Bästa Bmx 2024: vår köpguide till de bästa Bmxerna

augusti 21, 2023
Uppdaterad: 09-jan-2024

Dags att köpa Bmx?! Kul, här guidar vi dig till det bästa möjliga köpet. Häng på!

Snabbversionen

Den här artikeln innehåller ganska mycket information, många bokstäver och ord blir det. Om du anser dig ha bättre saker att göra än att läsa en massa text så har vi för dig en snabbversion. Här har vi kokat ner våra toppval till en bmx per kategori.

Våra bästa Bmx cykel rekommendationer:

Där har du det! Blivit sugen på att läsa lite mer ändå? Bra. Bara fortsätt neråt så får du mycket mer köphjälp.

Köpa bmx kan vara lite svårt. Att veta vilken bmxcykel som blir bäst för just dig, eller till barnet är inte lätt. Speciellt inte om det är första gången du köper en.

Här hoppas vi kunna hjälpa dig att hitta rätt, eller i alla fall göra det lättare att hitta en bra bmxcykel. En hoj som kommer att passa personen som ska använda den, dels storleksmässigt men också till den sorts åkning som den är tänkt att användas till.

Vi har här samlat ihop våra favoritprodukter inom BMX segmentet. Vi hoppas att denna samling kan göra det enklare för dig att hitta rätt produkt.

För att ytterligare förenkla och hjälpa dig att hitta rätt så har vi samlat bmxcyklarna i mindre kategorier. Som till exempel efter pris, för barn i olika åldrar eller typ av åkning.

Du hittar också några råd och tips på saker som är bra att tänka på vid köp av bmx. Det är några saker som kan vara värt att veta innan du bestämmer dig.

Vi har testat och skannat av marknaden och ger dig flera olika val med bra cyklar i olika prisklasser.

Vill du göra ett bra köpbeslut behöver du väga både för- och nackdelar mot varandra. En cykel kan vara bra till dig medan din kompis gillar något helt annat. Det är helt enkelt svårt att hitta den perfekta till alla.


Bästa Bmxcyklarna – Topp 3


WeThePeople – Arcade

Wethepeople - Arcade 20" Bmx cykel

Varför den är en favorit:

Wtp Arcade är en stilren och snygg bmx som verkligen är byggd för att användas. Den har under många år varit en av Wethepeoples absolut mest populära cykel, och vi förstår det verkligen. Det ser nämligen ut som att det kommer fortsätta så 🙂

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlekar: 20.5″ eller 21″
Färger: Mattsvart eller Röd

Sunday - Primer

Sunday Bikes - Primer 20" bmxcykel

Varför den är en favorit:

Primer är en seriös bmx-cykel till ett riktigt bra pris. SundayBikes har varit i branschen länge och vet vad som krävs av en pro-cykel. Geometrin är spot on, specad med kvalitetsdelar från bl a Odyssey. Sunday och Primer hojen är testad och åter testad, nu är det bara för dig att hoppa upp och leverera.

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 21"
Färger:
Mattsvart

Blank – Icon

Blank Icon Bmx Cykel

Varför den är en favorit:

Icon från Blank Bikes är en prisvärd all-round bmx som klarar av all sorts åkning. Hojen levererar varje gång och komponenterna är bra och genomtänkta. Du får en cykel som beter sig som en "top of the line bmx" men till ett pris i mellansegmentet.

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 20.85″
Färger: Svart/Kol eller Teal (Grön/Blå)

Att utse den bästa bmxcykeln är självklart svårt (kanske vissa skulle säga omöjligt) men vi har gjort vårt/våra val.

Hur vi har kommit fram till att dessa är de bästa?

Vi skulle självklart bara kunna ta de dyraste och vara nöjda så. Eftersom de är så dyra så bör de även vara bäst, eller hur?

Och visst är de bra och många gånger de bästa, rent specifikationsmässigt. Men vi har istället satsat på att hitta bra cyklar i prisklasser som många kan ha råd med. Det vill säga priser från ca 6000 upp till 10-12000 kronor.

Här finns ett stort utbud av cyklar och alla är relativt bra bmxhojar. Vi har letat efter de som erbjuder mest cykel för pengarna. Märken som ständigt levererar kvalitetsprodukter och som finns tillgängliga om problem skulle uppstå.

Om de är snygga hjälper självklart till men det är åkegenskaper, produktvalen, geometrin och det övergripande intrycket som är avgörande.


