Bästa Enhjuling 2024 [+ hjälp att komma igång med att cykla enhjuling]

september 12, 2018
Uppdaterad: 09-jan-2024

Om du letar efter ett alternativ till "vanliga" tvåhjuliga cyklar? Eller om du bara vill utmana dig själv att prova något nytt - så är en enhjuling ett riktigt kul alternativ!

Att cykla enhjuling är ett utmärkt sätt att förbättra koordination, balans och koncentration.

Eftersom den inte har något styre eller handtag använder du dina ben och coremuskulatur på ett helt annat sätt än vid vanlig cykling.

Bästa Enhjuling för Nybörjare

Notera: En del länkar i denna artikel är affiliatelänkar från bl a amazon.se, cdon.se och jollyroom.se. Mer information hittar du här.

Snabbkollen - köpa Enhjuling för Nybörjare (& mer erfarna)

Produkt

Hjulstorlek

Betyg

Till Butik

QU-AX - OnlyOne

18"

vidaXL - Justerbar 20

20"

QU-AX - Luxus

20"

QU-AX - Muni Starter

20"

Att hitta den bästa, och även billigaste, enhjulingen för nybörjare är så klart oerhört viktigt.

Du vill inte behöva ta ett lån för att köpa men samtidigt vill du inte köpa en för dålig cykel som inte håller i längden.

En enhjuling kräver en solid och stark konstruktion, dvs ram. De är byggda för att hålla din fulla kroppsvikt på det enda hjul och det ställer så klart krav på att hjulet självt måste vara starkt och välbyggt. Och självklart bör de även vara lätta att hantera och roliga att cykla på helt enkelt.

Denna artikel har vi satt ihop för att hjälpa dig att hitta en perfekt balans mellan alla dessa attribut. Vi tittar på några av de bästa unicyklarna för nybörjare och dessutom prisvärda alternativ.

Förhoppningsvis kommer du att springa över något som passar dig. Nu kör vi!

Hitta Bästa Enhjulingen - Våra Val

Att hitta den bästa möjliga enhjulingen är såklart första steget mot att komma igång med att cykla enhjuling. Men att köpa den absolut bästa innebär många gånger att den också är dyr.

Men så måste det inte vara. Här har vi plockar fram bra enhjulingar som inte kommer att kosta dig alltför mycket. Bar val för dig som är ny inom enhjulingar!

QU-AX - OnlyOne, 18"


Perfekt för dig som är nybörjare!

QU-AX - OnlyOne 18" Enhjuling

En enhjuling som är perfekt för barn och nybörjare. Det är en prisvärd instegsmodell med praktiskt greppvänliga pedaler, en riktigt komfortabel sadel (utbytbara skydd) samt en mönstrad sadelstolpe som inte vrider sig om (när) du trillar.

Denna enhjuling räcker mer än väl för dig som vill lära sig att cykla enhjuling!

Specifikation

 • Snabbfäste i aluminium
 • Helgjuten ram
 • Aluminumfälg
 • 36 ekrade hjul
 • Vevarmar i stål
 • Vevarmar: 102 mm
 • Plastpedaler
 • Däck: 18x1.75"
 • Min benlängd: 58 cm

vidaXL - Justerbar 20"


vidaXL Justerbar 20" Enhjuling

Enhjuling som gör det den ska. Fungerar bäst för dig som är ny inom enhjulingsvärlden. Om du har erfarenhet sedan tidigare så titta på någon dyrare modell.

Hjulet är välbyggt och klarar av en hel del stryk. Sadel är skön att sitta på och du justerar enkelt sadelhöjden med hjälp av snabbfästet.

Specifikation

 • Komfortabel sadel
 • Plastpedaler
 • 6 Kg
 • 36 ekrade hjul
 • Ram i stål
 • Justerbar: 89-94 cm
 • Röd eller Grön
 • 20" Hjul
 • Sadel extra skyddad

QU-AX - Luxus, 20"


Perfekt för dig som cyklat lite tidigare!

QU-AX - Luxus 20-tums Enhjuling

En riktig storsäljare! Luxus modellen är ett bra alternativ för dig som cyklat lite tidigare, t ex på en nybörjarmodell. Men den passar även utmärkt för nybörjaren som är beredd att lägga ett par hundralappar extra.

Pedalerna erbjuder en trygg och greppsäker yta, sadeln är skön och kommer med utbytbara skydd och integrerade handtag. Sadelstolpen är mönstrad för att minska risken för att den vrider sig vid vurpor eller när du kränger som mest på hojen.

Det är helt enkelt en väldigt bra enhjuling! 

Något vi gillar är att Luxus levereras med två olika sadelstolpar, en lite kortare och en längre. Vilket gör att det går att växa med enhjulingen. Eller om flera personer av olika längd vill använda den!

Specifikation

 • Snabbfäste i aluminium
 • Helgjuten flatcrownram
 • Aluminumfälg
 • 36 ekrade hjul
 • Vevarmar i stål
 • Vevarmar: 114 mm
 • Plastpedaler
 • Däck: 20x1.95"
 • Min benlängd: 61 cm

QU-AX - Muni Starter, 20"


Perfekt för dig som vill cykla lite skog!

QU-AX - Muni Starter 20" Enhjuling

För dig som inte bara vill rulla runt på vägen utan leta dig ut och testa i skogen!

Passar kanske bäst för dig som hunnit skaffa dig lite erfarenhet och verkligen vill bli bättre. Men även du som inte har så mycket erfarenhet kan klara av den. Men börja i så fal inte i skogen bara 🙂 . En enhjuling i mycket hög kvalitet som kommer klara av dina och skogens påfrestningar.

Ramen av flatcrown typ i stål är välbyggd och tillsammans men ISIS nav samt dubbelbottnad aluminiumfälg med 48 ekrar så blir det en stabil enhjuling som klarar va att hanteras ovarsamt. Däcken är gjorda för att rullas i terräng och ger en bra följsam fjädrande känsla. Sadel är lätt, komfortabel och i kvalitet rakt igenom, dessutom med integrerade handtag.

Muni Starter är precis vad namnet säger, en startmodell för dig som vill cykla enhjuling i skogen men ändå har höga krav om att saker och ting ska hålla och leverera!

Specifikation

 • Luxus Freestyle sadel
 • Helgjuten flatcrownram
 • Dubbelbottnad alu fälg
 • 48 ekrade hjul
 • Vevarmar i aluminium
 • Vevarmar: 125 mm
 • QX Plastpedaler
 • Däck: 20x2.50"
 • Min benlängd: 64 cm

Där har du några av våra val bland enhjulingar för barn, nybörjare och vuxna. Ett köp av en av dessa cyklar kommer kanske inte göra dig till en enhjulingsvirtuous på nolltid men det är en bra start.

Sen behöver du bara lägga lite tid på det 🙂 .

Vad är, och hur välja, en bra Enhjuling för Nybörjaren?

Om du står som helt ny inför att cykla enhjuling så kan du teoretiskt sätt lära dig på vilken enhjuling som helst. Men det är mycket lättare att lära sig och bli skicklig om du förstår några av grunderna över vad du bör titta efter.

Enhjuling för Nybörjare

Här är några saker jag skulle föreslå att du håller koll på:

Mindre Hjul (Storlek)

Om du nu inte är väldigt lång är rekommendationen att mindre hjul är bäst för nybörjaren. För det första är små hjul enklare att hantera och ger dig lite mer kontroll än en storhjuling.

För det andra är de lägre i höjd, och det gör mycket enklare för att dig att komma upp på cykeln vid start och av vid stopp.

När du sedan är mer bekväm kan du uppgradera till större hjul. Vilket i sin tur ger dig högre hastigheter.

Bredare (Dimension) Däck

Vi rekommenderar dig även att hitta en hoj som har bredare däck.

Den större däcksytan ger dig mycket mer stabilitet och du riskerar inte att tappa balansen lika enkelt vid vibrationer eller ojämn väg. Större (bredare) däck betyder dock att du tappar lite i hantering och det blir lite tyngre att trampa men vi anser det vara värt det.

Som sagt, undvik de alltför smala däcktyperna.

Där är några saker som en nybörjare bör ta med i köpbeslutet. Här nedan följer nu en mer övergripande genomgång av enhjulingar och vad du bör tänka på när det är dags att köpa.

Köpguide - Enhjulingar

Dags att skrida till verket och köpa en enhjuling. Först och främst, kul att du bestämt dig!

