägenheten.

1. På väggen

Vi vet att utrymmet i en lägenhet många gånger är begränsat, speciellt golvytan. Men en av de ytor som oftast är ganska outnyttjad är väggen.

Därför är en vägghängd upphängningskrok, specifikt avsedd för cyklar en smart investering. Med hjälp av kroken kan du få upp cykeln från golvet och genast tar den mindre plats.

Ett tips: montera upphängningskroken så nära ytterdörren som möjligt. Det kommer bli smidigast i längden. Lovar.

Här följer tre av våra favoritlösningar när det kommer till att förvara cykeln på väggen:

Cavo väggkrok

Från Cavo kommer denna praktiska väggkrok. Med den blir det enkelt att förvara cykeln på väggen.

En stor fördel med denna väggkrok är att den kan fällas upp så att den tar mindre plats när den inte används till en cykel.

Cycloc väggdisplay Endo

Endo från Cycloc är ett innovativt väggfäste som är väldigt enkel att använda. Samtidigt hjälper den dig att visa upp din cykel på ett snyggt sätt.

Perfekt när du är tvungen att förvara din cykel i lägenheten!

Feedback upphängningskrok Velo Wall Post

Velo Wall Post är en mycket rymlig upphängningskrok som dels rymmer din cykel men även hjuluppsättningar, däck och liknande.

Med andra ord ett perfekt alternativ om du även cyklar vintertid och behöver någonstans att förvara sommarhjulen.

Kom ihåg: använd tidningspapper eller någon handduk under cykeln och hjulen om det varit blött ute eller om du precis tvättat den.

2. I taket

Ett lite mer omständligt alternativ är att förvara cykeln i taket. Det är smidig när den väl är där men kan vara bökigt att få upp den dit.

Det finns speciella upphängningskrokar (dessa fungerar lika bra på väggen).

Viktigt: tänk på att använda rätt plugg när du fäster och skruvar dit krokarna. Ta reda på vad det är för material i talet innan du börjar. Du vill inte att hojen ramlar ner…

3. På balkongen

Att ha den ute på en balkong (om din lägenhet har en sådan) är ett sätt. Det är inte vårt favoritställe men det fungerar.

Varför vi inte gillar det beror på att cyklar blir stulna även här ute. Sedan, om balkongen inte är inglasad, så utsätt också cykeln för väder och fukt.

Om du ändå måste ha den på balkongen ska du låsa fast den, alltså låsa fast den i något annat objekt. Använd också ett juste cykelställ av någon typ.

Förvara cykel i Förråd

Ett förråd som bara du har nyckel och tillträde till är det bästa.

Men även större cykelförråd i ett lägenhetshus är ett bra ställe. Här gäller det dock att du kan låsa och speciellt låsa fast din cykel i något fast objekt.

Har du ett eget förråd vill du även här ha någon sorts speciell lösning för att hänga upp cykeln. På så sätt får du bättre plats med allt annat som också måste stå i förrådet.

Beroende på hur ditt förråd ser ut kan du titta på alternativen för lägenheter ovan eller garage längre nere på sidan.

Kallförråd eller varmförråd?

Ett varmförråd är så klart det allra bästa. Där får cykeln stå i en jämn och lagom temperatur.

Men ett kallförråd är absolut mycket bättre än att låta cykeln stå ute och utsättas för väder och vind.

Förvara cykel i Garage

Bor du i hus har du troligtvis ett garage. Där är så klart en utmärkt plats att förvara hojen på. Är det dessutom uppvärmt är det ännu bättre.

För att cykeln ska ta så lite plats som möjligt eller vara så lättillgänglig som möjligt finns några olika alternativ på hur du ska hänga eller låta den stå.

För som alltid är utrymmet förmodligen begränsat. Mycket som ska få plats. Men att nå yteffektivitet tillsammans med enkel åtkomst av cyklarna är inte helt lätt.

1. På väggen

Även i garaget är väggen en bra plats för cyklarna. Här finns det flera olika varianter på upphängningsanordningar.

Vilken variant som passar dig bäst hänger (:)) på ett par olika saker. Hur mycket utrymme du har och hur enkelt det ska vara att få ned cykeln.

2. I Taket

För att frigöra golvyta är taket en smart plats att förvara cyklarna.

Det finns lyftanordningar som du kan använda för att hänga cykeln på krokar från taket. Om du har högt i tak kan du överväga att skaffa en takställning eller upphängningsanordning som ibland kan involvera en stege eller trapp.

Dessa rekommenderas mer för de som inte cyklar så frekvent eftersom det kan vara ganska omständligt att hissa cykeln upp och ned vid varje användningstillfälle. Den är inte det enklaste att installera samt använda, men ser ganska snärtig ut!

Förvara cykel utomhus

Måste du ha din cykel utomhus så finns det några bra saker du kan ta till för att minska väderpåfrestningarna.

Ett tak som under ett cykelskjul eller liknande är en bra början. Ett annat bra komplement är att täcka över den med ett vattenavvisande cykelöverdrag.

På så sätt har du minimerat vädrets påverkan på cykeln så gott du kan.

Sammanfattning

Förvara vår cykel behöver vi alla göra, på ett eller annat sätt. Men våra förutsättningar kan skilja sig väldigt mycket åt.

Bor du i lägenhet kanske cykelförvaring i lägenheten är det enda tänkbara alternativet. För dig finns en massa olika sorts lösningar för hur du kan hänga eller placera cykeln på ett snyggt men också praktiskt sätt.

För dig med tillgång till garage eller förråd finns också där olika möjligheter till hur du vill ha cykeln placerad. Lättillgänglig eller mer undanskymd så du få mer plats för annat.

Vårt råd är att i möjligast mån undvika att alltid ha din cykel förvarad utomhus. Vatten och vind påverkar cykeln. Men om det är enda alternativet finns det dock produkter som hjälper dig att skydda hojen.

Hur gör du med din cykelförvaring? Alltid inomhus eller tycker du kanske att vi överdriver i vårt råd att alltid ha den ”inomhus”? Vi vill gärna veta dina åsikter.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}