Bästa Billiga Bmx cykel – Topp 3


Blank – Tyro

Blank - Tyro Bmx Cykel

Varför den är en Favorit:

Med en Blank Bikes - Tyro får du väldigt mycket bmx för pengarna. Det är den första 20" modellen i den nya Tyro linjen. Cykeln kommer med fullt tätade lager, 3pc crank och tätat vevlager av typen "Mid". Med tanke på dess prisbild är den ändå relativt lätt. Ett bra förstaval!

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 20.4″
Färger: Svart, Blå, Röd eller Grå

Stolen - Stereo

Stolen - Stereo 20" Bmx cykel

Varför den är en Favorit:

Stereo från Stolen Bikes är en riktigt bra 20-tums BMX för nybörjaren. Du kan använda den till alla sorts bmx-åkning och den kommer att leverera varje gång. P.g.a det billigare hi-ten stålet i ramen så blir den lite tyngre. Men det gäller också för alla cyklar i denna prisklass.

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 20.75"
Färger:
Svart/Blå eller Svart/Röd

Jet Bmx – Generate

Jet Bmx - Generate 20" bmxcykel

Varför den är en Favorit:

Här får du allt du behöver för att komma igång med BMX - till ett bra pris. En imponerande instegscykel från Jet BMX med fina komponenter. Förutom prisvärda komponentsval har Generate en uppdaterad responsiv geometri och ett väldigt trevligt utseende!

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 20.5″
Färger: Svart eller Koppar

Att ha ord som bästa och billigaste i samma mening kan verka ganska motsägelsefullt.

Men det vi menar är helt enkelt en billig bmx som ändå är den bästa inom just den specifika prisklassen.

Vad är då en billig bmxcykel - vid vilket pris anses den vara billig?

Självklart inte helt lätt att svara på - men vi anser att billiga bmxcyklar ligger på runt 2500-3000 kronor. Ibland kan du komma ner under 2000 kr om det är rea eller utförsäljning.

Låter det som mycket pengar?

  • Billigare cyklar än så kan vi knappast rekommendera. De är helt enkelt inte tillräckligt bra cyklar. Bmxcyklar som inte är roliga att cykla på kommer i slutändan inte att användas.

Vi vill att alla ska tycka det är roligt att cykla och vilja cykla mer. Det är därför vi skapat den här sajten.


Bästa Bmxcykel för Barn – Topp 3


Stolen – Compact

Stolen - Compact 20" Bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Stolen Compact är optimerad för mindre åkare som vill ha riktigt bra prestanda och stabilitet som från en 20" hoj men med kontrollen och följsamhet som en 18" bmx. Och det får du här. Den har dessutom komponenter i bra kvalitet från Fiction och Rampage.

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 19.25"
Färger: Karibisk Grön

Eastern Bikes - Paydirt

Eastern Bikes - Paydirt 20" bmxcykel

Varför den är en barnfavorit:

Paydirt från Eastern är en insteghoj med bra kvalitet till ett väldigt vettigt pris. Den är perfekt för dig som vill vara med i 20 tums-klubben men inte riktigt växt in dit ännu. Den har ett lågt överrör på 20 tum, ram i Hi-Ten och ett styre på 8 tum. Detaljer som gör den till en bra bmx för större barn eller mindre vuxna.

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 20"
Färger:
Svart, Blå, Röd eller Vit

Sunday – Blueprint

Sunday Bikes - Blueprint 20" bmxcykel

Varför den är en barnavorit:

Vill du betala lite mer och få en riktig pangbmx så är Blueprint från Sunday Bikes det perfekta valet. Byggd med kvalitetskomponenter från bland annat Odyssey. Med den mindre 20" ramen så passar den för lite kortare åkare som äldre barn. Sunday Bikes är ett kvalitetsvarumärke som har tillverkat bmxar i många år.

Hjulstorlek: 20"
Ramstorlek: 20"
Färger: Svart eller Röd

(Bmxcyklarna du ser ovan har alla 20″ hjul men för att passa mindre åkare har de en lite mindre ram jämfört med en ”vanlig” bmx)

Utse den bästa bmxcykeln för barn är inte lätt. Och en stor anledningen till det är att barn är barn ganska länge och under den tiden så växer man.

Därmed skiljer sig längden väldigt mycket från barn till barn. En bmx kan passa till en 6-åring medan den inte alls passar till den som är 9 år.

Hjulstorlek på Bmx till Barn

På grund av barns olika längd har vi här i tabellerna delat in bmxerna efter storlek på hjulen.

På bmxer, precis som på alla cyklar, så bestäms hjulens storlek i tum (1 tum = ca 2.54 cm). Det finns hjul från 12″ upp till 24″ på bmx. Där 20 tums-hjul är den vanligaste storleken och även den som vuxna oftast kör på.

Till barn finns det bmxer med: 12″, 14″, 16″, 18″ och 20-tums hjul.


De som vi rekommenderat för barn i tabellen här ovan kommer med en mindre ram än vuxenmodellerna, trots "stora" 20-tums hjul.

Det är i mångt och mycket längden som bestämmer vilken bmx som passar. Här hittar du en bra storleksguide!

Bästa 12-tums Bmxcykel för Barn – Topp 3


Bmx-cyklar med 12-tums hjulstorlek är för de allra minsta. Det här är cyklar som både ser ut som och beter sig som riktiga bmx:er. Men den mindre hjulstorleken kan ibland göra dem lite svårcyklade.

Här finns alternativ för dig som letar efter just 12-tums bmx (både med som utan pedaler).

  • En 12-tums bmx passar barn som är mellan 72 cm till 92 cm långa.

Kink – Roaster 12"

Kink Bmx - Roaster 12" bmxcykel

Varför den är en barnfavorit:

Det perfekta steget från Balanscykel upp till den första "trampcykeln". Med en geometri och komponenter som passar för de minsta barnen blir den den perfekta första bmx:en. Navbroms, dvs trampar du bakåt så bromsar den.

Hjulstorlek: 12"
Ramstorlek: 12.5"
Färger: Röd

Blank - Cub 12"

Blank - Cub 12" Bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Byggd med kvalitetskomponenter som de andra bmxcyklarna från Blank. Den här passar perfekt för nybörjaren. Anpassade delar efter små händer och människor. Bakbroms som kontrolleras på styret, alltså handbroms.

Hjulstorlek: 12"
Ramstorlek: 11.9"
Färger:
 Svart, Röd eller Vit

WeThePeople – Prime 12"

Wethepeople - Prime 12" bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Kanske en balanscykel istället för pedal-bmx?

Då är Wtp Prime marknadens bästa balanscykel. Den är designad i Köln, Tyskland och allt med tanke på små cyklister. Med dess korta räckvidd och räfflade fotstöd är den en perfekt första bmx för blivande storcyklister.

Hjulstorlek: 12"
Ramstorlek: 12.2"
Färger: Blå eller Mint

Bästa 14-tums Bmxcykel för Barn – Topp 3


Bmx-cyklar med 14-tums hjulstorlek är relativt ovanliga. Det gäller faktiskt även för ”vanliga” barncyklar. Anledningen är att hoppet mellan 12″ upp till 16″ är relativt litet. Ofta sker detta ganska snabbt, t ex över en vinter. Men en 14-tummare kan vara ett perfekt mellanalternativ för många barn.

Här har vi några alternativ för dig som letar efter just 14-tumshjul på bmx.

  • 14" hjul på en bmx passar barn från 80 cm till 106 cm.

WeThePeople – Riot 14"

Wethepeople - Riot 14" bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Med en Wtp Riot kan även en yngre åkare hoppa på en cykel som är designad för att direkt ha kul på. 14-tumshjulen gör att även de minsta med självförtroende kan shredda bmx. Slimmade ramrör och komponenter designade för små åkare gör den till en klockrent val.

Hjulstorlek: 14"
Ramstorlek: 14"
Färger: Mattsvart eller Röd

Blank - Digit 14"

Blank - Digit 14" Bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Perfekt för alla barn som gillar att köra bmx. Med 14-tumshjul och alla de stora prestationsfördelarna som sina större bröder. Kommer med Ahead styrlager, kassettnav, 25/10 utväxling och Wanda 14" däck. Hojen som är redo för riktig freestyle BMX åkning.

Hjulstorlek: 14"
Ramstorlek: 14.1"
Färger:
Svart, Blå eller Gul

Jet Bmx – Yoof 14"

Jet bmx - Yoof 14" Bmxcykel

Varför den är en barnfavorit:

En stadig, komfortabel liten bmx-cykel som är enkel att hantera. Passar perfekt för 3 till 5-åringar med sina nedskalade komponenter och tåliga 2.0" däck. Handbroms som kommer att lära barnet cykel- och bromskontroll.

Hjulstorlek: 14″
Ramstorlek: 14.6″
Färger: Svart, Blå eller Lila

Bästa 16-tums Bmxcykel för Barn – Topp 3


Bmx-cyklar med 16-tums hjulstorlek är en klassisk storlek som funnits länge. Hjulstorleken är ett vanligt steg upp från när 12-tummaren blivit för liten (numera finns dock även 14" däremellan).

Här är våra 16" favoriter.

  • En bmx med 16" hjul passar till barn som är mellan 96 cm till 122 cm långa.

Blank – Buddy 16"

Blank - Buddy 16" Bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Ideal för mindre bmxare som är kräsna och vill kunna utmanas & bygga sina skills! Komponenter och konstruktion för att klara av allt den lille utsätter den för. Har tom 3-dels vevparti och freecoaster, allt för att klargöra hur seriös den här hojen är.

Hjulstorlek: 16"
Ramstorlek: 16.5"
Färger: Svart, Röd eller Grön

WeThePeople - Seed 16"

Wethepeople - Seed 16" bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Den ideala hojen för den som växer, både när det gäller på längden som rent tekniskt. Tillverkad och specad med samma kvalitetskomponenter som de fullstora bmxerna. Men med en geometri och storlek som passar den lilla bmx-åkaren perfekt.

Hjulstorlek: 16"
Ramstorlek: 16"
Färger:
 Svart eller Blå

Jet Bmx – Yoof 16"

Jet bmx - Yoof 16" bmxcykel

Varför den är en barnfavorit:

Den första bmxen barnet skaffar ska vara en riktig bmx. Med en Yoof från märket Jet Bmx så blir det så. Perfekt storlek för den som växer. Pålitliga komponenter och delar från kända varumärken. Byggd som en riktig bmx men anpassad för barns mindre kropp. Den här hojen går att lita på.

Hjulstorlek: 16"
Ramstorlek: 16"
Färger: Svart, Orange eller Mint

Bästa 18-tums Bmxcykel för Barn – Topp 3


Bmx-cyklar med 18-tums hjulstorlek kan vara ett lagom steg upp när den mindre 16-tummaren eller 14-tummaren blivit för liten.

Här är våra 18" bmx-favoriter.

  • En bmx med 18" hjul passar till barn som är mellan 116 cm till 142 cm långa.

Blank – Hustla 18"

Blank - Hustla 18" Bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Med en tålig men lätt ram, 3-dels vevparti och en massa godis så är Inspire en riktigt bra instegsbmx för den yngre cyklisten. Passar lika bra på gatan som i parken. Cykeln är lätt och har riktigt bra komponenter - ger dig mycket för pengarna.

Hjulstorlek: 18"
Ramstorlek: 18"
Färger: Grå, Svart, Vit eller Silver

WeThePeople - CRS 18"

Wethepeople - CRS 18" bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Perfekt bmx när man är lite sådär mittemellan storlekar. Genomtänkt geometri men bra kvalitetskomponenter från SALT som är tillverkade för den mindre åkaren. En gedigen hoj som klara av det mesta den kommer att utsättas för.

Hjulstorlek: 18"
Ramstorlek: 18"
Färger:
Lila, Svart eller Röd

Flybikes – Nova 18"

Flybikes - Nova 18" bmx cykel

Varför den är en barnfavorit:

Första steget mot en livslång kärlekshistoria :), med bmx-sporten dvs. Fly bygger cyklar som ska användas och den här är inget undantag. Kvalitetskomponenter rakt igenom gör denna hoj till en perfekt 18" för den som ställer höga krav.

Hjulstorlek: 18"
Ramstorlek: 17.5"
Färger: Svart eller Röd

Där har vi det. Våra absoluta favoriter bland alla bmx-cyklar!

Hoppas du kan hitta en bra bmx till dig eller ditt barn. En cykel som du eller hon/han kan ha mycket roligt med och som inbjuder till fortsatt cyklande.

Nu följer några köptips!


5 Tips när Du ska Köpa Bmx

Under de senaste 10 åren har kvaliteten på kompletta bmx cyklar ökat kraftigt.

Tidigare var det ofta så att om du ville ha en "top of the line" bmx så var du tvungen att börja med en ram för att sedan köpa till alla andra delar och tillbehör. Nu för tiden behöver du inte göra så. Du kan istället köpa en riktigt kvalitetsbmx med bra komponenter direkt i kartong.

Men du behöver fortfarande veta vad du letar efter, och där hoppas vi kunna hjälpa till. Är du på gång att köpa bmx eller om du är förälder och ditt barn vill ha en ny cykel.

Läs då genom dessa 5 tips så kan vi nästan lova att valet blir lite enklare.

1. Bestäm innan vad för typ av åkning du är mest intresserad av

Det finns cyklar som är byggda och konstruerade för olika sorters åkning. Så att veta innan vad man huvudsakligen kommer att åka är en stor del i köpbeslutet.

Är det street, park, dirt, racing eller flatland som är det du främst kommer cykla?

Du kan i praktiken använda en cykel till allt. Det går absolut. Men många är byggda specifikt för olika ändamål och fungerar bäst till det.

Är du inte säker så välj då en för street eller dirt, de är mest allround. Flatland cyklarna är de som är mest extrema och riktade mot en sorts användning. Fråga gärna runt bland kompisar och på olika ställen där folk cyklar.

2. Vet din budget

När du har kommit på vilken sorts åkning du främst är intresserad av (vilket i sin tur bestämmer vilken typ av bmx du köper) gäller det att veta hur mycket pengar du är villig att spendera. Bestäm ett tak och utgå från det. Jämför sedan bmx-cyklarna som har priser under ditt budgettak.

Försök att koncentrera dig och titta endast på cyklar inom din budget, annars är det lätt att sväva iväg och drömma sig bort. Då kan det bli svårt att se de bra cyklar som verkligen finns inom i stort sett alla prisklasser.

3. Välj rätt storlek

Det kan ibland låta lite konstigt och petigt att prata om centimeters men faktum är att det helt kan ändra känslan på bmxcykeln.

Många ramar har överrörs storleken 20″ (tum – 1 tum är ungefär lika med 2,54 cm) vilket för många är i det minsta laget. Som tur är har de flesta tillverkare på senare år lagt till fler storlekar, bland annat 20,5 tum och 20,75 tum. Dessutom har tidigare cyklar ofta haft ett smalt och lågt styre förmonterat, numera sitter det ofta bra styren på cyklarna.

Skulle det vara så att du tänkt köpa din bmx i en markbutik (vanlig affär) så be då om att få provcykla och känn då efter så det känns komfortabelt. Skulle styret på ramen kännas för brett kan du alltid kapa det till rätt storlek, detta är gratis. Men att byta styre till ett bredare är svårare men framför allt dyrare. Värt att tänka på!

4. Titta efter materialet i ram och komponenter

Var noga med att titta vilket material ram och andra komponenter, såsom gaffel, styre, mm, är tillverkade i.

Försök alltid köpa så mycket Chromoly (även kallat CrMo, Cromoly, CroMo mm) som möjligt. Det är starkt, hållbart och lätt och används som material i alla bättre och dyrare highend ramar. Många kompletta cyklar har annars hi-tensile (även kallat hiten eller hi-ten) stål i ram, styre och gaffel, det är ett sämre alternativ som är tyngre och inte lika uthålligt.

När du tittar efter en ram försök att hitta en med så stor andel chromoly som möjligt. Om du till exempel har två olika bmxer som du gillar och kan tänka dig, titta efter vilken som använder mest CrMo till rören i ram och andra komponenter. Välj då den! Du får en bättre cykel och mer för pengarna helt enkelt.

5. Försök bortse från olika gimmickar och coola färger

Självklart så vill du ha en bmx som är clean och snygg, som dessutom har en stil som du gillar.

Vill du ha en speciell färg eller en cykel med mycket detaljfärger är det självklart ok. Du bör dock inte välja bmxcykel endast efter det och framför allt inte på någon gimmick eller tillbehör.

Nu för tiden så finns det inte lika mycket cyklar utrustade med färgglada skydd, nummerplåtar eller flashiga dekaler som enbart är där för att dra uppmärksamhet och många gånger dölja andra mindre bra saker.

En bra bmx har idag inga extra onödiga tillbehör, den är clean och körklar. Kom även ihåg att det alltid är möjligt att måla om ramen eller andra delar.

*Bonustips till föräldrar:

Gissa inte dig till vad du tror ditt barn helst vill ha!

Det kan låta självklart men ibland är det faktiskt så att föräldrar köper en bmx som barnet inte vill ha. Speciellt när det gäller presenter. Försök att istället fråga eller på annat sätt ta reda på vad ditt barn vill ha. Att lägga flera tusenlappar på något som står oanvänt vill ju ingen göra.

Nu hoppas vi att du fått svar på en del frågor som kanske gnagt i dig. Hittade du inte helt rätt har vi även flera artiklar om bmx och alla andra cyklar som rör familjer och dess cyklande.

Happy shopping!

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}