Cykelhjälmar - allt om alla olika typer

När det kommer till din säkerhet på cykeln finns ingenting som är viktigare än att bära cykelhjälm.

Oavsett om du cyklar sakta eller fort, är väldigt duktig på att cykla, tar det lugnt osv - alla kan cykla omkull eller bli påkörda. Och det gäller såväl vuxna som barn.

När olyckan är framme kan du allvarligt skada ditt huvud, oavsett hastighet på cykeln. Men, genom att använda hjälm ser du till att avsevärt minska risken för huvudskada!

En cykelhjälm kan minska risken för hjärnskakning med upp till 54%. (källa)

Här ska vi hjälpa dig att hitta en cykelhjälm som passar dig och den typ av cykling du tänkt använda den till.

Det finns massor av varumärken och hundratals olika modeller, från enklare cykelhjälmar för barn upp till de mest avancerade tävlingshjälmarna. Så vi förstår att det kan vara lite överväldigande att navigera rätt. Men det är ju också därför du är här och läser.

En cykelpendlare med cykelhjälm

För att underlätta för dig att välja rätt cykelhjälm har vi kategoriserat in alla modeller i olika användningsområden:

En cykelhjälm kan ju naturligtvis användas till olika sorters cykling. Det bestämmer du. Se dessa kategorier är en bra startpunkt och vägledning.

Tips: se alltid till att välja en cykelhjälm som du, eller personen som ska ha den, tycker är snygg. Då ökar möjligheten att den används!

Cykelhjälmar för vardagscykling & pendling

Kärt barn har många namn heter det ju, och när det kommer till vanlig vardagscykling stämmer det. Här faller begrepp som citycykling, cykelpendling eller bara vanlig hederlig cykling in.

Det du vill ha är en cykelhjälm som skyddar ditt huvud, är bekväm och som "ser bra ut". De senaste teknikerna eller lägsta vikterna kanske inte är lika viktigt som för andra cyklister.

Cykelhjälmar för barn

Man kan säga att barn är i större behov av skydd jämfört med oss vuxna. Dels tenderar de att ramla oftare, mycket beroende på att många precis lärt sig att cykla, men sedan har deras kroppar ännu inte hunnit växa färdigt.

Av den anledningen är vi väldigt noggranna med att endast rekommendera cykelhjälmar för barn av absolut högsta kvalitet och skydd. En barnhjälm ska vara godkänd och certifierade enligt alla de krav och råd som finns inom EU.

Dessutom måste hjälmen passa barnets huvud på ett perfekt sätt.

Cykelhjälmar för MTB

När du cyklar MTB är hjälmen den allra viktigaste produkten i din säkerhetsutrustning.

Att cykla mountainbike i terrängen bland rötter & sten och i branta backar är långt ifrån riskfritt. Och även den skickligaste MTB-cyklisten kommer att vurpa. Att ha en bra hjälm på sig blir på så sätt en förutsättning för att kunna hålla på med sporten. 

Här kan du lära dig allt om de olika typerna av mtb-hjälmarna som finns på marknaden och vilka som är de bästa.

Cykelhjälmar för racer- & landsvägscykling

När du cyklar racer går det fort och det ställer extra höga krav på cykelhjälmens säkerhet. Dessutom är du ute i biltrafiken med alla de risker det innebär. Därför är bästa möjliga skydd prio.

Dessutom ha en hjälm som är väl ventilerad för långa dagar i sadeln under en gassande sol. Utöver det vill du säkert även ha en hjälm med minimalt luftmotstånd, här ska ingen onödig kraft ödslas.

Cykelhjälmar för BMX & skate

Under begreppet bmx- och skatehjälmar faller hjälmar in som är både utseendemässigt och funktionsmässigt är rätt för gatan som på banan.

Cykelhjälmar i skatestil är helt enkelt hjälmar som är höga i nacken, har en något rundare form och är mer heltäckande utan speciellt många ventilationshål. 

Populär typ av hjälm bland barn och unga. Många använder dessutom dessa hjälmar även när de cyklar sparkcykel, åker inlines eller andra aktiviteter som kräver hjälm.

