Cykelhjälm för barn - storlek & passform

Att förstå och hitta rätt storlek på cykelhjälmar för barn är viktigt för att hjälmen ska sitta ordentligt. En dåligt sittande hjälm kommer inte skydda ditt barns huvud på det sätt som den var designad för att göra.

En barncykelhjälm ska INTE kunna röra sig på barnets huvud. Den ska sitta stadigt på plats, även när barnet är i rörelse!

Barn ska alltid bära en korrekt sittande hjälm i bra passform när de cyklar, åker skateboard eller sparkcykel. Det ska vara en hjälm i rätt storlek som sitter perfekt.

I den här guiden ska vi lära dig hur du hittar rätt storlek och passform för cykelhjälmen till ditt barn. Häng på.

En cykelhjälm kan minska risken för hjärnskakning med upp till 54%. (källa)

Hur fungerar storlekar på barncykelhjälmar?

När det kommer till storlekar på barns cykelhjälmar så kan de heta allt från kid, youth till XS, S, M... Det varierar helt enkelt från hjälmmärke till hjälmmärke.

Men inget av det behöver du egentligen bry dig om...

Barnets huvudomkrets

Det finns bara en sak du verkligen behöver fokusera på – ditt barns omkrets runt huvudet!

Varje cykelhjälm, oavsett storlek, har ett intervall för huvudomkretsen som den passar till (i cm).

Ett exempel:

  • Giro Tremor passar en huvudstorlek mellan 50 – 57 cm. Om ditt barns huvudomkrets faller inom det intervallet så bör hjälmen passa perfekt.

Hur en cykelhjälm ska sitta - 6 enkla steg

Att hitta rätt storlek på cykelhjälmen är naturligtvis grunden till en bra sittande hjälm. Men den måste också justeras och ställas in ordentligt för optimal passform.

Här följer vår guide i 6 enkla steg som hjälper dig att hitta en barnhjälm som har precis rätt storlek. Och hur du sedan justerar hjälmen.

Då får du en hjälm som sitter tätt på ditt barns huvud och som kommer ge det skydd som krävs för att kunna cykla säkert.

Steg-för-steg guide du enkelt kan följa:

1. Mät barnets huvud

Första steget är att mäta barnets huvud. Det är dess omkrets du vill ha fram. Gör så här:

  1. Använd ett måttband (mjukt) och mät runt huvudet.
  2. Mät ungefär 2 cm över ögonbrynen eller runt den tjockaste delen på huvudet.
  3. Jämför sedan huvudmåttet med det centimeterintervall som tillverkarna anger på sina hjälmar.

Ett exempel; du har fått fram måttet 52 cm på barnets huvud. Välj då en hjälm med storleken 50-55 cm (bara ett storleksexempel).

Tips: har du inget mjukt måttband. Använd ett snöre eller något annat mjuk som du kan linda runt huvudet. Mät sedan föremålet du använt med en tumstock eller linjal.

2. Placera hjälmen rätt på huvudet

Hur hjälmen sitter på huvudet, dess position, är viktigt ur flera aspekter.

  • Ta bort eventuella hästsvansar eller hårband som gör att hjälmen inte kommer ner ordentligt på huvudet.
  • Placera hjälmen rakt ovanpå ditt barns huvud.
  • Nedre delen av fronten på hjälmen ska sitta med ungefär två fingrars bredd över ögonbrynen.

Testa: en rätt placerad hjälm ska sticka utanför nästippen när du tittar i profil.

3. Spänn åt för bra sittande passform

Hjälmen ska sitta stabilt och fast men ändå kännas bekväm.

  • När du placerat hjälmen på huvudet (och före du knäppt hakspännet) ska du spänna åt med hjälp av justeringssystemet på baksidan av hjälmen, i nacken.
  • Vrid ratten/vredet tills den inre justeringen gör att hjälmen sitter tajt men inte trycker på ditt barns huvud.
  • Skulle du ha en hjälm utan justeringssystem bör den ha olika tjocka innerkuddar som du kan skifta tills en bra passform har uppnåtts.

Skaktestet: för att kolla att hjälmen sitter bra kan du be barnet att skaka p åhuvudet, både fram/bak som åt sidorna (fortfarande utan att knäppa spännet). Här ska hjälmen sitta still.

4. Gör ett "V" med sidoremmarna

Hjälmens sidoremmar kräver också de en justering. Det är tyvärr ofta något som glöms bort.

Skulle hjälmen inte ha dessa remjusteringar kan du bortse från detta steg.

