Frog Bikes 55 - Test

Frog Bikes 55 - vi testar

Frog Bikes 55 är en mångsidig 20-tums barncykel. Cykeln finns i 8 olika färger så förhoppningsvis kan det finnas en färg för alla olika viljor/önskemål.

Bäst för barn i 6 till 7-års åldern som kan cykla och är redo för att kliva upp på en cykel med växlar (även om just 8 är i högsta laget). Cykeln är helt klart i det högre skiktet bland barncyklar, den är gediget byggd med många smarta detaljer och lösningar som passar barn.

Läs vidare i vårt test för få mer anledningar till varför vi kan rekommendera dig denna barncykel.

  • SNABBKOLL
  • SPECIFIKATION

Betyg: Rekommenderas

Hjulstorlek: 20"

Sadelhöjd: från 55 cm

Växlar: 8 st

Broms: Endast handbroms

Vikt: 8.55 Kg

Ca Pris: 4 800 Kr

Fördelar & Nackdelar

Vi Gillar

  • En av de lättare cyklarna på marknaden
  • Växlarna fungerar bra direkt från fabrik
  • Flera justeringsmöjligheter
  • Inga problem med färgvalet - det finns alternativ
  • Bra kvalitet på lacken

Gillar Mindre

  • 8 växlar är lite overkill
  • Sittställning kan för vissa upplevas som för framåtlutad (aggressiv)
  • Vårt ex var väldigt dåligt justerad (te x bromsklossar) från butik/fabrik

Vårt Test & Recension av Frog 55


Frog Bikes är en engelsk cykeltillverkare som gör barnspecifika cyklar i flera olika storlekar och för barn i olika åldrar. Dess väl utformade barncyklar ligger säkert för vissa i det högre spannet. Men jämfört med liknande kvalitet är de riktigt prisvärda.

Här har vi testat dess andra cykel med 20-tumshjul, Frog 55.

Frog Bikes 55

Cykeln är lätt och smidig. Den hjälper ditt barn att bli bättre på att cykla. Många av komponenterna är designade med ett barns kropp i åtanke. Det är alltså inte bara mindre delar till storleken utan delar som är framtagna för att passa ett barns t ex mindre händer.

Cykeln har 8 st växlar och utväxlingen tycker vi ligger rätt. Men 8 växlar för ett barn som bara cyklar till skolan är för många. Det är dock en hjälp om ni/barnet cyklar på andra ställen med mer kuperad terräng.

Vi gillar också hur smal cykeln är. Mindre bredd mellan pedalerna (Q-factor) ger en bättre balans och mer direkt kraftöverföring.

Justeringsmöjligheter

Då barn växer olika och många gånger kommit olika långt i utvecklingen är det viktigt att kunna göra justeringar på cykeln. För att den ska kunna passa olika barn. Och barn som växer under tiden de använder cykeln.

På en Frog 55 finns flera justeringsmöjligheter.

Styret och styrstam kan höjas, eller sänkas, genom att du flyttar styrlagerbrickor från ovansidan av styrstammen till undersidan och tvärtom. Här har du ungefär 5 cm att jobba med.

Sadel kan även den justeras framåt eller bakåt beroende på barnets överkropps- respektive armlängd. Vi kan även lägga till att sadel i sig är mjuk och behaglig att sitta på.

Frog Bikes 55 - bakifrån
Frog Bikes 55 - framgaffel och framhjul
Frog Bikes 55 - cockpit

Styrets Höjd och Geometri

Om det är något man ska tänka på när det kommer till de flesta Frog barncyklar är att sittställning är lätt framåtlutad. Det här beror till stor del på att styret i sig är ganska lågt (det har inte så hög rise).

Skillnaden blir extra tydlig när vi jämför med t ex Woom som har en mer upprätt sittställning.

Du har ju dock möjlighet att justera höjden som vi beskrivit ovan. Vi har haft styret i högsta läget och inte haft några problem med sittställningen. Men ett mer oerfaret och försiktigt barn kan uppleva det annorlunda. En lösning kan då vara att byta styre till ett med mer rise.

I övrigt är geometrin bra. Överröret är kanske i längsta laget men den har en bra hjulbas som ger en stabil cykel. Vilket är bra för oerfarna små cyklister.

Broms och Handtag

Alla Frogs cyklar kommer med handbroms, både bak och fram. Något vi gillar och anser vara ett bättre sätt att lära barn att bromsa.

Vår dotter har haft handbroms på cyklar sedan tidigare och var van. Dock så borde Frog använda ett mindre bromshandtag. Det som sitter på vår är vuxenstorlek men har dock inte påverkat hennes förmåga att bromsa överhuvudtaget. Det bara ser stort ut.

Skulle det vara första gången ditt barn använder handbromsar så se dock till att lära dem att använda bakbromsen först och främst. Eller ännu bättre båda samtidigt. För bromsarna är kraftfulla.

Handtagen är relativt mjuka och ger ett bra och skönt grepp.

Frog Bikes 55 - snett bakifrån
Frog Bikes 55 - snett framifrån

Växlar och Växelreglage

Frog 55 har alltså 8 växlar. Något vi kan tycka är några för mycket. Det är dock inte något större problem då det inte påverkar cykeln i övrigt.

Växling sköts med hjälp av ett trigger reglage. Detta betyder att växlingen till lättare växlar sköts med hjälp av tummen och till tyngre med pekfingret. Reglaget är smidigt och lätt att hantera även för barnhänder.

Dock märkte vi att dottern ofta endast använde 1 växel. Ett tips är att påminna i början. Också att cykla i lite kuperad terräng gör att växlingen blir en mer naturlig del.

Vikt

Barncyklars vikt är något som vi lägger stor vikt ( 🙂 ) vid. Barn är små och har inte utvecklat några större muskler. Därför är en lätt och smidig cykel ett måste.

Frog 55 väger in på strax över 8,5 kg och det är får sägas vara lätt jämfört med andra jämförbara cyklar.

Vikten har tjänats in med hjälp av aluminium ram och andra lättare komponenter. Cykeln har inte heller "onödiga" tillbehör som pakethållare eller stöd.

Skillnad mot Frog 52

Frog 55 och Frog 52 är båda cyklar med 20-tums hjul. Skillnaden mellan de båda ligger endast i ramens storlek.

Frog 55 är lite längre och lite högre. Dvs sadelröret är högre och då påverkas även den effektiva överrörslängden (längden från sadel till styre). Även styrröret är högre.

Sammanfattning

Frog Bikes 55 är en perfekt cykel för barn som vill cykla, och som gillar att cykla. Den inbjuder till ren cykelglädje. Den är lätt och smidig att cykla på.

Cykeln andas kvalitet och med genomtänkta detaljer, speciellt utformade för just barn. Enligt oss är den ett givet köp.

Om Frog Bikes

Frog bikes grundades 2013 av Jerry & Shelley Lawson. Det var efter att de, förgäves, letat kvalitetscyklar till sina egna barn som iden föddes. De valde att lämna sina företagskarriärer bakom sig för att istället skapa cyklar bara för barn.

Tanken var att skapa lätta kvalitetscyklar som ändå var prisvärda. Efter många år driver de nu ett framgångsrikt barncykelvarumärke som vunnit priser och årligen skördar nya framgångar. Mer om Frog bikes.

Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?