Så väljer du rätt storlek på cykelhjälmen

Cykelhjälmar använder sig antingen av de traditionella storlekarna som Small, Medium osv. eller ett Centimeter mått.

Men eftersom storleken Small kan variera från en hjälm till en annan är det bästa du kan göra att mäta ditt huvuds omkrets.

Så här mäter du din huvudomkrets

Ta fram ett måttband. Mät runt ditt huvud. Placera måttbandet där du är som störst - oftast är detta strax över ögonbrynen eller mitt på pannan.

Ta måttet och avrunda uppåt till närmsta centimeter. Sedan använder du detta mått för att leta hjälm. Alla hjälmar har ett centimeterintervall där hjälmen passar en huvudstorlek inom detta mått.

Tips: har du inte tillgång till ett måttband kan du använda ett snöre eller något annat långt som du sedan mäter med en linjal eller tumstock.

De flesta hjälmar går att justera ett antal centimeter åt vardera håll.

Cykelhjälmars olika egenskaper, teknologier & funktioner

En cykelhjälm kan ha olika egenskaper och funktioner. Här listar vi och förklarar lite mer ingående om några av de mer vanliga:

Skyddssystem

Hjälmens största och viktigaste funktionen är såklart att skydda huvudet vid en olycka. Och det gör alla hjälmar.

Men på senare år har utvecklingen gått framåt väldigt mycket. Flera företag har utvecklat nya och bättre skyddssystem som gör hjälmen än säkrare.

Ett utav detta är MIPS. MIPS är ett system som genom att ha en rörlig del i hjälmen som ”snurrar med dig” om du ramlar, minskar risken att drabbas av hjärnskakning och andra huvudskador. Det så kallade rotationsvåldet på hjärnan minskar.

Det finns även andra liknande lösningar och system men eftersom MIPS är svenskt är det också väldigt vanligt här.

Justeringssystem

Nästan alla hjälmar erbjuder idag någon sorts justeringssystem. Vanligtvis sitter detta i nacken på hjälmen och fungerar så att det justerar passformen runt huvudet ytterligare.

Det gör så att cykelhjälmen helt enkelt anpassar sig efter ditt huvud och på så sätt sitter bättre och säkrare. Olika tillverkare har sina egna lösningar men alla hjälper till att göra hjälmen säkrare. 

Med eller utan skärm

Från början var det endast mountainbike hjälmar som hade skärm. Det fanns även barnhjälmar där hjälmformen hade en skärmliknande design.

Numera finns det många olika hjälmar som har skärm. Det är egentligen endast för racer cykling som det ännu(?) inte är speciellt vanligt.

En skärm kan bidra med att hålla solljus, insekter och stänk borta från ansiktet. Dessutom gör den att hjälmen får ett annat utseende som många föredrar. Detta jämfört med den mer traditionella formen.

Integrerad baklampa

En cykelhjälm minskar ju markant risken att du ska skada huvudet om du cyklar omkull. Däremot minskar den ju inte risken för att en olycka ska inträffa (inte i teorin iaf).

Något som dock kan minska risken för cykelolyckor är belysning.

Därför har nu ett flertal cykelhjälmar inbyggd belysning bak på hjälmen. Det ersätter inte den lagstadgade baklampan på cykeln men en extralampa bak på hjälmen ökar din synlighet i trafiken markant.

Barnhjälm med Grönt Spänne

För barn finns det speciella cykelhjälmar som har ett grönt spänne.

Det gröna spännet har en specifik egenskap i att det löser ut sig mycket enklare än vanliga spännen. Tanken är att om hjälmen används vid andra aktiviteter än cykling – till exempel i lekparken. Så ska spännet lösa ut om barnet fastnar i något och riskerar att bli hängande.

I Sverige finns en rekommendation om att barn upp till 7 år bör använda cykelhjälm med grönt spänne.

Cykelhjälmars form

Du har säkerligen tänkt på att cykelhjälmar skiljer sig åt i hur de ser ut, deras form varierar. Ofta är det så att att en viss kategori av hjälmar ser ut på ett visst sätt. Men även hjälmar inom samma kategori kan se olika ut.

