Woom Bikes 6 - vårt test & recension

Woom 6 - vårt test här på Cyklo.se

Woom 6 är en 26-tumscykel som vi anser vara den perfekta allroundcykeln för barn och yngre ungdomar. Här får ni en cykel av mycket hög kvalitet som är perfekt att använda till skolan eller på enklare stigar.

Cykeln är en blandning mellan en stadscykel och en mountainbike, en hybrid. Den är otroligt lätt (väger endast 9.9 kg), har däck som rullar lätt men ändå fungerar bra på olika underlag. Dess 8 växlar har ett brett spann som hjälper cyklisten klara av olika typer av förhållanden.

Här kan du läsa vårt test och få reda på varför vi anser att Woom 6 är en riktigt bra barncykel och ett givet köp - om budget finns.

Denna cykel har skickats till oss från Woom för att vi ska testa den. De har dock inget att säga till om när det gäller utfallet av testet. Det har inte heller påverkat vår förmåga att vara objektiva.

  • SNABBKOLL
  • SPECIFIKATION

Vårt betyg: 9.5 av 10 Cyklostjärnor

Bäst för: Barn och ungdomar upp till 14 år som vill ha en allroundcykel som är lätt, smidig och obekymrat kan användas på allt från asfalterade vägar till enklare stigar.

För ålder: 10 - 14 år

För längd: 140 - 165 cm

Hjulstorlek: 26"

Antal växlar: 8 st med vridväxelreglage

Vikt: 9.9 kg (vägd av oss - inkl pedaler och stöd)

Ca Pris: 6999 SEK

Fördelar & nackdelar

Vi Gillar

  • Genomtänkta komponentval och riktig byggkvalitet
  • Enkel montering direkt ur kartong. Tydliga instruktioner och ett flertal verktyg medföljer
  • Lättaste (?) cykeln på marknaden
  • Brett spann på växlarna (8-växlad) ger många användningsområden
  • Låg lägsta sadelhöjd - passar många olika barnlängder
  • Ergonomiska handtag som underlättar under längre cykelturer

Gillar mindre

  • Priset, den är dyr (dock ändå värd pengarna enligt oss)
  • Upprätt sittställning som påverkar mer aggressiv cykling (tänk mtb)
  • Jag fick börja med att rikta båda hjulen (inte mycket men ändå tillräckligt)

Woom tillverkar lätta barncyklar specifikt utformade efter barns mindre kroppar. De har cyklar för de allra minsta barnen med början på 12" balanscyklar upp till större cyklar för barn och yngre ungdomar. Kan deras cykel med 26"-hjul mäta sig och vara lika bra som deras mindre varianter?


Att cykla på en Woom 6 - första intryck

Woom 6 - första testcykelturen

Första testturen var bara runt kvarteret, allt för att enkelt kunna göra några första justeringar. Men efter att vi hittat rätt sadelhöjd visade det sig att cykeln var ganska bra inställd från fabrik.

Nästa cykeltur var en längre runda på asfalterade och ganska kuperade cykelvägar. Även någon bit med lite grövre grusväg testades.

Woom 6 presterade bättre än förväntat på alla underlag. Växlingen upplevdes som smidig och de lättare växlarna räckte mer än väl till när det brantade på. I högre farter kändes cykeln stabil och säker.

Schwalbe däcken, som har en hel del mönster jämfört med rena citydäck, rullade ändå lätt och fungerade riktigt bra när asfalt övergick till grus. Även enklare stigar testades, också här presterade cykeln mer än bra.

Woom 6 - skogscykling
Woom 6 - cykling stående

För svårare skogsterräng med grövre stig rekommenderas dock däck med större volym än de 2.0 breda som sitter på som standrad.

Tjejen hamnade i en bra position på cykeln och kände sig direkt bekväm. Det är också en cykel som hon skulle kunna växa i då det finns gott om justeringsmån kvar.

På det stora hela så var hon supernöjd efter de första turerna. Då cykeln är extremt lätt blir den också enkel och smidig att hantera då den rullas, lyfts eller bara flyttas på. Ett stort plus i min bok.

Cykelns storlek och geometri

Wooms officiella rekommendation om ålder och längd för när en Woom 6 passar är:

  • Ålder: 10 - 14 år
  • Längd: 140 - 165 cm

Cykelns har en sadelhöjd som är justerbar från 75 cm upp till 96,5 cm. Den ska då som sagt passa barn som är mellan 140 cm till 165 cm långa.

Vår 10-åriga dotter, som var den som testade cykeln, är exakt 140 cm lång och har en innerbenslängd på 68 cm.

Då vi ställde in cykeln för henne började vi med att sänka sadeln, nästan i botten. Med sadeln där nådde hon ner till marken med båda fötterna. Dock inte med hela foten (som du kan se på bilderna).