  • Justera längden på remmarna så att de formar ett V precis nedanför och under örat.
  • Detta hjälper att hålla hjälmen centrerade på huvudet. Dåligt justerade kindremmar kan gör aså att hjälmen åker framåt eller bakåt både när hen cyklar men också i händelse att de cyklar omkull.
  • Det finns olika typer av remmar och plastreglage. Många har en flärp som du öppnar upp så att remmen kan flyttas runt. Sedan stänger du flärpen för att låsa remmen igen.

5. Justera längden på hakremmen

Hakremmen och spännet var länge det enda som gjorde att en hjälm satt på plast. Numera finns tack och lov som vi visat flera olika justeringsmöjligheter. Men hakremmen är fortfarande viktig.

  • Hakremmen ska vara lös nog att barnet självt kan knäppa fast det. Men ändå sitta åt så att hjälmen hålls på plats. Barnet ska kunna öppna munnen utan besvär.

1-fingerstestet: för att kolla att hakremmen sitter på ett bra sätt kan du försöka stoppa in ett finger mellan remmen och hakan. Det är ungefär lagom spänt.

6. Kontrollera regelbundet

Kanske inte så mycket av ett steg. Mer av en uppmaning!

  • I bästa fall kontrollerar du hur hjälmen sitter på barnet inför varje gång den ska användas.
  • Men se också till att kontinuerligt justera hjälmen. Detta då den snabbt kan tappa rätt passform.

Letar du efter den Bästa Cykelhjälmen för Barn?

Dags att köpa cykelhjälm till barn - köpguide

Att köpa rätt storlek är helt klart den viktigaste faktorn när du köper en cykelhjälm till barn. Med fel storlek spelar inga andra justeringar någon roll!

Men när du hittat rätt storlek finns sedan flera andra egenskaper hos en hjälm som gör den lättare eller svårare att justera. Och som påverkar hur bekväm den är att bära och om en används överhuvudtaget.

Här följer några fler egenskaper och funktioner du ska titta efter när du väljer cykelhjälm:

Tips: försök att köpa en cykelhjälm som barnet tycker är snygg. Då ökar möjligheten att den används!

1. Justeringsmöjligheterna: perfekt passform

Även om du köpt rätt storlek så måste du ändå justera hjälmen så att den passar barnets huvud på bästa möjliga sätt. Olika huvudformer och storlekar kräver individuella anpassningar.

De flesta hjälmar erbjuder ett antal olika sätt du kan anpassa och justera hjälmen på.

Tänk på: skulle hjälmen helt sakna justeringsmöjligheter är det ingen hjälm du ska köpa.

Justeringsmöjlighet i nacken

Under de senaste åren har nästan alla cykelhjälmar värda namnet fått ett invändigt justeringssystem.

Detta sitter oftast i nacken på hjälmen och justeras oftast genom att du vrider på en ratt. När du vrider eller skruvar spänns en inre "bur" eller "band" om runt huvudet. Det ger i sin tur en hjälm som sitter perfekt runt huvudet, utan att klämma åt.

Många märken har egna lösningar på hur detta justeringssystem ser och och fungerar. Därav kommer du också stöta på olika namn på detta.

Justeringsmöjlighet med extra kuddar/inredning

Det finns också hjälmar där du kan byta ut kuddarna och vadderingen på insidan av hjälmen. Detta är vanligt på hjälmar i skatestilen.

Olika tjockakuddar gör att hjälmen kan anpassas efter olika huvuden.

Justeringsmöjlighet remmar

Utöver det inre justeringssystemet spelar även remmarna en viktig roll för att hålla hjälm rakt och stabil på barnets huvud.

För att förhindra att hjälmen antingen sitter eller lutar framåt eller bakåt ska remmarna bilda ett "V" eler "Y" precis under barnets öra.

Här sitter ofta ett plastreglage som håller ihop remmarna som sedan fortsätter ner till spännet. Dessa plastreglage kan öppnas eller justeras så att längden på remmen kan ändras. Gör detta så att de hamnar under örat och i en v-formation.

Remmar som sitter dåligt eller över örat bidrar till att hjälmen lättare kan falla framåt eller bakåt. Vilket inte är bra.

2. Hjälm för cykelkärra eller cykelsits?

Ska du köpa hjälm till ett väldigt ungt barn som ska åka med i antingen cykelkärra eller en cykelsits?

Då ska du försöka välja en hjälm med en plattare, mer slät baksida. På så sätt minskar risken att den trycks framåt av ryggen på sitsen.

Här gillar vi speciellt Giro Scamp. Den har en ganska snäll baksida som passar bra till kärror och sitsar.

3. Standard cykelhjälmsstil eller skatestil?

Båda varianterna har sina speciella för- respektive nackdelar.

  • En traditionell cykelhjälm är lättare, har fler ventilationshål och är ofta mer justerbara. Den kan dock vara svårare att passa för mer udda huvudformer. Dessutom är det inte alla som uppskattar utseendet.
  • En cykelhjälm i skatestilen är i allmänhet tyngre, saknar skärm, är sämre ventilerad och erbjuder ofta mindre justerings- och anpassningsmöjligheter. Men istället erbjuder modellen mer täckning runt hela huvudet. Dess design tilltalar också många barn, speciellt lite äldre.

4. Hjälmkonstruktion: in-mold eller hårdskal

Det finns två huvudtyper av hjälmkonstruktion: in-mold och hårdskal.

Båda typerna ger tillräckligt med skydd men varierar i hållbarhet och utseende. Största skillnaden mellan de två är hur det yttre plastskyddet fästs på hjälmens innerkärna.

In-Mold

På en "in-mold" konstruktion har det hårda yttre skalet (t ex polykarbonat) gjutits till en enhetlig stomme tillsammans med det mjukare stötupptagande innermaterialet (t ex EPS).

Denna sammanfogning möjliggör fler ventilationshål och ger vanligtvis en lägre vikt på hjälmen. Det yttre plastskalet på hjälmen kommer aldrig att spricka eller lossna när det är smält till skumkärnan.

Dyrare hjälmar är i sort sett alltid tillverkade med in-mold systemet.

Tänk på: även en "in-mold" hjälm har ett yttre hårt skal. Namnet på en hårdskalshjälmar kan där vara lite förvirrande.

Hårdskal

Det finns två huvudtyper av skalhjälmar – skatestilen och enklare vanliga cykelhjälmar. På skatehjälmar limmas ett tjockare plastskal på hjälmens skumkärna. Det tjocka skalet gör att hjälmen tål mer omild behandling utan att det spricker eller går sönder.

På enklare och billigare hårdskalhjälmar sitter en tejpremsa över kanten mellan skalet och den absorberande frigolitkärnan. Denna tejp lossnar eller spricker lätt. Det gäller också för skalet.

5. Typ av spänne: standard eller magnetiskt

Spännet kanske inte verkar vara en stor grej (förutom det gröna spännet) men det är faktiskt något att tänka till på.

Anledningen är att många barn tyvärr klämmer sig när de försöker spänna fast hjälmen. Sonen här hemma har gjort det flera gånger och kräver därför hjälp varje gång han ska ta på sig hjälmen. Vilket naturligtvis inte ät hållbart i längden.

För att förhindra risken med att klämma sig har flera olika märken tagit fram ”klämfria” spännen.

Standardfästen består av två böjbara plast hylsor som träs in i en plasthållare där de hoppar på plats. Det finns dock andra mer avancerade system med magnetiska spännen.

Fidlock® är ett sådant system som finns på ett fåtal hjälmar men verkar bli vanligare. Även Uvex har ett monomatic spänne som kan skötas via en hand.

6. Skärm: sol & ansiktsskydd

Många hjälmar har en skärm. Antingen en extern skärm som kan tas av eller så är den inbyggd i cykelhjälmens form och konstruktion.

Flera tillverkare kallar även skärmen för visir. Men i min värld är ett visir något annat.

Oavsett hur den ser ut så kan den hjälpa att hålla solen borta från barnens ögon. Den kan även ge ett viss extra skydd som hjälper till vid en direkt kontakt där ansiktet går i marken först.

Men i mångt och mycket är det en design- och utseendefaktor. Många barn gillar helt enkelt en hjälm med skärm.

7. Rotationsskydd – MIPS

MIPS är en extra säkerhetsfunktion som många av de mer avancerade hjälmarna idag har. MIPS står för Multidirectional Impact Protection System.

Kortfattat så hjälper skyddssystemet till med att låta energin från kollisionen absorberas av hjälmen oavsett vilken riktning stöten kommer från.

Studier har visat att MIPS kan minska hjärnskador med 30%.

MIPS är ett bra system som förbättrar en hjälms skyddsförmåga. Så om ni har råd är vår rekommendation att välja en hjälm med MIPS. Exempel är Giro Scamp (småbarn), Tremor and Hale.