Här är några olika hjälmformer:

Klassisk cykelhjälm

En klassisk vanlig cykelhjälm. Majoriteten av dessa är lite avlånga, låga och har många ventilationshål. Finns i en mängd olika färger, former och stilar.

Här faller även klassiska MTB- och racerhjälmar in. Populära bland alla typer av cyklister.

Moderna cykelhjälmar

En cykelhjälm som är lite rundare än en klassiska hjälm. Inspirerade av skatemodellen men med fler "cykeldrag". Som till exempel fler ventilationshål. Populär bland pendlare och även andra vardagscyklister.

Skatehjälmar (bmx)

Cykelhjälm som är relativt rund med mer heltäckande skal och få ventilationshål.

Mycket populära bland barn och ungdomar då de enligt många ger ett coolare intryck. Passar även utmärkt till en vuxen cyklist.

Fullface-hjälmar

Cykelhjälmar som täcker hela huvudet, även över hakan med hakskydd. Påminner om en motocrosshjälm men är inte samma typ av hjälm.

Denna hjälmtyp används när du cyklar downhill eller enduro. Även säkerhetsmedvetna mtb-cyklister kan ibland välja denna typ vid "vanlig" mtbcykling.

Nackdelen är att de är lite tyngre och varmare, pga av mindre ventilation.

Openface-hjälmar

En typ av cykelhjälm för mountainbike som ger mycket skydd men utan hakskyddet som fullface hjälmar har.

Har längre nerdraget skydd över bakhuvudet jämför med mer traditionella cykelhjälmar. Används vid trail och enduro cykling där det blir för varmt med fullface.

Aero-hjälmar

Cykelhjälmar utformade för att skapa minimalt med luftmotstånd.

Vill du ha en snabb hjälm, eller om någon pratar om en snabb hjälm, då är det en aero-hjälm som avses. Denna typ av hjälm används i princip enbart vid racercykling. Då ofta vid tävling och gärna vid tempolopp.

Populära varumärken

Det finns en uppsjö av olika varumärken på cykelhjälmsmarknaden och det kan vara svårt att veta vilka som är bra och värda att köpa.

Här är några populära märken som vi också kan rekommendera:

Abus Logga
Bell Logga
Giro Logga
Lazer Logga
POC Logga

Var ska du köpa din nya Cykelhjälm?

En cykelhjälm köper du bäst i en cykelaffär.

Oavsett om du föredrar att handla online eller hos din lokala cykelhandlare så kommer du att få hjälp och guidning. Skulle du dock vara missnöjd med hjälpen så finns vi alltid tillgängliga här för att hjälpa dig.

Handla i din lokala cykelbutik

När du handlar hos din lokala butik får du möjligheten att prova hjälmen och det är såklart alltid en fördel. Passformen är som vi sagt tidigare a och o när det kommer till hjälmar. Ju bättre den sitter -  desto bättre skydd kommer den att ge.

Beroende på hur stor affär det handlar om kan dock utbudet variera, både när det gäller modeller och storlekar. Då kan det också vara svårare att hitta en hjälm som du tycker är snygg.

Handla online

De flesta onlinebutikerna erbjuder ett stort utbud av hjälmar och många olika storlekar. Du får samtidigt också bra & tydlig produktinformation, många gånger lägre priser och smidig hemleverans.

Kom ihåg att kolla upp villkoren för byten och returer. Alltid viktigt när det kommer till produkter med storlekar.

Vad kostar cykelhjälmar?

Cykelhjälmar varierar i pris. Mycket beroende på vad den är tänkt att användas till och mycket den ska skydda.

En vanlig cykelhjälm kan kosta från ca 150 kr upp till 1500 kr. Barnhjälmar ligger i ungefär samma prisintervall. För barn finns dock inte lika höga pristoppar.

Tack för att du är här. Och lycka till med din cykelhjälm!


Artikel senast uppdaterad: 18 april, 2023

Artikel publicerad: 18 april, 2023


Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?