Woom 6 - sadelhöjd med ben mot marken från sidan
Woom 6 - sadelhojd

Detta kändes enligt henne bra och hon har inte haft några problem när hon stannar och kliver av cykeln. Det gav också ett lagom böjt ben när hon trampade.

Notera: tittar du noga på sadelhöjdsbilden så ser du att det går att sänka sadeln ytterligare någon cm eller två. Men då får du ta bort reflexen och hitta en annan placering för den.

Dotterns senaste cykel var mer mtb-lik från märket Whyte. Med den cykeln hamnade hon i en mer aggressiv, framåtlutad sittställning. Med Woomen hamnade hon istället i en mer upprätt och avslappnad position. Något hon också föredrog.

Geometri

Ramens geometri är ganska modern. Gaffelvinkeln (styrvinkeln) ligger på 69 grader, hjulbasen (längden mellan hjulens mitt) 105 cm och standover höjden är 66,5 cm. 

Tidigare års modell har haft problem med att pedalen slagit i marken (kallas pedalstrike) när cyklisten gjort en snäv sväng samtidigt som de trampat eller haft den inre pedalen nere vid kl 6.

Detta har dock justerats av Woom, inför 2021 gjorde de om ramdesignen och höjde vevpartiet.

Tillägg: ett lågt vevparti är att föredra då det skapar en lägre tyngdpunkt och ger en mer stabil, balanserad cykel. Men det gäller som sagt att hitta den gyllene medelvägen där.

Specifikation och komponenter (delar)

Styre med justerbar höjd

Woom 6 - styrstam i högt läge
Woom 6 - styrstam i lågt läge

Woom har en helt egen lösning med en justerbar styrstam, kallad Vario.

Den ger möjlighet att enkelt höja eller sänka styrets höjd. Detta bidrar i allra högsta grad till cykelns mångsidighet (justeringen görs via 2 st insexbultar).

Vi rekommenderar att du börjar i något av dess ytterläge. Om barnet är äldre - börja i den högre inställningen (och tvärtom).

Justerar sedan därifrån efter ditt barns önskemål. För en mer aggressiv sittposition - välj en lägre placering. Kom också ihåg att justera styrets vinkel. Vrid det nedåt eller uppåt beroende på vilken placering ni väljer på styrstammen.

Då dottern precis vuxit in i cykeln har vi valt en låg placersing av styre/styrstam. Det passade henne bäst.

Tänk på: även avståndet mellan sadel och styre ändras när du höjer resp sänker styrstammen (längre om du höjer styret).

Drivlina och växel

Woom 6 SRAM X4 växlar

Woom 6 har 8 växlar som styrs av en SRAM X4 bakväxel och ett gripshift (vrid) växelreglage. Ibland kan små barnhänder ha problem med vridreglage men här fungerade det riktigt smidigt och inga sådana problem upplevdes.

Kassetten har ett brett spann där största har 34 tänder medan minsta har 11. Det ger det bästa av båda världar. Lätt växel uppför men ändå ingen risk att trampa ur när det går fortare.

Framdrevet har 28 tänder och är av Narrow-wide modell. Det är en drevtyp som bidrar till att kedjan ligger på sin plats på ett bättre sätt på drevet, samtidigt som det ger en renare gång. Helt enkelt mindre risk att tappa kedjan.

Smal q-faktor

Vad betyder det kanske du undrar?

Q-faktor handlar om innerbredden mellan pedalerna eller hur brett vevpartiet är.

För barn vill du ha en så smal q-faktor som möjligt. Det maximerar effektiviteten vid varje tramptag. Istället för att behöva rikta kraften i en vinkel utåt kan man med en smalare q-faktor få ner all kraft rakt ner i pedalerna. Det passar barn som kanske växt på längden men ännu inte på bredden.

Tillsammans med Wooms lätta 150 mm vevarmar bidrar den smala q-faktorn till den speciella barnspecifika cykel som denna hoj verkligen är.

Bromsar

Woom:en har v-bromsar som både är lätta att använda och effektiva. Bromsgreppen är justerbara för att kunna anpassas till även de minsta händerna.

Då dottern tidigare hade skivbromsar så trodde jag att hon skulle anmärka på att de tidigare bromsarna var bättre. Men än så länge har jag inte några klagomål angående bromsprestandan på Woom 6:an.

Justerbar sadel

Sittställningen är ganska upprätt så en hel del av barnets vikt hamnar på sadeln.

Woom har dock tagit fram en ergonomiskt utformad sadel anpassad efter barns speciella bäckenanatomi. Den är dessutom fullt justerbar, både framåt/bakåt som lutningen.

