Kan man använda en cykelhjälm som trillat i golvet?

Ibland händer det att cykelhjälmen trillar ner från en hylla eller ett bord eller att du bara tappar den. Men innebär det då att den är förbrukad och måste bytas ut?

Det beror lite på avståndet, dvs hur högt den trillade ner från.

En cykelhjälm som du tappat eller som trillat från ca 1 meters höjd ska du fortsatt kunna använda.

Men om den trillat från högre höjd, säg en hatthylla, kan den absolut få skador som gör att den skulle kunna skydda sämre. Speciellt om det är ett hårt underlag den landat på.

Det som då skadas är EPS-linern (vilket är själva skummaterialet inuti hjälmen). Det deformeras och kommer skydda sämre vid en träff runt samma ställe.

Skillnad mellan olika typer av hjälmar

Det finns dock en skillnad här mellan hjälmar med plast- eller ett komposit skal.

Ett kompositskal som t ex glasfiber eller kolfiber kan skadas om du tappar hjälm och den landar på en hård yta. Tyvärr är det dock inte säkert att det syns på utsidan. Skadan kan finnas inuti skalet.

  • Vår rekommendation är att om du bara tappat hjälmen från låg höjd så behöver du inte byta hjälmen.
  • Men har du tappar den från högre höjd (några meter) så kan du behöver byta ut den, speciellt då om den har kompositskal.

Tänk på: har hjälmen varit med om en olycka och du slagit i huvudet så ska hjälmen alltid bytas ut.

Om skribenten

Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}