Elcykelbidrag 2023 – finns det kvar & vad gäller egentligen?

september 14, 2022
Uppdaterad: 02-jan-2023

Elcykelbidraget, eller elfordonspremien som det egentligen hette, lanserades i februari 2018 och blev direkt väldigt populärt bland oss svenskar.

Efter att närmare 100 000 personer ansökt om ersättningen tog medlen slut redan i oktober samma år. Under den perioden kom det in ca 2500–3000 ansökningar i veckan till Naturvårdsverket.

Tanken med premien är att fler människor ska få möjligheten att byta ut bilen mot ett mer miljövänligt transportmedel och på så sätt bidra till minskade utsläpp och mindre trängsel.

Elcykelbidraget för år 2023

Det är tyvärr inte möjligt att ansöka om något elcykelbidrag för år 2023.

Detta då bidraget inte längre är en del av den svenska regeringsbudgeten.

Varför försvann bidraget?

I samband med budgetbeskedet inför 2019, då M- och KD:s budget gick igenom, meddelades det att elcykelpremien inte kommer betalas ut under 2019.

Både de gamla allianspartierna som Sverigedemokraterna hade och har uttryckt sig skeptiska till elcykelpremien.

Kommer det komma tillbaka?

Mest troligt inte. Speciellt inte nu när vi har en högerregering.

Men vad som händer om vi får ett regeringsskifte i valet 2026 vet vi förstås inte.

Trots att bidraget troligtvis är borta, iaf för många år framöver, så har försäljningen av elcyklar fortsatt att öka. Den utgör nu ungefär 20% av den totala cykelförsäljningen.

Hur såg elcykelbidraget ut (vad fick man)?

Bidraget innebar att du kunde ansöka om att få tillbaka 25 procent av kostnaden, eller max 10 000 kronor, då du köpte ett en elcykel.

Det gällde dock inte bara elcyklar utan även andra elfordon som elmoped eller elmotorcykel. Därav namnet elfordonspremie.

Dåvarande regering hade anslagit 350 miljoner kronor om året för åren 2018 till 2020, totalt drygt en miljard kronor. Men för första året, 2018, tog pengarna slut redan i oktober.

Vi sammanfattar

Elcykelbidraget var ett väldigt populärt bidrag som många svenskar utnyttjade när det fanns.

Men tyvärr finns det inte längre någon möjlighet att söka år 2023. Och om det kommer tillbaka eller ej är svårt att svara på i dagsläget. Men mest troligt kommer det inte tillbaka i närtid.

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}