Ergo Handtag

Woom 6 handtag (ergogrip)

För att underlätta belastningen på handleden under längre cykelturer kommer Woom 6 med ergonomiska handtag kallade Ergogrip.

Handtaget har en barnanpassad diameter och ergonomiskt utformad greppyta med en ökad diameter i ändarna. Denna “vinge” ger en större bas för den nedre handflatan att vila på.

Handtagen är också av så kallad lock-on modell vilket innebär att de låses fast med hjälp av en låsring för att förhindra att "vingen" vrider sig ur sin plats.

Stöd

Woom 6 med stöd nedfällt
Woom 6 med stöd uppfällt

Vårt testexemplar kom alltså med stöd monterat. Det ingår annars inte som standard.

Stödet monteras i ett försvetsat fäste längre bak på bakgaffeln. Det är väldigt lätt att hantera och gör ett hyfsat jobb med att hålla cykeln upprätt. Det går också att justeras i höjdled.

Stödets placering gör också att det aldrig är i vägen för pedalerna. Skulle det glömmas nere kommer det att åka upp när det första gången stöter i marken, utan att påverka cyklingen.

Montering av cykeln direkt ur kartong

Woom 6 - direkt ur kartong

Woom har främst sålt sina cyklar över nätet. Numera finns de även hos utvalda lokala cykelhandlare. Faktum är att antalet butiker som säljer Woom här i Sverige bara ökar.

Köper du i en butik får du hjälp med montering och injustering. Men om du köper online kommer du behöva montera vissa delar på cykeln själv. Det hela är dock ganska enkelt.

Du behöver själv montera:

  • framhjul
  • styre
  • sadel/sadelstolpe
  • och pedalerna.

Fäst också reflexerna på styre respektive sadelstolpe.

Det medföljer tydliga instruktioner om hur du ska gå tillväga, i både tryckt som digitalt format. Totalt kanske det tog mig 15 min från att jag lyfte ur cykeln ur kartongen tills dottern cyklade på den.

Tänk på att du även kan behöva göra vissa individuella justeringar som att ändra styrets höjd, justera vinkeln på bromsgrepp och kanske även på sadeln.

På minusidan: tyvärr behövde jag rikta båda hjulen. Det var inte mycket det rörde sig om men jag tyckte ändå att det behövdes. Förhoppningsvis var detta bara en enstaka miss i kvalitetskontrollen.

Tillbehör

Vår testcykel kom med stöd förmonterat. Det är egentligen ett tillbehör som du får köpa separat. Detsamma gäller för skärmar. Om det är något som du vill att er cykel ska ha. Och med vårt vår/höst-väder kan skärmar vara en bra investering.

Även en riktigt bra pakethållare finns att köpa till.

Cykeln kommer tyvärr inte med vare sig ringklocka (som enligt lag måste finnas på en cykel) eller reflex för bakhjulet. Vilket är lite dåligt om vi ska vara helt ärliga. Sidoreflexer finns dock då däcken har en reflexrand.

Sammanfattningsvis om cykeln Woom Bikes 6

Woom 6 är den överlägset bästa allround-cykeln som vi på Cyklo har testat och recenserat hittills.

Den är perfekt för både nybörjare som mer erfarna cyklister. Enkel montering, komponenter av hög kvalitet, riktigt bra cykelegenskaper och en imponerande låg vikt. Det erkänt höga andrahandsvärdet kompenserar också för det något höga inköpspriset.

Woom 6 är en snyggt designad, säker, stabil och ergonomiskt korrekt cykel för barn. Den passar att användas i många olika situationer och terränger.

Har du råd så är den, enligt oss, ett givet köp!

Om Woom Bikes

Christian Bezdeka och Marcus Ihlenfeld drog igång Woom när deras jakt på den perfekta barncykeln misslyckades. Frågan de ställde sig var: "hur ser den perfekta barncykeln ut?"

Målet är att bygga cyklar som gör barnen till cyklister men som också gör att föräldrarna säger wow!

Woom grundades i Wien, Österrike år 2013 av dessa två cykelälskande pappor. Sedan dess har företaget växt och finns nu representerade över stora delar av världen.

Fortfarande är det dock bara barncyklar de tillverkar och i produktserien finns allt från balanscyklar till 26” modellen som vi här testat. Även mountainbikes och elcyklar för barn finns tillgängliga sedan ett par år tillbaka.

Vi har tidigare recenserat Woom 2 vilken är Wooms 14” cykel. Även denna cykel var vi mycket nöjda med.

Namnet Woom har ingenting att göra med det engelska ordet "womb". Det kommer istället från tyskans "wuum", vilket är som att säga "wham", "bang" eller "pop". Det är ett ord som indikerar en snabb rörelse. Mer om Woom bikes.

Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?