Allt om Cykelkärror – Vi Hjälper Dig Hitta Rätt

 • Home >>

En cykelkärra eller cykelvagn ger dig hjälp och frihet i vardagen - oavsett det är ditt barn, hund eller packning du transporterar.

Med en bra cykelkärra kommer du kunna ta dig och din last långa sträckor. Och det endast med hjälp av din cykel samt egna benkraft. Häftigt!

Du kommer tillsammans med din kärra - uppleva nya saker och få en ny glädje till din cykel och cykling. Ett helt nytt sätt att transportera sig!

De flesta cykelvagnarna som finns tillgängliga på marknaden idag är lättanvända, säkra både för last & passagerare och är tillverkade av material i bra kvalitet.

Utbudet av vagnar är stort och brett och ger dig som kund en mängd olika valmöjligheter. Därmed kan vi, oavsett av vad just du har primärt tänkt använda din kärra till, garantera att det finns en som passar för just dig och dina behov.


Olika Cykelkärror för Olika Ändamål

Vi delar in marknaden i tre olika segment. Du kan läsa mer om de olika segmenten kärrorna här nedan. Välj den typ av vagn som passar in på hur just du tänkt använda den. Du hittar även rekommendationer över de bästa köpalternativen. Enligt oss..

Cykelkärra för Barn
Cykelkärra till Husdjur
Cykelkärra för Transport

Förutom de olika typerna av cykelkärra som vi nämner här ovan finns det också kombivagnar. Dessa kan även användas som promenad- joggingvagn jämte användandet som cykelvagn.

Tillbehören är många och kommer i olika sorter och former. Bland annat har flera modeller speciella sittgungor för spädbarn. Eftersom vi bor på breddgrader där det ibland kommer snö finns också snöskidor eller medar som tillbehör.


 

Att köpa en ny vagn eller kärra kan kännas svårt men vi ska försöka hjälpa till.


Om du inte har tid att läsa igenom all information som finns på våra sidor så ger vi dig här direkt tre olika alternativ på cykelvagnar som vi verkligen kan rekommendera.

3 Olika Cykelkärror Vi kan Rekommendera

Klicka på köplänken för att få veta mer om de olika rekommendationerna och självklart även för att köpa någon utav dessa vagnar. Om du nu tycker lika som oss det vill säga..

BARN

Thule Chariot - Lite 1 Cykelvagn

Thule Chariot - Lite 1

Vikt: 11.7 kg

Lastvikt: Max 34 kg

Hjul: 20"

112x78x109 cm

85.5x62x37.5 cm

5139 Kr

TRANSPORT

Carry Freedom - Y-Trailer Transportvagn

Carry Freedom - Y-Trailer

Vikt: 7 kg

Lastvikt: Max 90 kg

Hjul: 20"

70x70x44 cm

70x70x44 cm

3491 Kr

HUND

Croozer Dog XL Cykelvagn

Croozer - Dog XL

Vikt: 16.9 kg

Lastvikt: Max 45 kg

Hjul: 20"

105x86x93 cm

100x86x26 cm

8799 Kr

Vad Du kan använda en Cykelkärra till

Du kanske ännu inte riktigt bestämt dig om det verkligen är en cykelkärra du behöver? Och om jag köper en kommer jag då också att använda den?

Som vi redan beskrivit så är användningsområdena många. Och varför just du behöver en förstås väldigt individuellt. Men lite ska vi allt kunna hjälpa dig på vägen.

Tänk dig en varm sommarkväll. Du packar barnet eller kanske barnen, fikakorgen och en mysig filt ner i cykelkärran. Ni rullar sedan iväg hela familjen ut på en härlig picknick. Barnen ropar om att du ska cykla fortare eftersom detta är det bästa de vet. Väl framme kan ni i lugn och ro ägna er åt varandra.

Leka och ha skoj.

När det gäller cykelvagn till barn är självklart säkerheten mycket viktig!

Nästan alla vagnar som säljs i Sverige är robusta och väl designade för att ge barnet en säker och behaglig resa. Insidan är ofta vadderad och uppbyggd så att barnet ska sitta säkert och skönt.

Cykelkärra Till Barn

För att passageraren ska få bästa möjliga upplevelse är också många vagnar försedda med nät eller plasthölje längst fram. Genom detta kan då barnet se ut och njuta av utsikten under färden. Det ger även dig som chaufför en möjlighet att titta till ditt barn.

 • Har du känt att cykelns pakethållare eller cykelkorg inte riktigt räcker till så kan dina problem enkelt lösas med en cykelvagn. Du kommer säkert att bli förvånad över den stora lastkapacitet som den ”lilla” kärran klarar av att bära. Samtidigt som du med lätthet kommer att orka dra den framåt.
 • Är du och din hund ute och rör på er ofta men din lilla vän orkar inte alltid sista biten. Då är det en cykelvagn för hund du behöver. Det finns många olika varianter i alla prisklasser, alla speciellt utformade för bästa möjliga trivsel och komfort.

Priser – Vad kostar en Bra Cykelkärra?

Som inom de flesta andra produktområden varierar priserna och kvaliteten. Du får därför, precis som vanligt, många gånger vad du betalar för.

Man kan generellt säga att de billigaste hamnar runt 700-800 kronor och de allra dyraste kostar upp till 10000 kr, och ibland där över.

De dyraste är då så kallade kombinationsvagnar som även kan användas som joggingvagn och dessa ligger i prisspannet 4000 kr till 10000 kr.

Enklare lastvagnar är generellt sätt de billigaste och fungerar många gånger väldigt bra för det ändamålet.

Eftersom de olika kärrorna har olika användningsområden är det svårt att säga något exakt om vilka prisklasser du ska satsa på men en dyr behöver inte alltid vara det allra bästa valet för dig. Utan det du ska göra är att jämföra och kolla runt för att hitta rätt kärra till rätt pris.

Rent generellt så indikerar priset dock en viss kvalitet. En dyrare vagn är oftast byggd med material i högre kvalitet och även med bättre tekniska lösningar.

Tänk dock på att inte jämföra priset mellan olika sorters vagnar. En cykelvagn för barn är många gånger lite dyrare än den för transport av packning.

Att Cykla med en Cykelvagn

Cykla med Cykelkärra

När du de första gångerna beger dig ut på en cykeltur med din cykelkärra finns det en del saker som kommer att vara annorlunda mot en vanlig tur på cykeln. Cykeln kommer att bete sig på ett annat sätt och det gäller att du är medveten om det.

Testa gärna cykelkärran på en avskild väg i början för att lugn och ostörd takt kunna lära känna det nya ekipaget.

Här tipsar vi om andra saker du ska hålla lite koll samt vara uppmärksam på:

 • På en platt och lättcyklad väg kommer inte skillnaden under turen vara speciellt stor.
 • Det är vid accelerationer och vid trafikljus du kommer märka skillnaden.
 • Backar ger dig extra träning och den extra vikten är inte bara av ondo.
 • På dåliga, blöta, leriga vägar kan de extra hjulen göra att det känns dubbelt så tungt.
 • En bred och större cykelvagn kan vara svår att hantera runt kurvor och trånga passager.
 • Med en tvåhjulig vagn finns risken att välta men den är dock liten, viss försiktighet är dock att föredra.
 • Vi mörkerkörning – se till att ha reflex och belysning även på kärran.
 • Har du en cykel utan skärmar – montera i så fall det nu. En nedsmutsad kärra är inte roligt.

Cykelkärrors Olika Delar & Komponenter

Precis som alla andra mekaniska produkter är cykelkärror uppbyggda av olika delar. Det kan vara en fördel att känna till de olika delarna för att på så sätt kunna hantera den på bästa möjliga sätt.

Den största och kanske viktigaste delen är ramen, det är den som håller ihop hela konstruktionen. Den är oftast tillverkad i någon sorts metall, cromolystål eller aluminium. Då ramen är den del som tar den största delen av vikten du placerat på din kärra är det viktigt att den är stabil och tålig.

Även hjulen hjälper till att hålla vikten på plats och tar lite av den tyngden. Olika vagnar har olika storlek på hjulen, lite beroende på vad den ska användas till. Generellt kan sägas att större hjul rullar lättare och resan blir mer behaglig för din eventuella last. De flesta hjulen på marknaden är lätta och tåliga samt klarar av många års användning.

Hjulen sitter monterade antingen direkt på ramen med hjälp av snabbkopplingar eller på en axel som sitter monterad under cykelvagnens ram. Vissa tvåhjuliga kärror kan även ha två separata axlar, detta ger en stabil och låg tyngdpunkt. Fördelen med en lägre tyngdpunkt är att du får en lugnare och säkrare gång.

En viktigt detalj är självklart hur cykelkärran fäst tillsammans med din cykel. De flesta bygger idag infästningar mot cykelns bakhjul. Det finns även vagnar som monteras på cykelns sadelstolpe. Hur konstruktionen och infästningen ser ut varierar mellan olika tillverkare men de flesta passar till olika sorters cyklar eller så följer det med delar och hjälpmedel.

Bäst och Smidigast är att Köpa Cykelkärran Online

Att köpa sin cykelkärra på nätet är något vi verkligen kan rekommendera och definitivt ett mycket bra alternativ för ditt köp. Med hjälp av den information, guidning och köptips vi ger dig så hoppas vi att du kan hitta en kärra som passar dina önskemål.

De flesta onlinebutikerna erbjuder ett stort utbud och många olika varianter, samtidigt som du ges bra & tydlig produktinformation, låga priser och smidig hemleverans.

På våra sidor om de olika typerna av vagnar har vi givit dig våra topp tre cykelkärror för just det ändamål, detta med länkar direkt till butiken. Använd gärna dessa så stödjer du även oss och vår sajt för den cyklande familjen.

Tack och Lycka till!

Foto av crabchick