Här är några saker du bör tänka på.

Framför allt gäller det hjulstorlek, priset, sadeln och cykelns allmänna kvalitet.

Tjej cyklar på enhjuling

Enhjulingens Hjulstorlek

När vi pratar om storlek på enhjulingar är det ungefär som med barncyklar, det handlar om hjulstorleken. Här är det din längd, och i viss mån ålder, som avgör vilken hjulstorlek du bör välja.

Här följer några övergripande råd:

 • Vuxen - Välj 24"
 • Ungdom/Tonåring - Välj 20"
 • Mindre Barn - Välj 16" eller 12"

Guide - Välja Storlek efter Längd och Benlängd

Det mest korrekta och specifika sättet att avgöra hjulstorlek är via en personen benlängd.

Mäta Din Benlängd

Din benlängd mäter du genom att ta måttet mellan golvet och din gren. Om du gör det själv så placera dig mot en vägg, sätt en penna mellan dina ben så högt upp det går och gör en markering på väggen. Mät sedan från golvet upp till din markering. Där har du din benlängd!

Tänk på att dessa mått mest fungerar som en riktlinje. Vi är alla olika och ser olika ut.

Hjulstorlek

Kroppslängd

Benlängd

12"

110 - 130 cm

47 - 62 cm

16"

125 - 155 cm

51 - 74 cm

20"

138 - 175 cm

61 - 84 cm

24"

från 155 cm

69 - 93 cm

26"

från 155 cm

74 - 93 cm

29"

från 160 cm

75 - 100 cm

36"

från 160 cm

75 - 103 cm

Tips! Är du på gränsen, dvs mittemellan storlekar, välj den större storleken.

Cykelns kvalitet

Som med alla cyklar vill du ha en enhjuling i så hög kvalitet som möjligt. Ofta är det priset som bestämmer vilken sorts kvalitet delarna håller.

En enhjuling kommer att åka i marken en hel del, iaf under inlärningsperioden. Därför är rekommendationen att spendera minst ca 1000 kronor, även på en nybörjarhoj. Då får du en bra cykel som kommer att hålla i många år framåt.

Olika typer/kategorier av Enhjulingar

Det finns enhjulingar för många olika typer av cykling. Här följer några utav dessa, vad de heter och främsta användningsområde.

Du får även en uppskattning på vad du kan tänkas få betala.

Nybörjarcykel

Som namnet antyder så är dessa cyklar avsedda för att börja på, en bra cykel att lära sig på. Den är slitstark och håller bra. När du sedan börjar bli bättre kan du uppgradera och köpa en mer avancerad enhjuling.

Ungefärlig prisnivå: 900 - 1300 kr

Freestyle

Freestyle är ett brett begrepp och innefattar egentligen all typ av trickcykling på plan mark och även oftast inomhus.

Ungefärlig prisnivå: 1700 - 3000 kr

Road

Landsvägscyklar finns i två storlekar 28”(29”) och 36” och skiljer sig ganska mycket från andra enhjulingar. De stora hjulen är perfekta för att cykla längre sträckor.

Ungefärlig prisnivå: 3000 - 6000 kr

Muni

Byggd för att köras i terräng, som backar och liknande. En mountainbike för enhjulingar. Hjulstorleken varierar mellan 24”, 26” & 29” och däcken är självklart bredare. Kommer ofta med broms.

Ungefärlig prisnivå: 2000 - 5000 kr

Trail

Kraftig 19”-enhjuling utrustad med ett kraftigt däck. När du enhjulingscyklar trial tar du dig fram genom att hoppa och cykla över hinder såsom stenar, lastpallar mm. Allt som går att hitta egentligen. Och allt utan att gå av cykeln. Trails-cykeln används även vid Street och Flatland cykling.

Ungefärlig prisnivå: 1700 - 5000 kr

Race

Race-enhjulingarna är väldigt lätta, har korta vevarmar och ett smalt snabbt däck. De används för sprintdistanser, ofta lopp som är 100 m – 400 m.

Ungefärlig prisnivå: 1300 - 3000 kr

Hur Du lär dig cykla med Enhjuling

Ok, så nu har du köpt en enhjuling, eller iaf bestämt vilken som blir bäst för dig.

