Vår Köpguide - Cykelsitsar
"Från front- eller bakmonterade, kompatibilitet med din cykel till säkerhetsselen."
Vi ser till att guida dig kring allt som är viktigt att tänka på innan du köper din Cykelbarnstol!
Att få cykla med sitt lilla barn/bebis kan vara en härlig upplevelse, både för dig som för barnet. Men att cykla, och speciellt cykla i trafik, ställer krav på både säkerhet och komfort. Ett bra sätt att tidigt komma ut och cykla tillsammans är att använda en cykelbarnstol (cykelsits).
Att välja en barnstol som passar både barnet och din cykel blir såklart en grundläggande detalj i sammanhanget. Här är allt du behöver veta innan du köper en barnstol till din cykel..
De Tre (3) olika Typerna av Cykelstolar
Det finns tre olika huvudtyper av cykelsitsar för barn. Och det är dess monteringsplats och monteringsmetod som bestämmer vilken typ av stol det handlar om.
Vilken sort som passar just dig beror till största delen på hur din cykel ser ut och hur du vill cykla med barnet.
![]() | ![]() | ![]() | |
---|---|---|---|
Monteringsposition | Fram | Bak | Bak |
Montering: | Monteras fram under styret | Monteras baktill på ramens sadelrör | Monteras baktill på cykelns pakethållare |
Exempel: | ![]() | ![]() | ![]() |
Ålder: | Från 9 mån till 3 år eller 15 kg | Från 9 mån till 6 år eller 22 kg | Från 9 mån till 3 år eller 22 kg |
Bäst för: | För små barn med en normal till lång förälder | Långa barn från 9 mån och längre cykelturer där barnet riskerar att somna | |
Fördelar: | Enkelt att samtala och närhet till barnet | Möjlighet att luta sitsen, fjädring och att den även passar äldre & större barn | |
Nackdelar: | Tar en del utrymme för cyklisten/föräldern | Du ser ej barnet och det är svårt att kommunicera |
Ikoner från Thule
När du bestämt vilken typ av sits du föredrar så måste du undersöka din cykel för att avgöra om just den stolstypen är kompatibel med din cykel.
För att underlätta för dig så går vi här nedanför genom de specifika respektive typ av cykelstol kräver vid montering.
Ett tillägg: Den frontmonterade cykelstolen är relativt ovanlig i Sverige så där går vi inte speciellt mycket på djupet. Hör av dig om du skulle ha fler frågor angående denna.
Frontmonterade vs. Sitsar Monterade Bak
Även om den frontmonterade inte är lika vanligt förekommande här i Sverige så är den ändå ett alternativ. Här ställer vi de båda typerna mot varandra.
Frontmonterad Cykelsits
- Först och främst bör de främre monterade cykelstolarna inte användas till barn över tre års ålder. Inte heller till större tvååringar (håll koll på högsta viktrekommendationerna). De frontmonterade kan också göra det lite mer besvärligt att cykla, bland annat kan du tvingas böja dina ben utåt för att inte riskera att du slår i sitsen med dina knän.
Bakmonterad Cykelsits
- En bakmonterad stol känns på många sätt säkrare. Mycket beroende av att du sitter främst och på så sätt skyddar ditt barn. Men det gör också att du inte har lika bra koll på ditt barn. Det är svårt att vända sig om för att kolla till lillen under pågående tur, för att inte säga omöjligt. Med en sits fram har du bättre koll på barnet. Dessutom ger en frontmonterad en helt annan upplevelse för barnet, de ser så mycket bättre.
Men med allt detta sagt så föredrar vi ändå de bakre monterade cykelsitsarna. Det är helt enkelt den modellen vi gillar bäst.
Vad tycker du?
Montering av Barncykelstol med Olika Cykeltyper
Att montera cykelsitsen korrekt är a och o här. Säkerheten främst! Men det är också en av de stora problemen och frågorna. Om den och den stolen passar till just min cykel.
Och det är inte konstigt med tanke på alla olika typer av storlek, modeller och design det finns på cyklar och cykelramar. Men det är helt enkelt så att inte alla cyklar och stolar är kompatibla.
Det säkraste kortet här är en vanlig stadscykel eller pendlingscykel. Även vissa mountainbikes fungerar, dock inte heldämpade sådana. Det gäller helt enkelt att kolla upp så att din cykel är kompatibel med den typ av cykelsits du tänkt köpa.
Innan du köper den.
