Vilket är det säkraste cykellåset?

Enligt oss är den säkraste typen av cykellås ett bygellås (vissa väldigt grova kättingslås kan också vara ett alternativ). Bygellås kan stå emot olika attacker och ger dig dessutom möjlighet att låsa fast cykeln vid ett objekt.

Kombinerar du ett bygellås med en låsförlängning har du många gånger gjort allt i din makt för att ge dig bästa möjliga chans att få behålla cykeln.

Bygellås – skydd mot domkraft & vinkelslip

En cykeltjuv använder sig oftast av två knep för att ta bort eller bryta sig genom ett bygellås:

  • Domkraft och/eller vinkelslip

Domkraft: för att på bästa sätt skydd sig mot en domkraft ska du fylla låsets bygel med cykelns ram, hjul och det objekt du fäster det runt. På så sätt kan inte domkraften få plats.

Det är också därför den största bygeln inte alltid är den bästa. Välj storlek efter din situation.

Vinkelslip: mot en vinkelslip finns tyvärr inget direkt skydd tyvärr. Ju dyrare lås desto bättre och mer motståndskraftigt material men inget lås kan med tdien stå emot en riktig vinkelslip.

Det du istället får göra är att ställa cykeln så öppet som möjligt. Om det alltid rör sig mycket folk runt cykelparkeringen minskar risken för att cykeltjuven ska våga sig fram med en högljudd vinkelslip.

Säkrare ju dyrare bygellås?

Rent generellt kan man också säga att ju dyrare bygellås desto bättre skydd. Så här är det faktiskt så att ju mer du spenderar desto bättre skydd får du.

Många bättre och mer motståndskraftiga material är dyra och därför påverkar det också skyddsnivån.

Så det säkraste cykellåset är enligt oss ett dyrt bygellås!

Om skribenten

Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}