Då är det dags att lära sig cykla enhjuling. Här går vi genom våra tips på hur du kommer igång på ett snabbt och säkert sätt.

Absolut bäst är att använda sig av stöd på båda sidorna. De flesta har tillgång till stolar så börja med att placera två stolar med ryggarna mot dig, du är alltså mellan stolsryggarna. Håll dig i stöden, börja sedan med att försöka komma upp och sitta still. Därefter jobbar du vidare med att pendla och sedan cykla iväg.

Steg för Steg - Kom igång

Här följer en mer detaljerad steg för steg genomgång på hur du bäst kommer igång med att cykla med din enhjuling:

 • 1
  Placera sadeln mellan din ben.
 • 2
  Se till så att du har en pedal mot dig.
 • 3
  Placera båda händerna på respektive stolsrygg.
 • 4
  Sätt foten på pedalen som är närmast dig. När du trycker till lite lätt så kommer cykeln att åka bakåt och du sitter nu på sadeln med hjulet rakt under dig. (Om det just nu känns helt omöjligt så är det helt ok 🙂 ) 
 • 5
  Börja pendla lite med pedalerna. Ha den ena foten i lägsta läget och den andra i högsta.
 • 6
  Utöka pendlingen så att du hamnar kvart i och kvart över.
 • 7
  Försök att pendla ännu lite mer så att du byter ben i högst/lägsta läge (halvt pedalvarv).
 • 8
  Trampa nu ett helt varv, 1 varv framåt och ett varv bakåt.
 • 9
  Ok, så nu kan du trampa fram och tillbaka. Nu är det dags att testa cykla lite. Om du har möjlighet, ta hjälp av två personer som du kan hålla dig och och som följer med bredvid dig. Använd annars en vägg eller liknande.
 • 10
  Det kommer kännas bättre och bättre. När du kan förflytta dig en bit är det dags att testa utan stöd. Bara fortsätt träna och efter några timmar kommer du kunna cykla flera meter.

OBS! Kom ihåg att sitta på sadeln (var tung), inte stå på pedalerna!

Förhoppningsvis kommer du inte ge upp. Att lära sig att cykla enhjuling är inte en lätt uppgift och det kan vara ganska frustrerande. Men bara håll ut, rätt som det är kommer det bara att "klicka" och du kommer cykla iväg som om du inte gjort annat. En härlig känsla!

Sadelhöjd på enhjulingen

Som på alla cyklar är sadelhöjden en viktig detalj. Avståndet mellan sadel och vevparti/pedaler gör mycket för känslan och möjligheten att kunna hantera cykeln ordentligt.

En bra regel att förhålla sig till är följande:

 • När du sitter på enhjulingen ska benet i lägsta läget vara något lätt böjt. Då har du lagom höjd som ger dig kraft men samtidigt balans.

Några andra tips att tänka på

 • Använd hjälm och andra skydd om du har det, t ex handledsskydd.
 • När du känner att du är på väg att tappa balansen, släpp bara cykeln och låt den falla ner i marken. Då är det bara cykeln som faller och inte DU!
 • Fart (momentum) är din vän. Med fart blir det så mycket enklare att hålla balansen.
 • Titta rakt fram och böj överkroppen lätt framåt.
 • Sitt på sadeln och verkligen placera din kroppsvikt där. Inte i/på pedalerna.

Vi sammanfattar

Där har du det. Vår guide till bästa enhjulingen, att köpa enhjuling och att komma igång med att cykla.

Förhoppningsvis har du fått bra info som hjälper dig att då komma igång och även ta dig vidare. Bara hör av dig om du skulle undra över något eller vill ha mer hjälp.

Du hittar mycket mer om cykelkärror, balanscyklar och mycket annat rörande cykel för hela familjen här hos oss!

Lycka till och tack för att du läst!

Om Skribenten: Tobias

Tobias har på ett eller annat sätt cyklat, eller jobbat med cyklar, i snart 30 år. Med två barn blir det numera också en hel del familjecykling. Så en hel del kunskap om cykling finns. Nu lär han dig och många andra här allt han kan :)

Något du vill fråga eller lägga till?

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med en *

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Sajtadress är felaktig","required":"Ett obligatorisk fält är ej ifyllt"}