Även om vi inte kan garantera att en specifik sits fungerar till just din cykel, så kommer här några grundläggande riktlinjer att följa baserade på typiska front- och bakmonterade cykelsitsar.

Cykelkrav - Montering av Frontmonterad Barncykelstol
Frontmonterade sitsar är lämpliga från åldrarna 9 månader upp till ca 2 år. Med sätet placerat mellan dina armar känner småbarn sig ofta mer bekväma och trygga gentemot en cykelstol baktill.
För att kunna bestämma om din cykel passar ordentligt tillsammans med en frontmonterat stol måste du kunna svara på dessa tre frågor om din cykel:
1. Vilken typ av styrlager har din cykel (gängat eller threadless)?
2. Har din cykel tillräckligt med utrymme (styrröret) för att få plats med stolen?
3. Vad är avståndet mellan sadelröret och styret på din cykel?
1. Din Cykels typ av Styrlager/Styrstam
Det finns olika typer av styrlager (delen som fäster din gaffels rör ihop med styrstammen som ditt styre sitter fast i) men det du behöver veta är om styrlagret är gängat eller inte.
Lyckligtvis är det ganska enkelt att se vilken typ av styrlager du har genom att titta på området där styret/styrstammen når din ram (styrröret). Har du ett gängat styrlager så sitter där en ganska stor låsmutter.
Medan på ett gänglöst styrlager (a-head styrstam) så finns det ingen låsmutter där utan endast två mindre bultar längre upp på styrstammen.

Det gängade styrlagret behöver inte någon adapter, men trådlösa (a-head) styrstammen kan till vissa modeller av framåtmonterade cykelsitsar kräva en extra adapter.
2. Tillräckligt med utrymme på Styrröret
Alla frontmonterade cykelstolar monteras antingen på styrstammens rör (gängade styrlager) eller gaffelröret (a-headset).
Avståndet mellan styrstammens horisontella del (delen som styret sitter fast i) och styrröret (den del på ramen där gaffelns rör går igenom) är viktigt. Det gäller att det här finns ett visst mellanrum för att kunna fästa sitsen. Vilket avstånd som krävs varierar från sits till sits men allt från 20 mm och uppåt är vanligt.

3. Avstånd mellan styre och sadelrör
Även avståndet mellan styret och sadelröret på ramen (röret som sadel och sadelstolpe sitter i) är av betydelse.
Den framåtmonterade cykelstolen tar upp cirka 25 cm av utrymmet mellan sadel och styre. Om ditt överrör, eller avståndet mellan styren och sadelrör, är mindre än 50 cm kan du ha svårt att kunna cykla med sitsen. Du får helt enkelt inte plats.
Cykelspecifikationer - Bakmonterade Cykelsitsar
Eftersom det här finns två typer av bakåtmonterade sitsar. Den som monteras på cykelns pakethållare och den som monteras på cykels ram (sadelröret). Så går vi genom dessa separat. De skiljer sig så pass mycket åt.
Cykelstolar som Monteras på Cykelns Ram (sadelröret)
Barncykelstolar som monteras bak på cykeln är lämpliga för barn från 9 månader upp till ca 22 kg. Alla bakåtsitsar är större än de som monteras framåt och erbjuder fler funktioner som möjligheten att luta sitsen, fjädring och justermöjligheter för axelselen och fotstöd.
Majoriteten av de nyare bakåt monterade sitsarna på marknaden är rammonterade. Vilket innebär att de fästs direkt på cykelramen med hjälp av en bygel. Med denna monteringsmetod så hänger stolen fritt i luften och kan således röra sig och motverka stötar och skakningar. Den fjädrar helt enkelt och ger en mer behaglig cykeltur för barnet.
För att kunna avgöra om din cykel passar för en rammonterad cykelsits måste du kunna svara på tre frågor om din cykel:
1. Har din cykel några kablar eller vajrar längs med ramens sadelrör (ramröret som går mellan sadeln och pedalerna) ?
2. Har du din sadel väldigt nära ramen (låg sadelhöjd) ?
3. Hur ser din rams konstruktion ut i området där cykelsitsens bygel fästs?
1. Har din cykel kablar och vajrar längs med sadelröret?
Nästan alla rammonterade sitsar kräver att montering sker på sadelröret, vilket är ramröret som går mellan sadel/sadelstolpe och ner till cykelns vevparti där bl a pedalerna finns.
För att montera fästet ordentligt utan att påverka cykeln funktion så måste där vara fritt från kablar och vajrar. Det kan t ex handla om en vajer till en framväxel eller liknande. Men en kabel i vägen så kommer inte ramfästet kunna monteras på ett tillförlitligt sätt.

Om din cykels sadelrör inte är "ledigt" så får du istället titta på en cykelsits monterad på pakethållaren.
2. Har du en låg sadelposition, nära cykelns ram?
Om du har din sadel så låg som möjligt eller inom någon centimeter från cykelramen kan du få problem med att montera en rammonterad cykelstol. Avståndet som krävs varierar mellan olika märken men du kan räkna med ungefär minst 3-4 cm. Annars kommer monteringsbygeln att ta i på underdelen av sadeln och inte kunna fästat korrekt.
Är det så att du måste ha så låg sadel som möjligt för att kunna cykla överhuvudtaget så finns det tillbehör att köpa. Bland annat Thule erbjuder en bygel med svängda rör för att på så sätt "svänga undan" för en låg sadel.

3. Hur ser din ram ut runt sadelröret där fästet monteras?
Även din rams design och konstruktion kan ställa till det. Speciellt då om något ramrör fäster ihop med sadelröret precis där cykelstolen monteringsfäste ska placeras.

Vi kan här även tillägga att ramar tillverkade i kolfiber INTE är lämpliga för rammonterade cykelsitsar.
Cykelstolar som Monteras på cykelns Pakethållare
Bakmonterade cykelsitsar som monteras på cykeln pakethållare är precis vad det låter som. Istället för en bygel som monteras på cykelns ram så sitter stolen här direkt på pakethållaren.
För dig som cyklar elcykel så är en pakethållsmonterad sits det som gäller!
För dig som redan har en pakethållare på din cykel så behöver du bara kolla upp att den har en viktkapacitet på minst 25 kg. Du bör även ha koll så att stolen inte monteras för långt bak på pakethållaren i förhållande till bakhjulets axel.
Om du har en cykel utan pakethållare men ska köpa till detta för att kunna använda en pakethållsmonterad cykelstol så bör du kolla upp så att det först och främst är möjligt att montera dit en pakethållare på din cykel.
För att bestämma om din cykel kan användas med en pakethållare och sits måste du kunna svara på två frågor om din cykel:
1. Har din cykel förberedda hål för att montera pakethållare?
2. Har din cykel skivbromsar?
1. Har cykeln färdiga eyelets för montering av pakethållare?
Förberedda gängade hål är nödvändiga för montering av pakethållaren. Utan dessa monteringshål, ingen pakethållare och således ingen cykelsits.
Det ska finnas två stycken uppsättningar eyelets på ramen. Två stycken ska finnas nära toppen av den bakre triangeln, uppemot sadeln och de andra två nere vid bakhjulets axel, en på var sida av cykeln. Hittar du de övre så kan du räkna med att de nedre också finns på cykeln.

Dessa gängade skruvhål används även ofta som monteringshål för skärmar. Bra att tänka på om du även använder skärmar på din cykel.
2. Har cykeln skivbromsar eller "vanlig" nav- eller fälgbroms?
Om din cykel har eyelets måste du också ta reda på om din cykel har skivbromsar eller inte. Cyklar med skivbromsar har en stor bromsskiva på vänster sida av bakhjulets nav och här kan i så fall krävas en cykelstol som är kompatibel med skivbromsar, till exempel Topeak - Explorer.
Annat Du ska Titta Efter Vid Köp av Cykelbarnstol
Förhoppningsvis vet du nu om din cykel är kompatibel med en sits. Då är det dags för nästa steg.
Nu ska vi nämligen kolla närmare på olika stolar för att bestämma vad för sorts stol som passar dig och ditt barn bäst. Vi kommer här att gå igenom olika egenskaper och funktioner som olika stolar har och bör ha.
Här är de olika punkterna vi ska följa:
1. Monteringstyp: Front- eller Bakmonterad
De olika typerna av barncykelsitsar gick vi genom mer ingående här. Här nedan ser du för övrigt våra favoriter bland de olika cykelstols-typerna.
2. Barnets Storlek och Ålder
Frontmonterade Sitsar
Är mycket mindre än bakmonterade. Den frontmonterad passar bäst för barn i åldern från 9 månader* till 3 år eller som mest väger 15 kg.
Med större/äldre barn så kommer mer av cyklisten utrymme försvinna och därför rekommenderas att dessa istället använder en bakmonterad stol. Eftersom barnet under alla omständigheter ska ha hjälm på så är det i de fall barnet inte kan eller vägrar använda hjälmen bara att ställa cykeln.
* Många tillverkare anger att du bör konsultera en barnläkare innan barn under 1 år åker i cykelbarnstolar.
Bakmonterade sitsar
Är mycket större än frammonterade och mycket mer tillmötesgående när det kommer till storleken och åldern hos ett växande barn.
Vikt- och åldersrekommendationerna för bakmonterade (både rammonterade och monterade på pakethållaren) sitsar varierar en del. Men rent generellt så är från 9 månader* upptill 6 år eller som mest 22 kg ganska vanligt förekommande. Här kan det vara värt att hålla koll på hur justerbara axelremmen är när det gäller äldre/större barn.
* Många tillverkare anger att du bör konsultera en barnläkare innan barn under 1 år åker i barnstolen.
3. Säkerhetsselens Design och Utformning
Säkerheten är såklart viktig och cykelsitsens axelremmar är en utav de viktigare detaljerna här.
Selarna ska sitta tajt mot barnets axlar men självklart inte så hårt att de skär in.
Alla olika cykelsäten har naturligtvis säkerhetsselar, men dess design och funktionalitet varierar en hel del. Efter att ha använt ett par olika sorters stolar kan vi konstatera att typen remmar av typen "Dra ner för att spänna åt" fungerar bättre och är mycket enklare att använda än de som måste längdjusteras via ett spänne.
Selar som höjdjusteras vertikalt och då kan placeras precis under barnets axlar ger en säkrare och bättre passform.
Vissa sitsar, som Thule RideAlong och Hamax Caress, är utformade med ett enkelt glidjusteringssystem (som låser sig på plats) medan andra kräver att du drar om hela selen för att placera den i en högre eller lägre öppning.
Vissa sitsar har tyvärr ingen möjlighet alls att justera höjden, undvik dessa.
4. Sitsens Lutningsmöjlighet
Att trötta barn somnar lite varstans är inget ovanligt. Så ej heller på barncykelstolar. Ett trött barn somnar, så är det.
Möjligheten att luta sätet kan förhindra att huvudet åker fram och blir tungt under cykelturen. Detta bidrar till en mycket mer bekväm & säker sömn, samt åktur.
Många utav de dyrare högkvalitativa cykelstolarna, både rammonterade som de monterade direkt på pakethållaren, erbjuder möjligheten att luta ryggstödet/sätet.
Frontmonterade sitsar går inte att fälla eftersom detta skulle störa dig som cyklar för mycket.
5. Sätets Utformning
Ryggstödets höjd
Sätets utformning kan göra en väldigt stor skillnad på hur skönt det är att sitta i stolen. De flesta bakmonterade stolarna på marknaden har tillräckligt höga ryggstöd som fungerar som ett bra stöd för barnet.
Det är mer bland de frontmonterade stolarna som problemet finns med för låga ryggstöd. Detta hänger ofta ihop med att man vill ha en smidig stol som inte är i vägen för den som cyklar. Det finns dock ett flertal som har ett bra utformat ryggstöd där axelremmarna också sitter på ett bra sätt.
Frontmonterade stolar med höga ryggstöd är säkrare och mer bekväma!
Hjälmficka
En hjälmficka är en extra komfortfunktion att leta efter i sitsens och ryggstödets utformning.
En inbyggd hjälmficka förhindrar att barnets huvud pressas framåt av sätet. Detta leder till att både åkturen som hjälmen blir mycket bekvämare.
Anledningen till att huvudet pressas lätt framåt beror till stor del på att cykelhjälmen sticker ut en bit från huvudets baksida.
Inbyggda hjälmfickor finns bland annat på Hamax Observer och BoBike Mini City (frontmonterade) och Hamax Caress och Polisport Guppy-serien (bakmonterade).
Sidoskydd
Integrerade sidoskydd är designade för att förhindra barnet från att klämma fingrarna längs väggar eller andra objekt. Vanligt om du tillfälligt lutar cykeln mot t ex en vägg. Denna extra säkerhetsfunktion finns bland annat på Thule - RideAlong.
Hjälmfickor och Sidoskydd gör cykelturerna bekvämare!
6. Fjädring
Cykelstolar med fjädring hjälper till att dämpa stötar som riskerar att komma upp genom cykel och störa barnet. Oavsett om du åker ner för en trottoarkant, över ett farthinder eller bara cyklar på en stötig väg så hjälper fjädringen att ge barnet en mer bekväm åktur.
