Kan man använda Cykelsits på en Elcykel? (svar här)

september 2, 2023
Uppdaterad: 02-sep-2023

Du vet ju redan att du kan använda cykelsitsar på ”vanliga” cyklar. Men hur är det med elcyklar, kan du använda en cykelsits på elcykel? Det sitter ju ett batteri i vägen, eller?

Och är det säkert att använda elcykeln med en barnstol?

Nu ska vi se till att reda ut dessa frågor.

Artikelinnehåll

Fungerar det med cykelsits på elcykel?

Svaret är ja, det är fullt möjligt att ha cykelsits på elcyklar.

Det finns det flertalet lösningar beroende på din elcykeltyp. Och det är faktiskt inte så komplicerat som du kanske tror att få dit cykelstolen.

Här följer nu några saker du bör tänka på när du ska köpa den bästa cykelsitsen. Speciellt vart ditt batteri är placerat på cykeln och vilken typ av cykelsits som då passar bäst.

Har du elcykel med pakethållarmonterat batteri

Har din cykel batteriet monterat på pakethållaren så är det enklast att välja en pakethållarfäst barnstol.

Det kanske kan låta lite konstigt men anledning är att en pakethållare med batteri blir högre än en vanlig pakethållare. Om du då använder en ramfäst cykelsits så riskerar stagen vara för korta. Sitsen hamnar då inte över pakethållaren på det sätt den ska.

Tänk på: att cykelsitsen du funderar på att köpa har ett fäste som är brett nog för att passa en elcykelpakethållare.

Ett köptips är Hamax Zenith Relax. Den passar de flesta elcykelpakethållare då den har ett väldigt brett fäste. I denna sits får även barnet en riktigt skön åktur då den går att luta på ett behagligt sätt.

Har du elcykel med rammonterat batteri

Har din cykel batteriet monterat på ramen så beror det vart på ramen som det är monterat.

Sitter det monterat på ramens underrör påverkar det i de flesta fall inte ditt val av cykelstol. Du kan då välja vilken typ du föredrar av paket- eller rammonterad sits.

Skulle batteriet sitta på sadelröret är en pakethållarmonterad sits ett bättre val. Detts då fästet och stagen till sitsen inte kommer få plats.

Tänk på: för att använda pakethållarmonterad cykelsits måste cykeln självklart ha en pakethållare. Men om din cykel saknar det så går det många gånger att köpa till.

Kolla in olika köpalternativ här.

Frontmonterad barnstol för elcyklar

Det finns även frontmonterade cykelsitsar. Dessa passar oftast mindre barn som väger högst 15 kilo.

En frontmonterad barnstol fästs vanligtvis på styrstammen men andra placeringar förekommer också.

Skulle du ha en elcykel där motorn sitter på framhjulet kanske det blir för mycket vikt på framhjul om du skulle välja att även köra en frontmonterad sits.

Tänk på: oftast sitter en batteridisplay på styret. Kolla upp så att denna inte är i vägen för sitsen.

Säkerhet och montering

Se till att vara noga med att montera sitsen, med rätt verktyg. Kontrollera gärna att allt verkligen sitter fast som det ska, mer än en gång.

När du att barnstolen klickar i ett eventuella ramfäste ordentligt och att allt känns gediget & stabilt.

Speciella adaptrar

För vissa modeller rekommenderar tillverkarna specifika adaptrar. Allt för att stolen ska sitta på bästa och mest säkra sätt.

Välj i så fall rätt sorts adapter just för din elcykelmodell och läs igenom alla instruktioner noggrant innan du installerar den.

Tänk på: att kontrollera så du fortfarande har åtkomst till laddningsporten när du monterat barnstolen. På så sätt slipper du en massa onödigt krångel.

Pakethållarens maxvikt

Har du en pakethållarmonterad cykelsits, kolla då upp den högsta tillåtna vikten för pakethållaren. Denna vikt anges ofta på själva pakethållaren eller i en användar/instruktionsbok.

Skulle pakethållare klara max högst 25 kilo? Då kan du belasta den med ungefär 21,5 kilo (barnstol + barn).

Glöm inte heller bort att barnstolarna har en maxvikt, ofta runt 22 kilo. Detta är då inklusive barnstolens vikt. Att cykla med ett barn som överskrider denna viktgräns medför risk för materialfel och i värsta fall en olycka.

Med en elcykel kan du ibland nå högre hastigheter än med en traditionell cykel. Tänk på detta och anpassa farten när du skjutsar barn. Som alltid i trafiken gäller det att vara lite förutseende och ligga ett steg före andra trafikanter.

Lycka till med ditt köp och njut nu av elcyklingen som du nu kan göra tillsammans med ditt barn!

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}