Allt Du behöver Veta om Balanscyklar

Välkommen till vår samlingssida om balanscyklar. Här hittar du all den information vi har satt ihop om just spring- och balanscyklar. Härifrån skickar vi dig sedan vidare beroende på vad det är för hjälp, eller tips, du söker just idag.

Balanscykel

Balanscykeln är den perfekta förstacykeln för ditt barn. Den lär hen balans, kontroll och bjuder på ren cykelglädje. Vilket sen gör övergången till en "vanlig" barncykel väldigt smidig.

Vad Vill Du Göra?

En liten bit längre ner på denna sida hittar du också en snabböverblick över våra toppval bland de olika Balanscyklarna. Här kan du hoppa direkt dit. Du kan även läsa våra övriga artiklar om balans- och springcyklar. Här hittar du dem!

Vi har självklart inte hela facit men vi kan ändå ge dig en bra bild och en hel del råd på vägen. Vi förstår att frågorna kan vara många och svaren svåra att få. Det är trots allt en relativt ny sorts variant cykel.

Du kan säkert ha frågor som:

  • Vad är viktigt att tänka på?
  • bullhorn
    Hur mycket pengar som du bör lägga?
  • bullhorn
    Ska balanscykeln ha broms eller ej?

Vi ska försöka svara på så många av dina frågor som bara möjligt är. Hittar du inte svaret på just din fråga så är du mer än välkommen att ta kontakt med oss.

Jag, och många med mig, har gång på gång sett den enorma fördelen med att barn tidigt börjar cykla balanscykel.

Små barn som börjar med balanscykel, eller springcykel som det också kallas, runt 18 månader (1 1/2 år) kommer med största sannolikhet att kunna börja trampa på en barncykel när de är runt 3 år, ibland även så tidigt som 2 1/2 år.

Vår dotter var ca 14 månader när hon sakta började gå runt med sin Cruzee balanscykel hoppade upp på en trampcykel när hon var drygt 2.5 år och cyklade helt obehindrat när hon var 3 år. Alltså inga stödhjul här!

Om du fortfarande inte är helt såld på det här med balans- och springcyklar så hoppas jag att vi här på cyklo.se kan övertyga dig att det är det rätta sättet att lära sig cykla för barn. Häng med!

Våra 3 Favoriter bland Balanscyklar just nu

Är du lite otålig (kanske har bråttom att köpa hoj till födelsedagen) och vill komma vidare direkt så ger vi dig här våra tre favoriter bland balanscyklar. Dessa tre är alla kapabla balanshojar men de är ändå bra på lite olika saker. Dessutom är de ur olika prisklasser.

Klicka dig vidare via köpknappen för att få mer information och kunna köpa springcykeln hos respektive butik.

BUDGETVALET

Vitus - Nippy Balanscykel

Vitus - Nippy

Sadelhöjd: 31 - 38 cm

Aluminium

12" Hjul

1.9 kg

444 Kr

BÄSTA KÖPET

Vitus Nippy Springcykel

Vitus - Nippy

Sadelhöjd: 31 - 38 cm

Aluminium

12" Hjul

1.9 kg

444 Kr

PREMIUM

Frog Tadpole Balanscykel

Frog - Tadpole

Sadelhöjd: 34 - 42 cm

Aluminium

12" Hjul

4.17 kg

1890 Kr

Nej, det har inte blivit fel. Vitus Nippy är så prisvärd att den är både bästa köpet och bästa budgetvalet.

Vad är en Balanscykel för sorts Cykel?

Dessa pedalfria cyklar ses numera lite varstans runt omkring i vårt avlånga land. Snabbt har de börjat ersätta de mer svårhanterade och onaturliga stödhjulen samt till viss del även trehjulingen.

Precis som så mycket annat här i världen så har kärt barn många namn och balanscykeln är inget undantag. De kan även kallas:

  • Springcykel
  • Glidcykel
  • Gåcykel

Men alla är alltså samma sak. Bara så du vet 🙂

Kortfattat kan man säga att de är cyklar som är byggda för att lära. Lära barnet balans och koordination för att steget upp till en "vanlig" cykel ska bli så litet och okomplicerat som möjligt.

Balanscyklar bygger på samma princip som stora cyklar, dvs den har två hjul, ram, sadel och ett styre. Den stora skillnaden är att de saknar pedaler, kedja och drev. Det går helt enkelt inte att trampa sig framåt utan barnet använder sig av sina fötter för att ta sig framåt. Avsaknaden av pedaler underlättar barnets möjlighet till balansträning.

För att cykla så grenslar barnet helt enkelt cykeln och går sakta framåt. I takt med att självförtroendet växer kommer benen gå lite snabbare för att till slut springa i full fart och sedan bara glida framåt! Vissa barn kan faktiskt åstadkomma allt detta redan innan de fyllt två år.

Man säger, och det med rätta, att det svåraste med att lära sig cykla är balansen. Ett barn som har lärt sig hitta balansen via en balanscykel kommer att lära sig konsten att trampa på några minuter.

Varför en Balanscykel är den Perfekta Förstacykeln

När det är dags för den första cykeln för ditt barn tänker säkert du och väldigt många med dig automatiskt på en trehjuling eller en barncykel med stödhjul.

Tyvärr så kommer dessa båda typer av barncyklar inte lära ditt barn den nödvändiga kunskapen som behövs för att kunna cykla på en vanlig tvåhjulig cykel. Risken är att de kommer att bli alltför beroende och fast i att endast lita på att cykeln i sig håller dem uppe. Den viktiga balansträning kommer i stort sett vara obefintlig. Det därför en Balanscykel passar så väldigt bra.

Men med det sagt så är det inget fel med att använda stödhjul. Det finns bara ett mycket bättre alternativ!

Ditt barn kommer gradvis bygga upp sin balans för att till slut, när de känner sig redo, lyfta fötterna och rulla fram (glida) i stadig fart.

Här är en härlig video som visar ett par barn som fått Balanscyklar och hur utvecklingen ser ut under de första dagarna. Se och inspireras.

Hoppas en Balanscykel blir ditt barns första cykel

Det finns egentligen ingen anledning till att låta ditt barn lära sig och bli beroende av stödhjul.

Dagen kommer när det är dags att bort stöden och du ska släppa taget om sadeln för första gången, det kan vara en stor påfrestning. Risken är stor att det hela slutar med en vurpa och har ni då otur kanske barnet blir rädd och avstår från att hoppa upp och göra ett nytt försök.

Med en Balanscykel kommer ditt barn redan ha lärt sig den svåraste delen av att cykla, att hålla balansen. Efter att ha lärt sig det i sin egen takt så kommer biten med att trampa upp sin egen fart gå ganska lätt.

Hoppas verkligen att den info och guidning vi erbjuder gör det, åtminstone lite, lättare för dig att hitta rätt. Det är vårt mål här på Cyklo.

Den här sidan och alla andra sidor om Balanscyklar är under ständig utveckling. Vi bygger kontinuerligt på med mer material så om du just nu saknar någon information finns det en möjlighet att vi jobbar på det just i detta nu :).

Men ta gärna kontakt med oss om du saknar info eller inte fått svar på just din fråga. Vi har säkerligen missat en del, så hjälp är alltid välkommet!


Senast Uppdaterad: 22 Mars 2019
Artikel Publicerad: 28 April 2014