Fjädring är inte tillgänglig på frontmonterade sitsar men finns som standard på flesta bakre rammonterade stolar, som Thule - RideAlong. Även ett par stolar som monteras på pakethållare har fjädring, t ex Topeak - Baby Sitter och Hamax - Caress.
Rammonterade stolar och dess fjädring har flera olika namn men det är på nästan alla monteringsstängerna i metall som böjer och fjädrar sig under extra belastning. De "böjs" vanligen 2.5 till 7 cm för att absorbera eventuella stötar.
Pakethållsmonterade cykelstolar och dess fjädring är uppbyggd av fjädrar i sitsens monteringsfäste. Fjädersystem erbjuder mindre flex och ger endast en fjädringsväg på runt 2.5 till 3.5 cm.
7. Justerbara Fotstöd
Fotstöden hjälper till att stötta barnets fötter och ben på både front- som bakmonterade stolar.
Fotstöden på bakmonterade säten hjälper också till att skydda barnet från bakhjulet.
På frontmonterade stolar är barnens ben vanligtvis inte tillräckligt långa för att kunna nå ner till däcket, men deras fötter är tillräckligt långa för att nå styret. Förutom att då kunna störa styrningen kan de också komma åt att byta växlar genom att trycka på växelreglagen med sina fötter.
Väldesignade fotstöd erbjuder höjdjusteringar som du kan ändra med din händer. Höjdjusteringen gör också att cykelstolen kan växa med ditt barn. Dessutom är de låsremmar som sitter vid fotstöden också dessa justerbara för att kunna ta olika stora fötter och skor.
8. Tillbehör
Att dina barn mår bra och har det bekvämt under cykelturerna är såklart viktigt inte bara för barnet utan också dig. Lyckliga & glada barn gör allt lite roligare och enklare.
Det finns tillbehör som kan hjälpa dig här. Och vi gillar väl tillbehör?!
Bakmonterade
Till de bakre monterade barncykelstolarna finns egentligen inte så mycket tillbehör. Mest lysen och reflexer. Men till många kan du köpa olika regnskydd och t ex nackskydd. Regnskydd är bra att ha eftersom vädret ibland ställer till det.
Det finns som tur är även en hel del reservdelar.
Frontmonterade
Det är istället till dessa som de flesta extra tillbehören finns. Och många utav dessa är riktigt bra och något vi kan rekommendera. Framför allt gäller det de handtag som finns att köpa till. Barnen känner sig säkrare med något att hålla fast vid. Medan det för dig som cyklar blir en mindre sak att hålla reda på, dina barns händer.
Dessa stöd fungerar också som en huvudkudde att luta huvudet mot. Bra vid längre cykelturer.
Flera frontmonterade sitsar erbjuder även vindrutor som bidrar till att väsentligt minska vinden på barnets ansikte under cykelturerna.
Vilken Cykelbarnstol är då Bäst för Din Familj?
Bra fråga! Förhoppningsvis så har du nu lite mer kött på benen angående cykelstolar och vad som du bör titta efter.
Skulle du ändå vilja ha lite direkt köptips så har vi mer att erbjuda dig. Läs våra tips om vilka stolar som vi tycker är de bästa och som du bör köpa här.
De olika funktionerna och specifikationerna som vi gick genom här ovan är en bra att kolla över. Du kanske vet med dig att en del är funktioner som du absolut vill ha i din nästa sits.
Sammanfattning
Se där ja. Grattis till att du tagit dig ända hit (vi vet att det var ganska mycket att läsa genom). Vår förhoppning är att du nu vet lite mer om vad du bör titta efter när det är dags att köpa cykelsits.
Måste då alla de punkter vi gått igenom kunna checkas av?
Nej så är det inte. Men nu vet du vad vi tycker att du i alla fall ska kolla upp. Sedan är det självklart upp till dig.
Det stora att tänka på är att den stol du köper ska passa din cykel och för ditt barn.
Lycka till med ditt köp av cykelstol!
Mer Läsning om Cykelbarnstolar
Om du nu vill läsa vidare och få mer information så hittar du mer mycket material här nedanför. Läs t ex vilka Cykelsitsar vi anser vara de bästa för ditt barn.
Artikel senast uppdaterad: 18 augusti, 2023
Artikel publicerad: 14 mars, 2019