Cykelhjälm i Cykelkärra – Vi säger självklart ja!

Använd Hjälm i Cykelkärra

I Sverige har vi lagkrav på cykelhjälm för barn upp till 15 år. Men detta gäller dock inte när de åker som passagerare i en cykelvagn.

Vi tar tidigare felaktigt uppgett att det faktiskt inte är någon skillnad mellan att cykla själv respektive åka i en kärra, i lagens mening. Men vi har blivit rättade. Det är dock svårt att få fram några rena faktauppgifter och det finns vissa motsägelsefulla skrivelser.

Men hur som helst:

Vi rekommenderar att barn som är passagerare i cykelkärror alltid använder cykelhjälm. Utan undantag!

Det är du som sitter på cykeln och drar cykelkärran som är ansvarig för att se till att passageraren (dina barn) har hjälm. Och självklart ska även du som förälder, eller annan cyklist, som drar kärran också använda hjälm. Det är en billig och enkel livförsäkring.

Var en bra förebild helt enkelt!

Det finns internationella studier som visar att en bra hjälm minskar eventuella skador vid olycka med minst 60 procent.

Cykelhjälm och Småbarnshjälm för Barn

En hjälm till ditt/dina barn är för många en självklarhet och det är väldigt bra. Tyvärr gäller det dock ännu inte riktigt bland alla, men det är något vi och många andra med oss hoppas kunna ändra på.

Förutom de vanliga cykelhjälmarna för barn finns även något som heter småbarnshjälm eller barnhjälm.

Cykelhjälm för Barn från Abus

Om Småbarnshjälmar

Småbarnshjälmen är speciellt utformad för barn under 7 år och passar även bra att användas till cykling.

Det speciella med dessa hjälmar är att de har ett grönt spänne eller hakband. Spännet har en utlösningsmekanism som gör att det löser ut om ditt barn skulle fastna med hjälmen i t ex ett träd. Spännet löser då ut och hjälmen åker således av och riskerar inte att kväva barnet.

Kan vara en väldigt bra och viktigt detalj då barnen många gånger har kvar hjälmen på huvudet när de leker.

Det finns även cykelhjälmar med det gröna spännet.

En Cykelhjälm för barns passform

Förutom att leta efter gröna spännet är det viktigt att hjälmen är CE-märkt men framför allt att cykelhjälmen passar till just ditt barns huvud.

image

Passformen är oerhört viktig - en hjälm som inte sitter ordentligt ger många gånger dåligt skydd eller i värsta fall inget skydd alls. Hjälmen ska sitta mitt på huvudet och inte luta framåt eller bakåt. Det är då den ger absolut bäst skydd!

Här nedanför kan du se en bra film om hur du ska gå till väga för att passa in hjälmen på bästa möjliga sätt. Den är på engelska men förhoppningsvis kan det visuella hjälpa till.

Cykelhjälmar för Barn - Våra Köprekommendationer

Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt hjälm. Alternativen är väldigt många. Därför tänkte vi här hjälpa er en bit på traven men några förslag på hjälmar som vi gillar och kan rekommendera dig.

3 Köptips Cykelhjälm till Barn

Klicka på textlänken så skickas du till butiken där du hittar mer info och kan köpa hjälmen.

En cykelhjälm kan självklart även användas vid andra aktiviteter. Till exempel vid pulkaåkning, inlines och skateboard. Titta då efter det gröna spännet.

För att vara på den säkra sidan så tar vi det en gång till:

Köp en hjälm som passar barnets huvud nu, inte om ett halvår!

Cykelhjälm till Vuxna

För barn under 15 år är det alltså lag på cykelhjälm, men det innebär inte att du som vuxen "slipper" undan. Även du, just precis du, bör använda den. Inga argument kan vara så starka att det går att undvika användning av en sådan, i sammanhanget relativt billig, livförsäkring.

Du bör dessutom föregå med gott exempel inför dina barn, och andra, barn!

Cykelhjälm från Giro - modell Transfer

På marknaden finns numera så många olika alternativ så att alla borde kunna hitta något som passar. Det finns olika former, färger och prisbilder.

Precis som vid köp av hjälm för barn så är passformen a och o. En hjälm som sitter dåligt på huvudet, det vill säga:

  • För långt fram
  • För långt bak
  • För löst
  • Hand Pointing Right
    För högt

...ger ett dåligt skydd och i vissa fall inget skydd alls. Hjälmen ska sitta mitt på huvudet och inte spänna eller klämma åt. Hakspännet ska sitta åt på ett lagom sätt, kan du just precis få in ett finger mellan remmen och hakan är det perfekt.

Cykelhjälmar för Vuxna - Våra Köprekommendationer

Har du svårt att hitta en hjälm som du gillar och trivs med så ger vi dig här ett par bra köptips. Dessa hjälmar skiljer sig åt utseendemässigt men alla är bra och säkra.

Hoppas vi kan hjälpa dig hitta din nya cykelhjälm här!

3 Köptips Cykelhjälm till Vuxna

Klicka på textlänken så skickas du till butiken där du hittar mer info och kan köpa hjälmen.

CE Märkning av Cykelhjälmar

När du köper cykelhjälm ska du titta så att den är CE-märkt.

Numera så har i stort sett alla hjälmar som säljs i Europa denna märkning och anledningen till det är helt enkelt att det finns krav på det.

Tyvärr finns det dock oseriösa tillverkare och handlare som genom att försöka tjäna några extra kronor struntar i dessa krav. Det är dock sällsynt, men ha ändå som vana att alltid titta efter märkningen.

Det välkända CE Märket

Har hjälmen CE-märkningen så betyder det att den har nått eller överstigit kraven för standarden EN 1078 för vuxna eller EN 1080 för barn vid test av cykelhjälmar.

Vad innebär CE-märkningen?

Ja, för att få märkningen så måste hjälmarna klara vissa test.

Ett utav dessa är ett falltest där hjälmen släpps från två meters höjd, med en vikt placerad i hjälmen motsvarande vikten av ett huvud, och det ska motsvara en fotgängare som snubblar och slår i backen.

Kortfattat handlar det om att produkten (hjälmen i detta fall) möter de grundläggande krav som finns för t ex säkerhet och miljö. Samt att en föreskriven kontrollprocedur har följts.

Cykling i Trafik

Att cykla i trafik ställer stora krav på dig som cyklist. Du ska förutom att hålla koll på dig själv och ditt ekipage även ha uppsikt över alla andra som kan tänkas begå misstag som kan påverka dig.

Cyklar du med en cykelkärra med barn ute i trafiken syns du kanske lite tydligare men ekipaget blir också längre. I trafiken är det inte alltid din kunskap eller teknik som är avgörande för om olyckan sker, det kan många gånger bero helt och hållet på en annan trafikant.

Ju mer vi cyklar desto fler blir tyvärr också olyckorna och det krävs ingen större krock eller omkullkörning för att huvudet ska få sig en rejäl smäll.

Då vi endast är tilldelade ett huvud här i livet, så gäller det att skydda det på bästa möjliga sätt!

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: