Frog Bikes 48 - Test

Frog 48 - Vårt test

Frog Bikes 48 är en mångsidig 16-tums barncykel. Den kommer med två olika mönstrade däck och finns i 7 olika färger.

Den är bäst för entusiastiska barn som vill cykla och testa olika underlag. Frog cykeln är bättre än många andra konkurrenter i segmentet med dess låga vikt, inställningsmöjligheter och höga kvalitet. Läs vidare för få mer anledningar till varför vi rekommenderar denna barncykel.

  • SNABBKOLL
  • SPECIFIKATION

Betyg: Rekommenderas

Hjulstorlek: 16"

Sadelhöjd: från 49 mm till 58 cm

Broms: Endast handbroms

Vikt: 6.59 Kg

Ca Pris: 4 200 Kr

Fördelar & Nackdelar

Vi Gillar

  • Anpassningsbar
  • Bromshandtag anpassade för små händer
  • En av de lättare cyklarna på marknaden
  • Flera färgval

Gillar Mindre

  • Sittställning kan för vissa upplevas som för framåtlutad
  • Inga handtagsstopp

Vårt Test & Recension av Frog 48


Frog Bikes är en engelsk cykeltillverkare som gör barnspecifika cyklar i flera olika storlekar och för barn i olika åldrar. Dess väl utformade barncyklar ligger säkert för vissa i det högre spannet. Men jämfört med liknande kvalitet är de riktigt prisvärda.

Här har vi testat dess cykel med 16-tumshjul, Frog 48.

Frog Bikes 40 - Test & Recension

Cykeln är lätt och smidig. Den hjälper ditt barn att bli bättre på att cykla. Många av komponenterna är designade med ett barns kropp i åtanke. Det är alltså inte bara mindre delar till storleken utan delar som är framtagna för att passa ett barns t ex mindre händer.

Cykeln har inga växlar men utväxlingen tycker vi ligger rätt. Det går att ta sig uppför mindre backar och när det tävlas på gatan så går inte benen alltför snabbt (även om det självklart trampas ur ändå).

Vi gillar också hur smal cykeln är. Mindre bredd mellan pedalerna (Q-factor) ger en bättre balans och mer direkt kraftöverföring.

Justeringsmöjligheter

Då barn växer olika och många gånger kommit olika långt i utvecklingen är det viktigt att kunna göra justeringar på cykeln. För att den ska kunna passa olika barn. Och barn som växer under tiden de använder cykeln.

På en Frog 48 finns flera justeringsmöjligheter.

Styret och styrstam kan höjas, eller sänkas, genom att du flyttar styrlagerbrickor från ovansidan av styrstammen till undersidan och tvärtom. Här har du ungefär 5 cm att jobba med.

Sadel kan även den justeras framåt eller bakåt beroende på barnets överkropps- respektive armlängd. Vi kan även lägga till att sadel i sig är mjuk och behaglig att sitta på.

Frog Bikes 48 - snett bakifrån
Frog Bikes 48 - framifrån
Frog Bikes 48 - fram från sidan

Styrets Höjd och Geometri

Om det är något man ska tänka på när det kommer till de flesta Frog barncyklar är att sittställning är lätt framåtlutad. Det här beror till stor del på att styret i sig är ganska lågt (det har inte så hög rise). Skillnaden blir extra tydlig när vi jämför med t ex Woom som har en mer upprätt sittställning.

Du har ju dock möjlighet att justera höjden som vi beskrivit ovan. Vi har haft styret i högsta läget och inte haft några problem med sittställningen. Men ett mer oerfaret och försiktigt barn kan uppleva det annorlunda. En lösning är då att byta styre.

I övrigt är geometrin bra. Överröret är kanske i längsta laget men den har en bra hjulbas som ger en stabil cykel. Vilket är bra för oerfarna små cyklister.

Broms och Handtag

Alla Frogs cyklar kommer med handbroms, både bak och fram. Något vi gillar och anser vara ett bättre sätt att lära barn att bromsa.

Men för att en handbroms ska vara ett bra alternativ till en liten och svagare hand så gäller det att bromshandtaget är utformat för en mindre hand. Och det har Frog 48:an. Med Tektros mindre bromshandtag kunde vår 4-åring enkelt nå bromshandtaget och bromsa på ett säkert sätt.

Se dock till att lära dem att använda bakbromsen först och främst. Eller åtminstone både samtidigt. För bromsarna är kraftfulla.

Handtagen är relativt mjuka och ger ett bra och skönt grepp. Dock hade vi önskat att det funnits ett stopp eller förhöjning på utsidan av handtaget. Detta för att undvika klämrisk med mera.

Frog Bikes 48 - hela snett bakifrån
Frog Bikes 48 - framhjul och gaffel

Vikt

Barncyklars vikt är något som vi lägger stor vikt ( 🙂 ) vid. Barn är små och har inte utvecklat några större muskler. Därför är en lätt och smidig cykel ett måste.

Frog 48 väger in på strax över 6,5 kg och det är verkligen lätt jämfört med andra cyklar. Vikten har tjänats in med hjälp av aluminium ram och andra lättare komponenter. Cykeln har inte heller "onödiga" tillbehör som pakethållare eller stöd.

Sammanfattning

Frog Bikes 48 är en perfekt första eller andra cykel för barn som vill cykla, och som vill cykla. Den inbjuder till ren cykelglädje och gör att barnet vill cykla, och cykla mer.

Cykeln andas kvalitet och med genomtänkta detaljer, speciellt utformade för just barn, så är den enligt oss ett säkert köp.

Om Frog Bikes

Frog bikes grundades 2013 av Jerry & Shelley Lawson. Det var efter att de, förgäves, letat kvalitetscyklar till sina egna barn som iden föddes. De valde att lämna sina företagskarriärer bakom sig för att istället skapa cyklar bara för barn.

Tanken var att skapa lätta kvalitetscyklar som ändå var prisvärda. Efter många år driver de nu ett framgångsrikt barncykelvarumärke som vunnit priser och årligen skördar nya framgångar. Mer om Frog bikes.

Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?