8. EU & CE Certifieringar

Alla cykelhjälmar som säljs i Sverige är testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-norm och EU:s krav EN1078 (eller EN1080 om det rör sig om en småbarnshjälm).

I Sverige är det RISE som testar hjälmar. Runt om i Europa finns andra institut som testar hjälmar.

Gemensamt för alla är att cykelhjälmarna testas efter samma standard och får en CE-märkning som betyder att hjälmen uppfyller de krav som ställs i EU-direktiven för personlig skyddsutrustning.

Värt att veta: det är ett tvingande direktiv så alla cykelhjälmar måste CE-märkas för att få marknadsföras och säljas inom Europa.

Övrigt som kan vara bra att veta

Barnhjälm med Grönt Spänne

För barn finns det speciella cykelhjälmar som har ett grönt spänne.

Det gröna spännet har en specifik egenskap i att det löser ut sig mycket enklare än vanliga spännen. Tanken är att om hjälmen används vid andra aktiviteter än cykling – till exempel i lekparken. Så ska spännet lösa ut om barnet fastnar i något och riskerar att bli hängande.

I Sverige finns en rekommendation om att barn upp till 7 år bör använda cykelhjälm med grönt spänne.

Reflex och integrerad baklampa

Ett flertal (och antalet växer för var år som går) cykelhjälmar har inbyggda reflexer och lampor bak på hjälmen.

Detta är ett smart sätt att få till extra synlighet. Placeringen blir också högre jämfört med cykelns lampor och reflexer. Ger ytterligare säkerhet. Dessutom är det något som alltid är med barnet eftersom hjälmen alltid sitter på plats när det cyklas.

Cykelhjälmar för tjejer vs cykelhjälmar för killar

Finns det speciella cykelhjälmar för tjejer respektive killar?

Nej, det gör det inte. Det finns dock färger och mönster som riktar sig till något av könen. Men det är ingen skillnad i hjälmens konstruktion eller funktion.

Som med så mycket annat är många tillverkare fast i lite "gamla" fotspår. Det är prinsessor, enhörningar och mjuka färger till tjejer medan killarnas design består av superhjältar, dinosaurier och hårdare färger.

Men det finns också många väldigt neutrala modeller att välja mellan. Utan att lägga allt för mycket värdering i något alternativ ska du välja en hjälm som ditt barn tycker är fin och som hen också vill ha på sig.

Det är det absolut viktigaste!

Populära varumärken - cykelhjälmar för barn

Det finns en uppsjö av olika varumärken på cykelhjälmsmarknaden och det kan vara svårt att veta vilka som är bra och värda att köpa.

Här är några populära märken bland barnhjälmar som vi också kan rekommendera:

Abus Logga
Bell Logga
Giro Logga
Lazer Logga
POC Logga

Tabell över barns huvudomkrets - efter ålder

Osäker på ditt barns huvudomkrets?

Här är en genomsnittstabell över omkretsen för barns huvud. Uppdelat efter kön och ålder.

Tänk på: det här är bara en allmän guide som ska hjälpa dig att få ett hum om var ditt barn kan tänkas ligga.

Ålder

Tjej huvud (CM)

OMKRETS Kille (CM)

hjälmtips

12 mån
18 mån
2 år

45
46,5
47

46
47,6
48

Giro Scamp w/ MIPS

2,5 år
3 år
3,5 år

48
49
49

49
49
50

Joovy Noodle

4 år
4,5 år
5 år

49,5
50
50

50,5
51
51

Lazer Gekko

6 år
7 år
8 år

51
52
53

52
53
54

Giro Tremor

Snabb sammanfattning

Att köpa ny cykelhjälm till ditt barn kan kanske verka svårt när du ser all vår information här. Men det är faktiskt inte det.

Steg 1 (och det viktigaste) är att hitta rätt storlek. Det gör du genom att mäta ditt barns omkrets på huvudet. Sedan letar du efter en hjälm som passar till det mått du fick. Hittat en?

Bra. Då är nästa steg att välja vilka egenskaper som är viktigt för dig att hjälmen har. Den behöver inte ha allt. Och om du har en tajt budget finns bra hjälmar även för en mindre peng.

Steg 3 är att se till att hjälmen används. En viktig faktor här är att barnet gillar hjälmen. Då tar hen mycket hellre på sig den.

Så tack för att du är här. Och lycka till med ditt cykelhjälmsköp!


Artikel senast uppdaterad: 19 april, 2023

Artikel publicerad: 19 april, 2023


Vill du koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev?