Ta hand om ditt elcykelbatteri – ladda & förvara smart

november 12, 2022
Uppdaterad: 12-nov-2022

Det rullar numera många elcyklar runt våra vägar och cykelbanor. En av de viktigaste komponenterna på en elcykel är självklart dess batteri.

Här ska vi lära dig hur du bäst tar hand om det för att det ska ha så lång livslängd som möjligt. Både när det kommer till laddning som förvaring.

Innehåll

Batteriets funktion och livslängd

En elcykels batteri är en väldigt dyr komponent. Därför är det också något du verkligen ska tand om på bästa möjliga sätt.

Rent generellt ska ett elcykelbatteri hålla bra i minst 3 år eller för minst 800 – 1000 uppladdningar.

Denna siffra varierar dock så klart mellan olika batteritillverkare. Många håller längre än så medan andra kan vara lite sämre.

Skulle ditt batteri gå sönder eller förlora väldigt mycket kraft kan du se fram emot att få betala ungefär runt 6 000 till 10 00O kronor för ett nytt. Priset varierar beroende på vilken typ av cykel och batteri det är du har.

Ladda elcykelbatteriet på bästa möjliga sätt

För att batteriet ska få så bra förutsättningar som möjligt för att hålla länge gäller det att ladda det på ett så smart och bra sätt som möjligt. Bra batterihälsa är a och o!

Huvudregeln är att du alltid ser till att följa anvisningar och rekommendationer från tillverkaren av din elcykel och batteri.

Några generella råd och tips:

  • Ladda batteriet innan det är helt tomt. Att låta batteriet ladda ur helt sliter och minskar livslängden.
  • De flesta batterier mår bäst av att inte alltid sitta i laddaren. Så kom ihåg att plugga ur laddaren när batteriet är fullt. Eller inte låta det laddas längre än runt 12 timmar.
  • Det är bäst att inte ladda ditt batteri direkt efter att du cyklat. Det är nämligen bra att låta batteriet svalna lite innan det laddas. Samma sak gäller omvänt – när batteriet nyligen laddats är det bra att vänta tills det svalnat innan man börjar använda det i cykeln. Har du precis laddat batteriet, vänta en stund innan du sätter det i cykeln och börjar cykla.

Vissa moderna batterier och laddare har inbyggda funktioner som hjälper till att maximera batteriets livslängd. T ex genom att en längre laddning då och då kan ge battericellerna bättre förutsättningar att fungera tillsammans.

Hur du bäst förvarar en elcykels batteri

Batteriet är känsliga. Kraftiga stötar och slag ska undvikas. Att t ex tappa batteriet i golvet är inget bra alls.

Ett tips är att förvara och ladda batteriet på en säker plats. Gärna nära golvet. På så sätt minskar fallhöjden om det skulle ramla ner.

– Klantig Elcyklist

Extremer åt endera håll ska undvikas när det kommer till temperatur. Varken för varmt eller för kallt är bra för batterihälsan. Bäst är en jämn temperatur mellan 10-20 grader.

Att lämna det utomhus på cykeln under vintern är inte att rekommendera. Ta då med det inomhus om det är möjligt.

Förhindra stöld

Det stjäls väldigt många batterier från elcyklar som parkeras på gator och cykelparkeringar. Därför ska du aldrig lämna det på din cykel, trots att det är låst. Plocka bort det och ta med det in.

På så sätt minskar stöldrisken men också risken att det utsätts för stora temperaturskillnader.

Tyvärr har vi dock hört talas om arbetsplatser som inte tillåter att elcykelbatterier tas med in på kontor och andra arbetsställen. Ett tips är då att försöka förhandla er till ett annat dedikerat ställe att förvara batteriet på, om ni är fler elcyklister.

Batteriförvaring om din elcykel ska stå oanvänd en längre period

Ska din elcykel stå stilla oanvänd under en längre period, t ex under vintermånaderna, finns det även då ett par saker att tänka på.

Laddningsprocent

Ett batteri mår bäst när det är runt 50-70% laddat. Alltså lite där mittemellan. Så ska det inte användas en längre period så är det bäst om det är drygt 50% kvar när du lägger undan det.

Tänk på att batterier kan laddas ur även när de inte används. Därför kan det vara bra att då och då titta till det, t ex någon gång i månaden. Det kan låta jobbigt men det tar egentligen ingen tid. Skulle procentsatsen sjunkit kan du bara plugga in det i laddaren och åter få upp den till 50-70% igen.

Vi har hört om många exempel där elcykelbatterier är helt döda efter en vinter, framför allt då de lagts undan helt urladdade från början. I värsta fall finns då inget annat att göra än att köpa ett nytt batteri.

Förvaringstemperatur

Se till att platsen där du förvarar batteriet håller en jämn temperatur. Ett gradantal i förvaringsutrymmet på mellan 10 och 20 grader är lagom.

Självklart ska det också ligga på en plats där det är torrt. Fukt och elektronik går sällan hand i hand.

Sammanfattning

En elcykels batteri är den enskilt viktigaste och dyraste komponenten.

För att få ut bästa möjliga kapacitet och livslängd gäller det att du laddar och förvarar det smart.

Ladda aldrig ur batteriet helt. Men låt det inte heller sitta i laddaren och laddas för länge.

När du ska förvara batteriet ska vara varsam. Det tål stötar och slag ganska dåligt. Du ska också se till att ha det i en jämn temperatur, mellan 10 – 20 grader är rekommenderat. Det ska inte förvaras för kalt men inte heller för varmt.

Ska cykeln stå en längre period ska du inte lämna batteriet helt tomt. Ladda istället upp det till runt 50-70 %. Där mår det som bäst.

Hur gör du med ditt batteri? Hur laddar du och hur tänker du kring dess livslängd?

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}