Var Noga med Underhållet av din Cykelkärra

Tan Hand om Din Cykelkärra

Precis som en cykel behöver en cykelvagn då och då få lite kärlek. En genomgång och lite underhåll helt enkelt.

Om din cykel är smutsig efter användning så kommer cykelkärran att vara minst lika nersmutsad, om inte mer. Eftersom den alltid ligger efter din cykel så är den också utsatt för stänk från din cykel.

Se till att underhålla din cykelvagn - då håller den längre!

Damm och smuts sliter på lager och andra rörliga delar. Du riskerar även att bli smutsig själv, smutsa ner dina barn eller annan packning du kan tänkas ha. Ett rent ekipage ser alltid bättre ut och kan ibland även gå snabbare. Men framför allt så kommer det att hålla längre.

Ha gärna som regel att vid cykelvård även gå över din kärra. Torka av den med en trasa eller om den är den väldigt smutsig så kan du använda vattenslang.

Har du dessutom köpte en dyrare cykelvagn och planerar att senare kunna sälja den begagnad så kommer du garanterat att få bättre betalt för den om det syns att du tagit hand om vagnen. Samt att försäljningen troligen kommer gå snabbare och bli enklare att hantera.

Du kan helt enkelt "tjäna" pengar på att underhålla dina saker!

Så här Tvättar du Cykelkärran på Bästa sätt

Är kärran bara måttligt smutsig så räcker det att använda en trasa och på så sätt torka bort smuts och annat som fastnat.

Behövs vatten så använd en hink med vatten och ett milt rengöringsmedel. Använd en svamp till mjukare delar och en borste till hårdare och grövre delar, t ex ram och hjul.

Smidigt TvättKit från Weldtite

Vid kraftigare nedsmutsning så behöver du kanske spruta vatten på den, använd då en vattenslang med mjuk stråle. Försök att inte spruta rakt in mot lager i till exempel hjul. Detta kan få fettet att tränga ut och kan leda till att lagret med tiden skär och går sönder.

OBS! Använd helst inte högtryckstvätten, inte heller på din cykel. För högt tryck mot vissa detaljer, som t ex lager, på cyklar och cykelkärror är inte bra.

Produkter för Tvätt av Cykelvagnar

Här är några köpförslag på bra hjälpmedel vid tvätt av cykelkärra och cykel.
Klicka på produkttexten för att komma till butiken och där få mer information inför ett eventuellt köp.

Efter tvätt så torkar du av cykelvagnen med en torr trasa och använd gärna vax samt smörjmedel där det behövs.

När du tvättar eller gör annat underhåll så passa även på att titta över däcken så att de är i fortsatt bra skick. Passa också på att efterdra bultar och skruvar. Titta även till eventuella säkerhetsbälten och fästanordningar så att de fortfarande fungerar som de ska och inte är någon säkerhetsrisk.

Rätt lufttryck - A och O på din Cykelkärra (gäller även på din Cykel)

Något som är väldigt viktigt (och det gäller även för din cykel) är däckets lufttryck.

Alltför ofta ser man hjul där det i stort sett går på fälgen på grund av att det är alldeles för lite luft i däcket. Detta påverkar däckets livslängd, punkteringsrisken blir avsevärt högre och ekipaget rullar väldigt trögt. Du kommer alltså förbruka mer kraft för att få den att rulla.

Cykeldäck med lite luft

Så se till att pumpa. Det tjänar du på, både tidsmässigt, ekonomiskt som fysiskt.

Rekommenderat lufttryck stå alltid angivet på däckets sida, se till att följa det. Tänk speciellt på att kolla trycket om du inte använt cykelvagnen på ett tag och ska ut på en tur. Slangar och ventilen tenderar att läcka lite med tiden.

Försök ha som vana att några gånger per år se till att kolla trycket i däcken på kärran!

Att ha en bra pump hemma är många gånger en stor räddare i nöden. En fotpump/golvpump är att rekommendera. Men även en mindre mer portabel minipump är bra att ha i sin ägo.

Cykelpumpar - bra köp!

​Äger du idag ingen bra pump så kommer här några köpförslag på bra billiga och pålitliga pumpar.
Klicka på produkttexten för att komma till butiken och där få mer information inför ett eventuellt köp.

Vi sammanfattar

Se till att underhålla din vagn med hjälp av trasor och lite vatten. En smutsig kärra fungerar med tiden sämre. Se även till att hålla koll på alla rörliga delar och efterdra de bultar som finns.

Du ska dessutom hålla koll på lufttrycket. Både på din kärra som på din cykel som drar ekipaget. Kom ihåg det!

Där har du nu fått lite tips och råd om hur du bäst underhåller och tvättar din fina kärra. Vår förhoppning är att detta ger en längre livslängd och ett högre andrahandsvärde. Lycka till.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: