7 bästa apparna för cykling (alla är gratis)

november 30, 2022
Uppdaterad: 22-sep-2023

Att cykla är ett fantastiskt sätt att motionera. Det är både skonsamt för kroppen och väldigt roligt.

Men för att göra det ännu lite roligare eller för att få lite extra motivation finns det massor av hjälpmedel i form av appar.

Appar som kan hjälpa dig att hålla koll hur långt du cyklar, var du ska cykla, hur vädret blir och mycket mer.

Innehåll

Bäst för att spåra och hålla koll på dina cykelturer

Strava

Strava
Bild från: Strava

Oavsett hur duktig du är på att cykla eller din ambitionsnivå så är Strava en utmärkt träningsapp för att logga din träning.

Med den här gratisappen (finns även betalfunktioner) kan du enkelt hålla koll på din prestation genom att jämföra statistik som exakt hur långt du har cyklat, ditt tempo (högsta hastighet och medelhastighet) med mera.

Strava är ett utmärkt verktyg för att kunna följa din träning och sätta upp mål.

Men den kan också locka fram tävlingssidan hos dig då du kan se och jämföra dina tider på olika segment mot kompisar och andra strava-användare. Här kan du också få kontakt med vänner eller andra cykelintresserade, delta i Stravas månatliga utmaningar och hålla koll din position på resultattavlan.

Strava kan också hjälpa dig att upptäcka nya rutter då appen innehåller ett av världens största nät av cykelvägar och stigar.

Mät din cykelrunda helt gratis med Strava. Det är faktiskt en app som självt klarar nästa allt som våra andra appförslag gör.

Bäst för att planera och navigera under dina cykelturer

Komoot

Komoot
Bild från: Komoot

Komoot använder sig av kartdatabasen OpenStreetMap (bygger på öppen källkod) och låter dig planera din cykeltur, oavsett om du ska cykla väg, grusväg eller skog.

Även om Google Maps kanske är standard när det kommer till kartor och navigering rent generellt så lämnar den ibland annat att önska när det kommer till just cykelnavigering.

Skillnaden mellan Komoot och just Goggle Maps är att Komoot försöker föreslå den bästa cykelvägen ur ett cykelperspektiv. Det vill säga hur enkel/tuff vägen är, dess egenskaper och om den passar din nuvarande kondition.

Lägger du in en start- respektive slutpunkt kommer Komoot berätta för dig hur jobbig rundan kommer bli, vilket underlag den har och dess hödmetersprofil.

När du startat din tur får du också information om din hastighet, hur långt du cyklat & hur långt du har kvar. Kartappen ger dig också möjlighet att snabbt och enkelt göra ändringar av din runda.

Komoot erbjuder också tips från lokala cyklister och Komoot ambassadörer. Perfekt när det ska cyklas på ett helt nytt ställe.

Google Maps

Du har säkert använt Google Maps till mycket annan navigering i vardagen. Men den fungerar faktiskt väldigt bra även för cykelnavigering.

Det du kanske missar är andra cykelrelaterade inställningar och funktioner men som ren karta är den svårslagen.

Men precis som andra appar är den så klart inte alltid bäst på allt.

Att använda röstnavigeringen när du cyklar kan vara ett smart alternativ, speciellt inne i städer. Använder du någon sorts hörlur kan du då tryggt ha kvar telefonen i bakfickan.

Bäst för träningsplanering och loggning av träningspass

TrainingPeaks

TrainingPeaks
Bild från: TrainingPeaks

TrainingPeaks erbjuder ett av de mest omfattande verktygen för att planera, organisera och följa din träning och kropp.

I appen kan du skapa och planera egna träningspass men du kan också välja mellan massor av träningsplaner från framstående coacher som Joe Friel and Frank Overton.

För att kunna analysera och ta till dig dig all information som tillhandahålls är det bra med lite förkunskaper (det är också därför den används av många professionella tränare). Men du kan också själv med tiden lära dig mer.

Andra bra appar för cyklisten

Wahoo Fitness

Wahoo säljer cykeldatorer, multisportklockor och smarta cykeltrainers men de tillhandahåller också en helt gratis app som gör din smartphone till en GPS-cykeldator.

Använder du några andra Wahoo produkter kan du enkelt para ihop dem via Bluetooth.

Appen ger dig en rad med funktioner, helt gratis. Du kan också koppla samman den med andra träningsappar som Strava, Komoot eller TrainingPeaks.

Dessutom kan du ladda ned dina aktivitetsloggar i .fit-format för att kunna analysera dem i mer detalj på t ex din dator.

RoadID

Att cykla kommer med vissa risker. Du kan cykla omkull eller i värsta fall bli påkörd av en annan trafikant.

Vill att familj eller dina vänner ska kunna hålla koll på dig när du cyklar så är RoadID ett bra alternativ.

Denna gratisapp låter dig dela din position i realtid. Och du kan själv välja exakt vem du vill dela denna data med.

Dessutom kan du även lägga in ett ICE-nummer, blodtyp, eventuella allergier, andra sjukdomar eller hälsoproblem som du kan tänkas ha.

Klart

Cykling är en utomhusaktivitet. Och med utomhusaktiviteter tillkommer en stor faktor som vi har väldigt lite möjlighet att påverka, nämligen vädret.

Vi vill säkerligen alla ha så bra väder som möjligt när vi cyklar och att kolla upp vädret innan en cykeltur är självklart att föredra. Här kan Klart ge dig den möjligheten, snabbt och enkelt.

Även under en längre cykelrunda kan det vara bra att vara förutseende och hålla koll på väder och vind.

Ska jag ta med extra regnjacka eller mer solskyddsfaktor? Med hjälp av en väderapp som Klart får du svaret.

Sammanfattning

Som du ser finns det en mängd olika typer av appar som är perfekta för dig som cyklist. Detta oberoende av om du är träningstokig och vill förbättar din kondition ock reslutat eller bara cyklar för att njuta.

Vilka app för cykling som passar dig bäst beror mycket på vad för sorts cyklist du är. Därför har vi här gett dig ett brett urval.

Vår favorit är Strava. Den innehåller mycket av allt och passar därför som en ”do it all” app.

Prova att ladda hem de appar som du tror kan komma att hjälpa dig cykla mer eller bättre. Allt som gör att du cyklar mer eller får ut mer av cyklingen är värt att prova.

Vilka appar använder och gillar du? Några du tycker vi missat att rekommendera?

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}